Forza Horizon 3 Review

Έχει επιστημονικά αποδειχτεί πως ο ορίζοντας βρίσκεται, στην καλύτερη περίπωση, 2 χιλιόμετρα μακριά μας. Δεν θα τον φτάσουμε, δεν θα τον αγγίξουμε ποτέ. Βρίσκεται εκεί μονάχα για να μας εμπνέει, να μας μαγεύει και να βγάζουμε ωραίες φωτογραφίες. Ίσως είναι αυτή η ανυπότακτη φύση του ορίζοντα που ενέπνευσε το όνομα της σειράς Forza Horizon. Με το Forza Horizon 3 πλέον να είναι εδώ, η σειρά βρίσκεται στην ίδια θέση με εμάς που αγναντεύουμε τον ορίζοντα - κοντά στην τελειότητα, όχι όμως ακριβώς εκεί.

Συνοπτικά, και για εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ, τα παιχνίδια Forza Horizon απέχουν

από τις simulator καταβολές των Forza Motorsport. Εντελώς arcade στη φύση τους και στον χειρισμό, και πλήρως open-world, σας τοποθετούν στο κέντρο του μουσικού φεστιβάλ Horizon όπου, εκτός της μουσικής, λατρεύονται και τα αυτοκίνητα. Διοργανώνονται, λοιπόν, αγώνες στα πλαίσια του φεστιβάλ, στους οποίους βεβαίως μπορείτε να λάβετε μέρος ή, αν αυτό σας κάνει περισσότερο κέφι, να περιηγηθείτε στις αχανείς εκτάσεις του εκάστοτε χάρτη. Το πρώτο Forza Horizon διαδραματιζόταν στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ενώ το δεύτερο στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας. Το Forza Horizon 3 σας ταξιδεύει στη μακρινή Αυστραλία, η οποία αποδεικνύεται η πιο απρόσμενα επιτυχημένη επιλογή για ένα τέτοιο παιχνίδι.

Η Αυστραλία λέγεται πως είναι η ήπειρος των αντιθέσεων και το Horizon 3 εκμεταλλεύεται στο έπακρο το γεγονός. Η περιοχή στην οποία εκτείνεται το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια μικρή έρημο, μία καταπράσινη κοιλάδα, μια αστική περιοχή και μια εξωτική ριβιέρα, τέσσερις τοποθεσίες που αντιστοιχούν στις τέσσερις κύριες σκηνές του φεστιβάλ. Το υπέροχο είναι πως η μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη γίνεται πάντοτε ομαλά, χωρίς καμία απότομη μεταβολή στα περιβάλλοντα ή το κλίμα. Επιπροσθέτως, ο χάρτης απλώνεται για άλλη μια φορά σε μια τεράστια έκταση και, παρόλο που το παιχνίδι σας δίνει απλόχερα την ελευθερία να κινείστε όπως θέλετε, φροντίζει καθόλη τη διάρκειά του να σας στείλει και στις τέσσερις γωνιές του χάρτη. Με άλλα λόγια, φαντάζει σχεδόν αδύνατο να βαρεθείτε οποιαδήποτε στιγμή το εξαιρετικά φωτογενές τοπίο της Αυστραλίας ό,τι και αν αποφασίσετε να κάνετε σε αυτό.

Η Centenario είναι η μασκότ του παιχνιδιού.

Η ποικιλία και η έκταση του χάρτη δεν είναι το μόνο όπλο που έχει το Horizon 3 για να καταπολεμήσει την ενδεχόμενη πλήξη. Για την ακρίβεια, αν θα μείνει για ένα πράγμα στην ιστορία, αυτό είναι για την πληθώρα επιλογών και δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει. Ξεκινάμε από τα βασικά, δηλαδή τα ίδια τα αυτοκίνητα. Πάνω από 350 εξαρχής, μπορούν εύκολα να καλύψουν κάθε γούστο. Και δεν μιλάω μόνο για το μικρό χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών exotics και αμερικάνικων muscle cars. Η λίστα περιλαμβάνει και πιο ιδιαίτερες επιλογές όπως SUV, μοντέλα προ του ’50, ακόμα και οχήματα που θυμίζουν ελαφρώς εκείνα των Motorstorm. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Porsche λάμπει δια της απουσίας της, ενώ εντύπωση μου κάνει το ότι ακόμα δεν έχουν προστεθεί μηχανές στη σειρά. Σε κάθε περίπτωση, το Horizon 3 δύναται να ικανοποιήσει τους πάντες και το κάνει και με τον σωστό τρόπο.

