Far Cry 3: Blood Dragon Review

80's. Η δεκαετία του Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα, του VHS, του NES και του Master System, του Commodore, των Φοφίκο. Η δεκαετία των παρατραβηγμένων ταινιών επιστημονικής φαντασίας με εμμονή στο διάστημα, τα cyborgs και τον κυβερνοχώρο, όπως τα πασίγνωστα Aliens, Terminator, Tron και Blade Runner.

Από τέτοιες ταινίες εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του Far Cry 3: Blood Dragon με αποτέλεσμα ένα από τα πιο ξεχωριστά FPS των τελευταίων ετών.

Η ιστορία του Far Cry 3: Blood Dragon έχει ως εξής: σύμφωνα με τον σεναριογράφο, τώρα θα έπρεπε όλοι να είμαστε νεκροί ή ρομπότ. Το Blood Dragon διαδραματίζεται στο φουτουριστικό 2007, όπου η Γη και η ανθρωπότητα υποφέρουν από τις συνέπειες μιας μεγάλης πυρηνικής καταστροφής. Μέσα σε όλα, υπάρχει μια εξωγήινη απειλή και κατοχή από στρατιές cyborg. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του Rex Power Colt, τον οποίο υποδύεται ο Michael Biehn. Ο τύπος είναι Mark IV Cyber Commando, μισός άνθρωπος, μισός μηχανή αλά Robocop (μόνο που κινείται πολύ πιο γρήγορα), ενώ στον χαρακτήρα είναι ο Duke Nukem που δεν είδαμε ποτέ στο Forever. Κοινώς, όπλα, γκόμενες, βρισίδι και μπρουτίλα. Ο χαρακτήρας του Rex θέτει και τον τόνο του παιχνιδιού. Το Blood Dragon είναι ένα αφιέρωμα στο sci-fi της δεκαετίας του 80. Όλα τα κλισέ, όλη η αμερικανιά, το βρισίδι και η μουσική επένδυση που θυμίζει εκείνη την εποχή της μεγάλης οθόνης είναι μέσα στο παιχνίδι. Όλο αυτό βρίσκεται μέσα σε ένα μείγμα καυστικού χιούμορ και νοσταλγίας. Συχνά οι ό,τι να ναι στιγμές και οι διάλογοι είναι τόσο αστείοι, που θα αναγκαστείτε να αφήσετε το χειριστήριο για να συνέλθετε από τα γέλια.

Στα του gameplay, έχετε να κάνετε με ό,τι ξέρετε από το Far Cry 3. Η μηχανή γραφικών είναι αναγνωρίσιμη και το gameplay είναι σχεδόν ίδιο, εκτός από μερικές αλλαγές δεξιά κι αριστερά. Πρόκειται για ένα open-world παιχνίδι στο οποίο κινείστε από βάση σε βάση και από αποστολή σε αποστολή, μαζεύοντας διάφορα αντικείμενα όπως βιντεοκασέτες, και τις μηχανικές καρδιές από τα ρομπότ, που χρησιμοποιήσετε, μεταξύ άλλων, για να αποσπάσετε την προσοχή των Blood Dragons. Οι εν λόγω δράκοι είναι στην ουσία τεράστιοι δεινόσαυροι που κάποιος τους έχει βάλει χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και λάμπες νέον από κωλοφτιαγμένα Ford Fiesta. Το χαρακτηριστικό τους είναι οτι πετάνε ακτίνες λέιζερ από τα μάτια τους και βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στο παιχνίδι. Στην αρχή θα σας τρομάξουν, αλλά μόλις βρείτε τους τρόπους να τους αντιμετωπίσετε, έχετε μεγάλο πλεονέκτημα απέναντί τους.

Όχι δεν είναι off-screen εικόνα από κάποιο παλιό arcade. Έτσι είναι το παιχνίδι.

