Zone of the Enders HD Collection

Ρομποτικές μονομαχίες με φόντο τον πλανήτη Δία.

Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να γνωρίζετε τον Hideo Kojima για την αριστουργηματική δουλειά του στη σειρά Metal Gear Solid, όμως υπάρχει ένα "πνευματικό τέκνο" του που είναι λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Zone of the Enders, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001 στο PlayStation

2, με την δεύτερη έκδοση να ακολουθεί δυο χρόνια μετά. Οι δύο αυτές δημιουργίες προκάλεσαν αρκετά μεγάλη αίσθηση, κυρίως λόγω της anime αισθητικής τους, της φουτουριστικής θεματολογίας τους και του εξαιρετικού soundtrack τους.

Ο Kojima ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τα mechs -τα τεράστια πολεμικά ρομπότ- που έχουν πρωταγωνιστήσει αρκετές φορές στην βιομηχανία των video games, όπως για παράδειγμα στην σειρά Armored Core και φυσικά στα Metal Gear. Όσοι από εσάς είχατε παίξει τις πρωτότυπες εκδόσεις θα θυμάστε ότι το να πιλοτάρεις μια τεράστια πολεμική μηχανή στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ήταν κάτι το αρκετά πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα. Με τα σημερινά όμως η ιδέα αυτή δεν φαντάζει τόσο εντυπωσιακή, καθώς έχουμε δει δεκάδες αντίστοιχες κυκλοφορίες.

Στο πνεύμα των γενικότερων επανακυκλοφοριών η Konami, ύστερα από την Metal Gear Solid HD Collection και την αντίστοιχη συλλογή Silent Hill, μας προσφέρει τα δύο αυτά κεφάλαια της σειράς Zone of the Enders, επίσης σε HD εκδοχή. Η ιαπωνική εταιρεία αποφασίζει παράλληλα να συμπεριλάβει και ένα demo του Metal Gear Rising: Revengeance προσπαθώντας να κάνει το πακέτο ακόμα πιο δελεαστικό. Κατά πόσο όμως αξίζει να αποκτήσετε αυτή τη συλλογή; Έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει ή ενδείκνυται αποκλειστικά στους νοσταλγούς της "χρυσής" εποχής του PS2;

Zone of the Enders
Το σενάριο διαδραματίζεται στο μέλλον, με την ανθρωπότητα να έχει αποικήσει διάφορους πλάνητες του ηλιακού συστήματος. Σε μια από αυτές τις αποικίες και συγκεκριμένα στην Antilia που βρίσκεται στον πλανήτη Δια ζει ένα νεαρό αγόρι ονόματι Leo Stenbuck. O Leo ζει με τον πατέρα του στην Antilia, αλλά η ήρεμη ζωή τους θα διαταραχτεί από την επίθεση μιας μιλιταριστικής οργάνωσης που ονομάζεται BAHRAM. Τα γεγονότα παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή όταν ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ένα Orbital Frame (πολεμικό ρομπότ), το Jehuty. O Leo επιβιβάζεται στο Jehuty και με περίσσιο θάρρος αποφασίζει να αντισταθεί στις δυνάμεις των εισβολέων και να υπερασπιστεί την Antilia.

H ιστoρία του πρώτου Zone of the Enders παρουσιάζει αρκετά κενά στην αφήγησή της και δεν σας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα κίνητρα της επίθεσης της BAHRAM. Η αίσθηση που θα αποκομίσετε είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί έναν πρόλογο που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα στέρεο σεναριακό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η εξέλιξη των γεγονότων του δεύτερου μέρους. Εν τω μεταξύ, ο Kojima για άλλη μια φορά προσπαθεί να περάσει αντιμιλιταριστικά μηνύματα αποτυπώνοντας την φρίκη του πολέμου μέσα από το πρίσμα της παιδικής αθωότητας του κεντρικού πρωταγωνιστή και εν μέρη τα καταφέρνει.

