Σε δημοπρασία η Atlus

H Sega εκφράζει ενδιαφέρον για την απόκτησή της. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 4/7/2013] Η Atlus αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους developers στην Ιαπωνία και είναι κυρίως γνωστή για το franchise Megami Tensei που περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές δημιουργίες στον χώρο των JRPG όπως την σειρά Persona. Το 2006 η Index

Holdings αγόρασε το 54.93% των μετοχών της Atlus, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν. Με βάση την συμφωνία η Index Corporation, ένα παράρτημα της Index Holdings, θα συνέχιζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Atlus διατηρώντας παράλληλα το εμπορικό brand του δημιουργού της σειράς Persona. Όπως είναι φυσικό η συγχώνευση των εταιρειών προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών την Atlus, παρόλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλός της Shinichi Suzuki φρόντισε να τους καθησυχάσει.

Όλα αυτά συνέβησαν το 2010 και σήμερα αποδεικνύεται πως οι φίλοι της Atlus είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς το μέλλον της εταιρείας είναι πλέον αβέβαιο. To γεγονός αυτό οφείλεται στην διαφαινόμενη πτώχευση της Index Corporation, η οποία χρώστα 24.5 δισεκατομμύρια γιεν όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes. Συν τις άλλοις, η μητρική εταιρεία της Atlus κατηγορείται για διάφορες απάτες. Ύστερα από έφοδο των Ιαπωνικών αρχών στα γραφεία της Index διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών όπως πλαστά οικονομικά έγγραφα.

Εν τω μεταξύ, η Index κατηγορείται και για round-tripping, μια λογιστική στρατηγική βάση της οποίας μια εταιρεία πουλά κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία σε μία άλλη και στην συνέχεια στο μέλλον τα αγοράζει ξανά πίσω. Με αυτό το "κόλπο" μια εταιρεία μπορεί να δείξει αυξημένα έσοδα σε ένα συγκεκριμένο οικονομικά τρίμηνο ή έτος. Το round-tripping εφαρμόζεται σε παγκόσμια κλίμακα, παρόλα αυτά στην Ιαπωνία είναι παράνομο. Στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία Enron που επίσης ανήκει στην Index Corporation φαίνεται πως εφάρμοσε αυτό το τέχνασμα για να "φουσκώσει" με πλασματικό τρόπο τα έσοδά της.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Index παρόλα αυτά ο πρόεδρός της Yoshimi Ochiai εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την εταιρεία. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Atlus είναι πολύ πιθανό να ρευστοποιηθεί ή να μεταπωληθεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι γίνεται με τα games της Atlus;

Η επίσημη στάση της ιαπωνικής εταιρείας δια στόματος του προέδρου της Naoto Hiraoka είναι η εξής: "Για την ώρα η Atlus δεν έχει επηρεαστεί από τις αρνητικές εξελίξεις στο στρατόπεδο της Index Corporation. Προς το παρόν συνεχίζουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες κανονικά. Το Shin Megami Tensei IV και το Dragon's Crown θα διατεθούν χωρίς προβλήματα στις 16 Ιουλίου και στις 6 Αυγούστου. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα στην έκδοση τίτλων από άλλες εταιρείες όπως το Daylight." Επιπλέον, σήμερα μέσω του επίσημου site της, αλλά και μέσω Twitter σύμφωνα με το Kotaku η ιαπωνική Atlus διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας των τίτλων της θα τηρηθεί κανονικά. Κοινώς πέρα από το Shin Megami Tensei IV και το Dragon's Crown θα διατεθούν χωρίς προβλήματα τα Etrian Odyssey Untold: The Millenum Girl και Devil Survivor 2: Break Record (αν και για το τελευταίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία διάθεσης).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αμερικανικό παράρτημα της Atlus ενεργεί αποκλειστικά ως publisher και όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες του. Επιπλέον, να τονίσουμε ότι οι ανακοινώσεις της Ιαπωνικής Atlus είναι μεν καθησυχαστικές από την άλλη πλευρά όμως τα στελέχη της δεν αναφέρθηκαν στα games που βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό ανάπτυξη όπως το Persona 5, το οποίο φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει για το PS4.

[UPDATE 5/8/2013] Όπως σας ενημερώσαμε ένα μήνα πριν η μητρική εταιρεία της Atlus ονόματι Index Corporation οδηγείται σε πτώχευση και όπως όλα δείχνουν αρκετά από τα περιουσιακά της στοιχεία θα ρευστοποιηθούν. Η Atlus θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξ' αυτών και όπως είναι αναμενόμενο αρκετοί από τους μεγαλύτερους publishers της βιομηχανίας των video games θα ήθελαν να την αποκτήσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg Japan, την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει η δημοπρασία της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Μέχρι στιγμής πάντως το ύψος των πρώτων bids ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του International Digital Times η Nintendo φημολογείται ότι επιθυμεί να αγοράσει την Atlus, χωρίς πάντως να υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις. Βέβαια οι δύο εταιρείες τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενότερα, κάτι που αποτυπώνεται από σημαντικές κυκλοφορίες όπως το Shin Megami Tensei IV για το 3DS. To Bloomberg από την άλλη πλευρά κάνει λόγο για 20 διαφορετικές εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν την Atlus και μία εξ' αυτών είναι Sega. To ενδιαφέρον της τελευταίας πάντως είναι επιβεβαιωμένο και δεν πρόκειται για φήμη. Η Atlus πάντως συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητες της και περιμένει να μάθει στο τέλος του μήνα ποιος τελικά θα είναι ο αγοραστής της.

Εσείς ποια από τις δύο εταιρείες θα θέλατε να αποκτήσει την Atlus; H Sega ή μήπως η Nintendo; Πείτε μας τις απόψεις σας στο forum του GameWorld.

Keywords
Τυχαία Θέματα