Ως shooter, το Blood Dragon είναι από τα πιο διασκεδαστικά που έχετε παίξει. Ίσως και πιο διασκεδαστικό από το ίδιο το Far Cry 3. Πρώτα απ' όλα, το stealth είναι πολύ πιο καλοστημένο. Μπορείτε να σκοτώνετε πολλούς εχθρούς σιωπηλά με chain kills από την αρχή του παιχνιδιού. Τελειώνοντας το chain μπορείτε να φυτέψετε ένα shuriken στο κρανίο του τελευταίου εχθρού. Τρελό; Ναι. Απολαυστικό; HELL YEAH! Το παιχνίδι επίσης έχει ειδικό κουμπί για... προσβλητικές χειρονομίες. Βέβαια, οι εχθροί δεν είναι και πολύ έξυπνοι (κοινώς κάνουν όλοι βουρ πάνω σας), αλλά εφόσον έχετε την επιλογή, γιατί όχι; Τα skill trees έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Πλέον πέρνετε αυτόματα τα νέα σας skills και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο πέρα από το να σπείρετε τον όλεθρο στο παιχνίδι. Τα όπλα είναι sci-fi εκδόσεις των όπλων του Far Cry 3 και οι βάσεις των εχθρών είναι ολόκληροι χάρτες από μόνες τους, σε αντίθεση με τα outposts του Far Cry 3. Μιλάμε για μια πιο διασκεδαστική εμπειρία, κάτι που για downloadable τίτλο είναι τρομερό.

Δυστυχώς, το Blood Dragon δεν έχει multiplayer. Δεν είμαι θιασώτης του multi, αλλά όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι με προοπτικές για θεόμουρλα deathmatch, είναι κρίμα να μην περιλαμβάνεται και η εν λόγω δυνατότητα. Ακόμα φαντάζομαι τι γέλιο θα έπεφτε στο voice chat με κόσμο που έχει παρακολουθήσει τις ταινίες στις οποίες αναφέρεται το παιχνίδι. Έστω ένα co-op. Κάτι...

Περνάμε στον τομέα που πραγματικά απογειώνει το Far Cry 3: Blood Dragon - τον οπτικοακουστικό. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι παρμένα σχεδόν απευθείας από το Blade Runner, το Tron και το Terminator. Τα πάντα είναι καλυμμένα από φώτα νέον (τα κωλοφτιαγμένα Ford που λέγαμε; Βάλτε και Opel και Fiat), απόκοσμες λάμψεις, λέιζερ και άλλα τέτοια. Υπάρχει μόνιμα ένα φίλτρο που θυμίζει scanlines των παλιών τηλεοράσεων και ελαφριά artifacts από VHS που δίνουν μια ακόμα πιο ρετρό έμφαση στο όλο οπτικό σύνολο. Γενικά, μην περιμένετε να δείτε τρομερή λεπτομέρεια – δεν είναι καν αυτός ο σκοπός του παιχνιδιού. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι όμορφο. Σε σχέση με τα περισσότερα μοντέρνα shooters, το Blood Dragon ξεχειλίζει από χαρακτήρα στα γραφικά του και σε κάποιες στιγμές (όπως οι μάχες με τους Blood Dragons) γίνεται πραγματικά φαντασμαγορικό.

Φαντασμαγορικοί είναι και οι... διάλογοι. Κάθε λέξη του Rex και των άλλων χαρακτήρων αρκεί για να προκαλέσει άπλετο γέλιο. Ο τύπος είναι ο Duke Nukem που μας έλειψε. Ο τύπος “όπλα, καφρίλα και γυναίκες”. Ακόμα και στην εισαγωγή που τσεκάρει τον οπλισμό του, τσεκάρει και τα καραμπαλίκια του αν είναι στην θέση τους. Οι τραγικές ατάκες του είναι απίθανα αστείες, ειδικότερα όταν τις λέει τη λάθος στιγμή σε λάθος μέρος. Απλά δεν του καίγεται καρφί. Cyborgs να πέφτουν νεκρά από το χέρι του και τα υπόλοιπα τα έχει γραμμένα στα παλιά του τα παπούτσια. Οι άλλοι χαρακτήρες είναι εξίσου υστερικοί. Ο βρωμόστομος Ninja είναι ίσως η μεγάλη μου συμπάθεια σε αυτό το παιχνίδι.