Το Zone of the Enders είναι ένα Action προοπτικής τρίτου προσώπου με μερικά στοιχεία Third-Person Shooter. Σκοπός σας είναι να πιλοτάρετε με επιτυχία το Jehuty και να καταστρέψετε τα αντίπαλα Orbital Frames. Το μοντέλο χειρισμού είναι ιδιαίτερα απλοϊκό και πολύ γρήγορα θα εξοικειωθείτε μαζί του. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται με το "τετράγωνο" (X στο Xbox 360) και είναι δύο ειδών: melee και ranged. Στην πρώτη περίπτωση επιτίθεστε με ενεργειακές λεπίδες και στην δεύτερη με πυροβόλα λέιζερ.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα βρείτε διάφορα subweapons, όπως sniper rifles και ασπίδες, τα οποία χρησιμοποιούνται με το κουμπί O στο PS3 και B στο Xbox 360). Υπάρχει επίσης block και τρέξιμο με το δεξί shoulder και trigger button αντίστοιχα. Το τρέξιμο θα σας επιτρέψει να καλύψετε πιο γρήγορα την απόσταση μεταξύ του πολεμικού ρομπότ σας και των αντιπάλων σας. Όσο για το HUD, περιλαμβάνει την health bar που βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης, ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκονται οι σχετικές ενδείξεις με τα πυρομαχικά των subweapons σας.

Οι μάχες δεν αποφεύγουν την παγίδα της επανάληψης και πρακτικά θα επιδοθείτε σ' ένα ανελέητο button mashing χωρίς ίχνος στρατηγικής. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι με εξαίρεση τα bosses υπάρχουν μόλις τρεις διαφορετικοί τύποι εχθρών να εντοπίσετε. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τέσσερα, με τον βαθμό της πρόκλησης στο καθένα να αυξάνεται κλιμακωτά. Για να ολοκληρώσετε το πρώτο κεφάλαιο της συλλογής θα χρειαστείτε τέσσερις ώρες. Στο δικό μας playthrough (έχοντας την απαιτουμένη εμπειρία από την πρωτότυπη έκδοση του PS2) χρειαστήκαμε μόλις μιάμιση ώρα για να δούμε τα credits. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διάρκεια είναι πραγματικά ελάχιστη.

Εν τω μεταξύ, όταν ολοκληρώσετε το Zone of the Enders, θα λάβετε έναν βαθμό αξιολόγησης (Α, Β, C, D, E) ανάλογα με τις επιδόσεις σας. Για να πάρετε το πολυπόθητο Α θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε αρκετά playthroughs ώστε να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας. Όσοι από εσάς είστε "τελειομανείς" και κυνηγάτε τα trophies θα βρείτε μερικούς λόγους για να επιστρέψετε ξανά στο Zone of the Enders, εάν δεν ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες, όμως δύσκολα θα ασχοληθείτε ξανά μαζί του.

Τα γραφικά δείχνουν έντονα τα σημάδια της ηλικίας της πρώτης έκδοσης και δυστυχώς ούτε η HD αναβάθμιση σώζει την κατάσταση. Ο σχεδιασμός των τοποθεσιών και των βασικών εχθρών είναι κάκιστος, ενώ στερείται έμπνευσης και φαντασίας. Το κυριότερο πρόβλημα είναι οι συχνές πτώσεις του frame rate, οι οποίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι απουσίαζαν από την πρωτότυπη έκδοση. Η ποιότητα των cutscenes είναι το λιγότερο απαράδεκτη, αν και ευτυχώς υπάρχει επιλογή για να τα προσπεράσετε. Το μόνο που καταφέρνει να σωθεί από το...ναυάγιο είναι το καταπληκτικό soundtrack που αποτελείται από electro συνθέσεις του Norihiko Hibino, ο οποίος έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής και στην σειρά Metal Gear Solid.

Η χειρότερη HD συλλογή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής από την Konami.