Εννοώ πως τα αυτοκίνητα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά και με τον αναμενόμενο ρυθμό αφού τηρείται πάντα μια πολύ καλή ισορροπία στα βραβεία από αγώνες, στο κόστος των αυτοκινήτων αλλά και σε ό,τι σας δίνει το παιχνίδι δωρεάν. Κακοφωνίες ελέω microtransactions δεν υπάρχουν, ούτε καλείστε να μπείτε σε μια λούπα να βρείτε χρήματα ώστε να αγοράσετε κάποιο καλύτερο αυτοκίνητο. Στην τελική, υπάρχει και το tuning, οι αναβαθμίσεις αλλά και το auction house. Το tuning προφανώς είναι το πείραγμα των ρυθμίσεων του αυτοκινήτου πριν τον αγώνα. Ρυθμίσεις όπως η πίεση των ελαστικών ή ο χρόνος αλλαγής ταχυτήτων και άλλα πολλά που επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου μέσα στον αγώνα. Εδώ υπάρχει ένα απρόσμενα βαθύ και λεπτομερές σύστημα που δίνει ελευθερία η οποία δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα σε arcade racing. Αν και υπάρχουν λεπτομερείς εξηγήσεις για την επίπτωση της κάθε μίας, κάποιος μη γνώστης του αντικειμένου ίσως βρεθεί χαμένος στις πρώτες προσπάθειες.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το σύστημα των αναβαθμίσεων. Είναι δηλαδή εκτενές και προσφέρει έναν φθηνό τρόπο για να βελτιώσετε σε μόνιμη βάση κάποιο αυτοκίνητο (το tuning, αντίστοιχα, ισχύει μόνο για κάθε αγώνα). Οι τομείς που σηκώνουν αναβάθμιση είναι οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι μηχανή, τα λάστιχα, το κιβώτιο και πάει λέγοντας. Και εδώ εξηγείται αναλυτικά τί κάνει η κάθε αναβάθμιση και σύντομα στο παιχνίδι ο τομέας αυτός γίνεται η πρώτη στάση μετά την αγορά κάποιου αυτοκινήτου. Από την άλλη, το auction house είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του: ένας χώρος δημοπρασιών όπου μπορείτε να αγοράζετε αυτοκίνητα ακριβώς όπως κάνετε με διάφορα αντικείμενα στο ebay.

Οι offroad αγώνες κατά καιρούς θυμίζουν Motorstorm.

Όλη αυτή η κουβέντα περί αυτοκινήτων και αναβαθμίσεων γίνεται διότι ο στόχος σε κάθε racing game είναι να είστε πρώτοι στους αγώνες ή να κάνετε τον καλύτερο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και εδώ, μόνο που δεν είναι ο ένας και αποκλειστικός σκοπός. Καταρχάς, να σημειωθεί πως στο Horizon 3 δεν είστε απλά ένα μέλος του φεστιβάλ, αλλά ο οργανωτής του, το πρόσωπο στο οποίο στηρίζεται όλη η ομάδα πίσω από αυτό για να το κάνει διάσημο και να φέρει κόσμο. Αυτός ακριβώς είναι και ο δεύτερος σκοπός σας στο παιχνίδι, να μαζεύετε δηλαδή οπαδούς ώστε να επεκτείνετε και άλλο το φεστιβάλ, σκοπός που συνδέεται άμεσα με τους αγώνες. Πετυχημένη συμμετοχή σε αγώνες σημαίνει και άλλους οπαδούς πέρα από χρήματα όπως επίσης και κάποιο ποσό εμπειρίας. Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κατακτήσετε στο παιχνίδι: τα χρήματα, την εμπειρία και τους οπαδούς. Ο λόγος ύπαρξης των χρημάτων είναι προφανής - νέα αυτοκίνητα. Το ποσό εμπειρίας από την άλλη στηρίζει ένα απλά υποτυπώδες σύστημα επιπέδων όπου κάθε νέο επίπεδο σας δίνει και έναν πόντο, με τους πόντους να χρησιμεύουν στην αγορά ορισμένων perks. Αυτά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δεν αλλάζουν ριζικά κάτι, αφού πιο πολύ έχουν να κάνουν με το ποσό της εμπειρίας που μαζεύετε κατά τους αγώνες ή κάποια στοιχεία για το online multiplayer (αυτά σε λίγο). Οι οπαδοί εντυπωσιάζονται τόσο από τη συμμετοχή σας σε αγώνες όσο και με διάφορα κατορθώματα σας σε διάφορα σημεία του χάρτη.