Δράκος εναντίον Lada Niva. Στοιχήματα παρακαλώ!

Η μουσική δίνει και αυτή ρέστα. Ρετρό ήχοι από synthesizers και ηλεκτρικές κιθάρες, αμερικανιά μέχρι το κόκκαλο. Το soundtrack το έχουν συνθέσει οι Power Glove και έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Θα λατρέψετε κάθε κομμάτι όπου υπάρχει δράση, ενώ το όλο sci-fi θέμα βγαίνει πολύ καλά. Τα ηχητικά εφέ είναι αυτά που περιμένετε - πολλά πίου-πίου από τα laserguns, οι ήχοι των κλασικών όπλων (σχεδόν απαράλλακτοι από το Far Cry 3), και το αγαπημένο μου εφέ: οι φωνές των cyborgs που θυμίζουν την arcade έκδοση του Berzerk της Atari.

Εν τέλει, μπορώ να δηλώσω ενθουσιασμένος με το Far Cry 3: Blood Dragon. Είναι απολαυστικό σαν shooter, έχει τρομερό χιούμορ και ξυπνά αναμνήσεις από όλες αυτές τις τρομερές ταινίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, βλέποντάς τες ξανά και ξανά και ξανά. Για την τιμή του και τα κυβικά του, το Far Cry 3: Blood Dragon είναι ένα ακαταμάχητο πακέτο, γεμάτο χαρακτήρα και διασκέδαση.

Απολαυστικοί διάλογοι και χιούμορΩδή στις sci-fi ταινίες των 80'sΑπλοποιημένο σύστημα levelingΤρελό, ανόθευτο shootingΑπογοητευτική έλλειψη multiplayerΜικρό σε διάρκεια (γύρω στο 8ωρο) σε σχέση με το Far Cry 3ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (review), Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://fc3blooddragon.uk.ubi.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:1/5/2013PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
blood, dragon, blood, dragon, εν λόγω, ford fiesta, xbox 360, master, system, terminator, tron, blade, runner, fps, rex, power, cyber, robocop, duke, dragons, ford, fiesta, yeah, νέα, βασεις, θιασώτης, multi, voice, chat, opel, fiat, σημαίνει, ninja, lada, δραση, atari, ps3, xbox, site, http, τελη κυκλοφοριας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, χριστουγεννιατικα, θιασώτης, ford fiesta, δουλεια, θεμα, μουσικη, τα νεα, ταινιες, χαρτες, chat, ford, fps, opel, runner, xbox 360, ανθρωπος, αναμνησεις, απλα, ασυλο, ακτινες, βγαινει, βρειτε, βρισκεται, γελιο, γινεται, δεινοσαυροι, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δρακοι, εφε, υπαρχει, ελλειψη, εμμονη, εν λόγω, εποχη, επρεπε, ετων, εχθροι, ιδιο, ηχητικα, ηχοι, θυμιζει, εικονα, εκδοσεις, καιγεται, κιθαρες, λαθος, λαμπες, λειζερ, ματια, μισος, μπορειτε, ξερετε, ξυπνα, παντα, ουσια, παπουτσια, ρετρο, ρομποτ, ροδα, ρολο, τιμη, τυπος, χερι, χιουμορ, atari, blade, cyber, κυβικα, dragons, duke, εμφαση, fiesta, γελια, κομματι, καρδιες, lada, master, νεκροι, ninja, multi, πακετο, παιχνιδι, power, rex, robocop, σημαίνει, site, screen, system, terminator, tron, world, voice
Τυχαία Θέματα