Dredge review

Θυμάστε την παροιμία που μας προτρέπει να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Έπρεπε να μεγαλώσουμε για να μάθουμε ότι αυτό είναι κάτι απαγορευτικό, αφού δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε ψάρια την εποχή που κυοφορούν, γιατί έτσι μειώνεται ο πληθυσμός τους. Βέβαια, τί σχέση όλο αυτό με το gaming; Η Black Salt Games βγάζει λαβράκι με το Dredge, ένα παιχνίδι ψαρέματος με στοιχεία RPG που συνδυάζει

διήγηση, mini-games και εξερεύνηση σε ένα πλήρες πακέτο.

Στο Dredge, αναλαμβάνετε το ρόλο ενός άτυχου ψαρά που πουλάει την ψαριά του για να ξεχρεώσει. Με τον καιρό, αναβαθμίζει τη βάρκα του και παράλληλα ανακαλύπτει μια σειρά από νησιά που κρύβουν μυστικά. Παίρνοντας το ρόλο αυτού του ανώνυμου ψαρά, φέρνετε εις πέρας αποστολές για τους κατοίκους αυτών των νησιών, ανακαλύπτετε μυστηριώδη αντικείμενα στον βυθό, και αποφεύγετε θαλάσσια τέρατα που αν δεν θέλουν να σας φάνε, σίγουρα θέλουν να καταστρέψουν τη βάρκα σας. Όσο βελτιώνετε το σκάφος, τόσο πιο μακριά μπορείτε να πάτε και τόσο πιο σπάνια είδη συναντάτε. Ωστόσο, η ώρα κυλάει χωρίς να το καταλάβετε, κι αν κουραστείτε ή σας βρει η νύχτα στα ανοιχτά, τότε αρχίζουν οι παραισθήσεις, ή τουλάχιστον κάτι μου μοιάζει με αυτές.

Οι ιστορίες των ανθρώπων που συναντάτε ποικίλλουν, προσθέτοντας ενδιαφέρον στο παιχνίδι πέρα από το ίδιο το ψάρεμα. Ο δήμαρχος του πρώτου νησιού κουτσομπολεύει τον προηγούμενο ψαρά, λέγοντας ότι δεν έπιανε τίποτα και κοιμόταν όλη μέρα, μια εξερευνήτρια χρειάζεται βοήθεια για να ολοκληρώσει την έρευνά της, ενώ μια κυρία θέλει να αφήσει πίσω το παρελθόν της φεύγοντας για κάποιο άλλο νησί. Πρόκειται για σύντομες ιστορίες που δίνουν ζωή στον κόσμο του παιχνιδιού. Άλλοι, πάλι, είναι πιο μυστηριώδεις και ζητούν τη βοήθειά σας για τη συλλογή τεχνουργημάτων. Ξεκινάτε την περιπέτεια με απλούς σκοπούς, αλλά στην πορεία τα πράγματα περιπλέκονται.

Όλα εξελίσσονται γύρω από τη βάρκα σας, την οποία χειρίζεστε από ψηλά, με εξαίρεση όταν φτάνετε σε κάποιο λιμάνι και επιλέγετε να συνομιλήσετε με έναν κάτοικο, να κάνετε κάποια αναβάθμιση ή να οργανώσετε την αποθήκη σας, όπου ο χειρισμός αλλάζει σε point-and-click. Η μηχανή, ο φωτισμός, η ταχύτητα και ο τρόπος ψαρέματος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά σας και εκείνα που αξίζουν κάθε αναβάθμιση. Στην αρχή κινείστε αργά και ψαρεύετε λίγο, όμως κάθε τι που βελτιώνετε κάνει τη διαφορά, φέρνοντας πιο σπάνια ψάρια και υλικά για αναβάθμιση.

Η πλοήγηση στα νερά του παιχνιδιού είναι πολύ εύκολη, όμως δεν λείπουν σημεία όπως μεγάλα βράχια και συντρίμμια που αν πέσετε επάνω τους παθαίνετε ζημιά, χάνοντας επίσης κάποια από τη λεία που κουβαλάτε. Αν δεν καταφέρετε να φτάσετε σε κάποιον ναυπηγό για επισκευές τότε ρισκάρετε να βουλιάξετε, επιστρέφοντας στο τελευταίο λιμάνι που είχατε επισκεφτεί. Το ναυπηγείο είναι επίσης το μέρος όπου εγκαθιστάτε νέο εξοπλισμό, έναντι χρημάτων ή υλικών, που θέλει λίγο χρόνο για ολοκληρωθεί. Η έρευνα του εξοπλισμού γίνεται με εξαρτήματα και οδηγεί σε καλύτερα καλάμια, δίχτυα και μηχανές. Βελτιώνοντας το σκαρί, βελτιώνετε τη χωρητικότητά του, τα μέρη που μπορείτε να ψαρεύετε, το πόσο μακριά θα φτάνει ο προβολέας το βράδυ και άλλα. Ωστόσο, ακόμη και όταν έχετε αναβαθμίσει πλήρως τη βάρκα σας, οπτικά δεν παρατηρείτε κάποια εντυπωσιακή διαφορά σε αυτήν εκτός από τα χρώματα και έναν αριθμό από λεπτομέρειες.