Πέρα από τους κλασικούς αγώνες, δηλαδή τα σιρκουί και τα drag races, ο χάρτης του Horizon 3 είναι γεμάτος προκλήσεις. Κάμερες που καταγράφουν την ταχύτητά σας, πλατφόρμες για ακραία άλματα, ζώνες ταχύτητας ή ζώνες drifting είναι τα βασικά. Έπειτα υπάρχουν τα λεγόμενα bucket challenges, 29 προκλήσεις για συγκεκριμένα αυτοκίνητα που είναι της λογικής “τρέξτε με το τάδε αυτοκίνητο στην τόση ταχύτητα για τόση ώρα”. Στη συνέχεια είναι τα μυστικά προς ανακάλυψη, όπως οι πινακίδες που αν σπάσετε σας δίνουν έξτρα εμπειρία, αλλά και οι street αγώνες, δηλαδή αγώνες εκτός οργάνωσης φεστιβάλ που προσφέρουν λίγα παραπάνω χρήματα αλλά καθόλου οπαδούς. Κορυφαίο σημείο όλης αυτής της ατέλειωτης λίστας με δραστηριότητες είναι σαφώς οι showdown αγώνες. Ίσως τους έχετε δει σε κάποιο trailer, εξωφρενικοί αγώνες που σας βάζουν αντιμέτωπους με ακραίους αντιπάλους. Ως παράδειγμα φέρνω τον αγώνα μίας Lamorghini Centenario εναντίον ενός μαχητικού αεροσκάφους. Η τρέλα του Horizon στα καλύτερα της.

Κάπως έτσι εξελίσσεται ένα showdown.

Βέβαια, μπορεί να πει κανείς πως τα παραπάνω, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν δυνατό να τα κάνει και ένα απλό μέλος του φεστιβάλ, τι σημασία έχει που εδώ είστε το αφεντικό; Λοιπόν, ως αφεντικό του φεστιβάλ έχετε τη δυνατότητα να ορίζετε εσείς καταρχάς τον τύπο των αυτοκινήτων που τρέχουν στους αγώνες. Ναι, το παιχνίδι ορίζει μόνο τη διαδρομή και το είδος του αγώνα. Είναι στο χέρι σας να διαλέξετε, από την πρώτη στιγμή κιόλας, με τί είδους αυτοκίνητο θα παίξετε. Αυτή η ιστορία δεν κάνει το παιχνίδι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο, άλλωστε υπάρχουν συνήθως προεπιλεγμένες οι κατάλληλες κατηγορίες. Είναι απλά ακόμα μια ευκαιρία να παίξετε ξανά έναν αγώνα, αν το θέλετε οπωσδήποτε. Από την άλλη, μπορείτε να ορίσετε τις δικές σας bucket challenges από το μηδέν και να τις στείλετε στους servers του παιχνιδιού για τους άλλους παίκτες.