Zone of the Enders: The 2nd Runner
Τα γεγονότα του δεύτερου μέρους της σειράς διεξάγονται μετά από τα αντίστοιχα του πρώτου, οπότε σας προτείνουμε να ολοκληρώσετε το Zone of the Enders ώστε να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Κεντρικός πρωταγωνιστής αυτή την φορά είναι ο Dingo Egret, ένας πρώην πιλότος της BAHRAM, o οποίος εργάζεται ως μεταλλωρύχος στην Callisto, έναν από τους δορυφόρους του πλανήτη Δία. Ο Dingo θα ανακαλύψει το Jehuty -κατά την διάρκεια μιας εκσκαφής- και στη συνέχεια θα δεχθεί επίθεση από τις δυνάμεις της BAHRAM.

Η κεντρικός ήρωας θα αναλάβει τον έλεγχο του Jehuty για να σώσει την ζωή του και στη συνέχεια θα πολεμήσει την Ken Marinaris, η οποία επίσης χειρίζεται ένα Orbital Frame. Κατά την διάρκεια της επίθεσης όμως, αρκετοί φίλοι του Dingo θα πεθάνουν και κατόπιν αυτού ο πρωταγωνιστής θα αποφασίσει να αντεπιτεθεί εισβάλλοντας σε ένα από τα διαστημόπλοια της BAHRAM. Για κακή σας τύχη θα έρθετε αντιμέτωποι με τον αρχηγό της οργάνωσης, τον Nohman, ο οποίος πιλοτάρει ένα πανίσχυρο ρομπότ που ονομάζεται Anubis. Στην σύγκρουση αυτή θα χάσετε την ζωή σας, αλλά στην πορεία η Ken θα σας επαναφέρει στην ζωή (σαν τον Shepard στο Mass Effect 2) και θα σας ζητήσει να πολεμήσετε την BAHRAM, με σκοπό να εξαλείψετε μια για πάντα την τυραννική κυριαρχία της.

Το σενάριο του δεύτερου μέρους έχει μεγαλύτερη συνοχή και θα καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο από την αρχή ως το τέλος. Τα cutscenes διακρίνονται για την anime αισθητική τους και αποτελούν ένα από τα highlights αυτής της δημιουργίας. Παράλληλα, η ροή της αφήγησης είναι ιδιαίτερα ομαλή δίνοντάς σας μια πιο σφαιρική εικόνα για τον κόσμο που διαδραματίζεται η σειρά.

Το Zone of the Enders: The 2nd Runner είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο μέρος σε όλους τους τομείς και αποτελεί τον μόνο σοβαρό λόγο για να ασχοληθείτε με αυτή την συλλογή. Το μοντέλο χειρισμού και ο πυρήνας του gameplay παραμένουν αμετάβλητα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερη στρατηγική για να θριαμβεύσετε. Ανάλογα με τον τύπο εχθρού που αντιμετωπίζετε θα πρέπει να επιτεθείτε με τον κατάλληλο τρόπο και ενίοτε να χρησιμοποιήσετε τα subweapons σας, τα οποία στο πρώτο μέρος ήταν πρακτικά άχρηστα. Είναι γεγονός πάντως πως και εδώ το gameplay κινείται σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Η ποικιλία των αντιπάλων Orbital Frames είναι μεγάλη, ενώ τεράστια βελτίωση έχει υποστεί και η A.I τους. Κατόπιν αυτού, ο βαθμός πρόκλησης είναι σαφώς μεγαλύτερος και ειδικά στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας ενδείκνυται αποκλειστικά για τους σκληροπυρηνικούς του είδους. Τα boss fights θα τεστάρουν στην κυριολεξία τις ικανότητες και την υπομονή σας. Θα πρέπει να βρείτε τα τρωτά σημεία τους και να φροντίζετε να αμύνεστε τακτικά και στην συνέχεια να αντεπιτίθεστε. Δυστυχώς, η συνολική διάρκεια του Zone of the Enders: The 2nd Runner είναι επίσης μικρή καθώς τέσσερις με πέντε ώρες είναι αρκετές για να το ολοκληρώσετε. Το μόνο θετικό είναι ότι -όπως και στο πρώτο μέρος- υπάρχουν μπόλικα trophies για να συλλέξετε.