Το ψάρεμα είναι δυνατό μόνο σε καθορισμένα σημεία, με το σχετικό κουμπί να εμφανίζεται επάνω από ψάρια ή ενδιαφέρουσες τοποθεσίες, όπως σημαδούρες που υποδεικνύουν τα ασφαλή περάσματα και ναυάγια ή γράμματα. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά ψάρια να πιάσετε σε διαφορετικά βάθη, με πολλά από αυτά να απαιτούν συγκεκριμένο ή προσεγμένο εξοπλισμό. Πρακτικά μιλώντας, το ψάρεμα καθεαυτό γίνεται με εύκολα mini-games με σχετική ποικιλία: πατάτε το κουμπί μόλις ο ανάλογος δείκτης μπει στο πράσινο πλαίσιο, με πάνω από μία ευκαιρία για να το πετύχετε. Αν δεν το καταφέρετε, τότε προσπαθείτε ξανά, αφού τα ίδια ψάρια πάντα επιστρέφουν στο ίδιο σημείο μετά από ώρες ακόμη και αν τα ψαρέψετε όλα. Σε περίπτωση που σας δυσκολέψουν ή δεν σας αρέσουν τα mini games, υπάρχει η επιλογή relaxed fishing mode που διευκολύνει ακόμη περισσότερο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία του παιχνιδιού είναι να βρίσκετε το κάθε ζητούμενο ψάρι. Η αμέσως επόμενη αφορά την αντιμετώπιση του πανικού. Σε πυκνή ομίχλη, αϋπνία και τις βραδινές ώρες, ο πρωταγωνιστής κυριεύεται από πανικό, χειροτερεύοντας κάθε λεπτό που δεν πηγαίνει στο κρεβάτι του. Αυτό ουσιαστικά σας αναγκάζει να οργανώνετε τις ώρες και τα σημεία ψαρέματος, με το ένα μάτι στο ρολόι. Βέβαια, όσο βελτιώνετε τη μηχανή, τόσο πιο γρήγορα φτάνετε εκεί που θέλετε και επιστρέφετε χωρίς προβλήματα. Επίσης, κάθε τόσο σας δίνονται ειδικές ικανότητες, όπως το να πλέετε γρήγορα για λίγα δευτερόλεπτα, που βοηθούν την κατάσταση. Το μόνο «αρνητικό» αντίκτυπο των βελτιώσεων είναι πως εφόσον μπορείτε να αποφύγετε κάθε κίνδυνο φεύγοντας μακριά, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε ούτε το σκοτάδι ούτε τα θαλάσσια τέρατα που ξεπηδούν ανά διαστήματα.

Τα γραφικά είναι αρκετά απλοϊκά αλλά και όμορφα, από τα μικρά παραθαλάσσια χωριά μέχρι τα ψάρια που εμφανίζονται στο inventory αφού τα πιάσετε. Αυτός ο μίνιμαλ σχεδιασμός δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, όμως υπήρχε περιθώριο για ένα επίπεδο παραπάνω οπτικά. Ειδικά όσον αφορά τα «μάτια» ή τα χρωματιστά εφέ που ξεπετάγονται όταν είστε ξάγρυπνος ή σας κυνηγούν τέρατα, ξεχωρίζουν αρνητικά (για την εποχή μας) με το πόσο λιτά είναι. Επίσης, η απουσία κίνησης ή ζωής στη στεριά ξενίζει ελαφρώς, αφού δεν κινείται τίποτα και τα βουνά δείχνουν έρημα. Από την άλλη, η θάλασσα, η βροχή, τα ψάρια κάτω από τα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και άλλες λεπτομέρειες όπως ο φωτισμός λίγο πριν τη δύση και την ανατολή του ηλίου, αποτελούν πανέμορφες πινελιές που ομορφαίνουν τον κόσμο. Τα βράδια, όταν περιτριγυρίζεστε από ομίχλη, βροχή και μαύρο σκοτάδι, νιώθετε μια μικρή αγωνία για το αν θα καταφέρετε να επιστρέψετε ή όχι. Άλλες φορές, μια φάλαινα κάνει ξαφνικά την παρουσία της με μια βουτιά, ξαφνιάζοντας ευχάριστα δίχως να ενοχλεί.

Το παιχνίδι δεν έχει voice acting (ένα αρκετά συχνό φαινόμενο τελευταία). Ευτυχώς, η υπέροχη και συχνά μελαγχολική μουσική που αλλάζει σε κάθε λιμάνι είναι αρκετή για να καλύψει το κενό των ομιλιών. Τα ηχητικά εφέ του περιβάλλοντος, όπως ο παφλασμός των κυμάτων και η βροχή κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εμπειρία που προσφέρει το Dredge, καθώς ψαρεύετε, αναβαθμίζετε και εξερευνάτε τον χάρτη, είναι από μόνη της ιδιαίτερα ευχάριστη και χαλαρωτική. Μαζί με τις αποστολές, την κεντρική ιστορία με μια ιδέα από Lovecraft, τα τυχαία ευρήματα και τα νησιά με τη διαφορετική διαμόρφωση όπως ηφαιστειογενείς περιοχές με επιθετικά ψάρια και ζούγκλες με μίνι λαβυρίνθους, έχουμε ένα πλήρες και διασκεδαστικό -αν όχι εθιστικό- παιχνίδι 10+ ωρών. Αν σας αρέσει η εξερεύνηση ή αν θέλετε μια πρωτότυπη εμπειρία, το Dredge είναι καλή επιλογή.

Ευχάριστη εμπειρίαΜικρός αλλά πλούσιος κόσμος προς εξερεύνησηΣυνεχείς αναβαθμίσειςΠοικιλία ψαριώνΑτμόσφαιραΌμορφα γραφικά……αλλά πολύ απλοϊκάΑδύναμα στοιχεία τρόμουΗ ψαρόβαρκα δεν αλλάζει πολύ εξωτερικάΕπαναλαμβανόμενες δραστηριότητεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Black Salt GamesΕΚΔΟΣΗ:Team17

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0