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς δείχνει λιγότερο "γερασμένο". Τα cel-shaded γραφικά του είναι πιο όμορφα από ποτέ με την HD αναβάθμιση, αν και το level design εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει. To ασταθές frame rate αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δίνοντας σημαντικό πλεονέκτημα στην πρωτότυπη έκδοση για το PS2 που σημειωτέον "έτρεχε" στα 60 fps. Η ποιότητα των cutscenes είναι εξαιρετική και οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στους γραφίστες για το τελικό αποτέλεσμα. Ηχητικά το The 2nd Runner στέκεται στο ύψος των περιστάσεων κινούμενο σε αντίστοιχα πλαίσια με τον προκάτοχό του. Εν τω μεταξύ, το voice acting τόσο στα ιαπωνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα, είναι εξαιρετικό με τους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ερμηνεία των ρόλων τους.

Συμπεράσματα
Η Zone of the Enders HD Collection περιέχει δύο παιχνίδια από τα οποία το ένα μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς αδιάφορο και το δεύτερο υποφερτό. Το HD remaster συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση των γραφικών, αλλά δυστυχώς οι πτώσεις του frame rate αμαυρώνουν ανεπανόρθωτα το τελικό αποτέλεσμα. Το gameplay των δύο αυτών δημιουργιών είναι αρκετά αναχρονιστικό και κάλλιστα -ειδικά στο Zone of the Enders- μπορεί να χαρακτηριστεί επαναλαμβανόμενο.

Είναι εμφανές ότι η σειρά δεν είναι τόσο διαχρονική και τα δύο Zone of the Enders δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση. Όσοι από εσάς είχατε παίξει και αγαπήσει τις πρωτότυπες εκδόσεις πιθανόν θα θελήσετε να επενδύσετε σε αυτή την συλλογή για καθαρά νοσταλγικούς λόγους. Με δεδομένη την χαμηλή τιμή της (25-30 ευρώ) η αγορά της ενδείκνυται μόνο εάν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία παιχτών. Στην αντίθετη περίπτωση όμως είναι προτιμότερο να ξοδέψετε τα χρήματα σας σε μια πιο "σύγχρονη" κυκλοφορία.

Θετικά:
- Αξίζει για το Zone of the Enders: The 2nd Runner
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Εξαιρετικό soundtrack
- Ιδιαίτερη anime αισθητική

Αρνητικά:
- Δεν αξίζει για το Zone of the Enders
- Ασταθές frame rate
- "Γερασμένο" gameplay
- Ελάχιστη διάρκεια, ειδικά στο πρώτο μέρος

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 5
Αντοχή: 5
Γενικά: 6

Μία αδιάφορη HD επανακυκλοφορία.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
zone, zone, silent hill, xbox 360, kojima, gear, ελλαδα, playstation, anime, video, games, armored, konami, hill, εταιρεία, demo, leo, frame, xbox, sniper, ps3, block, button, health, runner, effect, boss, design, fps, voice, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, armored, πλανητες, δουλεια, ηχος, θαρρος, ιχνος, με το δεξι, παιχνιδια, τυχη, υψος, ωρα, boss, fps, games, ps3, runner, αγαπη, αγορα, αισθητικη, αξιζει, αφηγηση, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δυστυχως, δειχνει, δωσει, ευκολα, υπαρχει, εν μερη, ενιοτε, εξελιξη, επιτυχια, ερθετε, εταιρεία, ζωη, ιδεα, υπομονη, ηχητικα, θετικο, ιαπωνικη, εικονα, εκδοσεις, κεφαλαιο, λειζερ, λογο, μηνυματα, παντα, ουσιαστικα, πιλοτος, ποιοτητα, ροη, πρισμα, ρομποτ, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σημαδια, τιμη, τρεξιμο, φυσικα, φοντο, φορα, ομορφα, ωρες, αγορι, anime, button, health, demo, design, block, effect, φιλοι, frame, gear, hill, ηρωας, ιδιαιτερα, kojima, konami, leo, μια φορα, πακετο, sniper, silent hill, voice
Τυχαία Θέματα