Γενικότερα, το Horizon 3 λειτουργεί αρκετά την αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών, τόσο online όσο και offline. Ας ξεκινήσουμε από το offline. Στον χάρτη του παιχνιδιού, πέρα από τα διακοσμητικά αυτοκίνητα, κυκλοφορούν ανέμελα και τα drivatars των φίλων σας, τα οποία, παρεπιπτόντως, είναι και οι αντίπαλοί σας στους αγώνες. Μπορεί να προκαλέσετε τα drivatars σε έναν άτυπο αγώνα ένας εναντίον ενός ή να τα προσκαλέσετε ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό κομβόι που ταξιδεύει μαζί σας. Λόγος ύπαρξης του κομβόι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και το μόνο στο οποίο χρησιμεύει είναι η κατά καιρούς ανακάλυψη των μικρών μυστικών του χάρτη, κάτι που μπορείτε να το καταφέρετε και μόνοι σας. Περίπου το ίδιο κενό νοήματος είναι και το lineup, μια λειτουργία που σας επιτρέπει να προσλάβετε μέχρι και τέσσερα driveatars φίλων σας που συμμετέχουν στους αγώνες και εσείς κερδίζετε μερικά παραπάνω χρήματα.

Το online του Horizon 3 προσφέρει σχεδόν τόσο βάθος όσο και το offline. Μπορείτε να γίνετε μέλος σε κάποιο online club (υπάρχουν και αρκετά από Ελλάδα) ώστε να παίρνετε επιπλέον εμπειρία στους αγώνες ή να ασχοληθείτε με το καθαρά multiplayer μέρος. Εδώ το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης βρίσκεται στους vs αγώνες οι οποίοι ξεφεύγουν από το στείρο “ο πρώτος κερδίζει”. Υπάρχουν διάφορα modes, όπως ένα υποτυπώδες capture the flag με αυτοκίνητα ή ένα όπου κάποιος ξεκινάει “μολυσμένος” και στόχος του είναι να μολυνθούν και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα σε πίστες που θυμίζουν έντονα Destruction Derby. Υπάρχουν και τα κλασικά co-op, όπου βοηθάτε κάποιον στο φεστιβάλ του και η πρόοδός σας μεταφέρεται και offline, και online freeroam όπου εξερευνάτε τον χάρτη του παιχνιδιού μαζί με άλλο κόσμο (όχι πληθυσμό επιπέδου MMO, μόνο μια ντουζίνα άτομα).

Κλασική εικόνα στους αγώνες: αντικείμενα να εκσφενδονίζονται.

Σε τεχνικό επίπεδο, το Forza Horizon 3 είναι άρτιο. Τα μοντέλα των αυτοκινήτων είναι εξαιρετικά πιστά σχεδιασμένα και νομίζω ό,τι καλύτερο υπάρχει στο Xbox One. Η Αυστραλία, όπως προαναφέρθηκε, είναι εξαιρετικά φωτογενής και σε αυτό συνεισφέρουν πολύ τα καιρικά εφέ, που είναι πλήρως δυναμικά, καθώς και οι φωτισμοί που είναι πάντα εντυπωσιακοί. Υπάρχει ένα διακριτικό πρόβλημα pop-in, δηλαδη τα textures αργούν να φορτώσουν, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και πολύ υψηλές ταχύτητες. Σε ίδια υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο ήχος. Δίχως να σας μείνει ποτέ έντονα χαραγμένη ανάμνηση, το ηχητικό σύνολο των αυτοκινήτων και του περιβάλλοντος λειτουργεί πολύ καλά, ενώ η μουσική των ραδιοφωνικών σταθμών κυμαίνεται από χαλαρούς indie ρυθμούς σε drum and bass και από κλασικές έως hard rock συνθέσεις. Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να επιλέξετε τη δική σας μουσική χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή της κονσόλας.

Το Forza Horizon 3 θεωρητικά είναι ένα τέλειο παιχνίδι. Προσφέρει περιεχόμενο και διασκέδαση, είναι όμορφο και μπορεί να καλύψει όλα τα arcade γούστα. Είναι όμως μια τελειότητα “ψυχρή” που δεν μπορεί να προσφέρει τις συγκινήσεις ενός παιχνιδιού με ταμπεραμέντο, με χαρακτήρα. Το Forza Horizon 3 σημειώνει κάθε κουτάκι, απλά όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο παιχνίδι, δύσκολα θα επιστρέψετε σε αυτό.

Απίστευτα πολύ περιεχόμενοΆρτιος τεχνικός τομέαςΤο σύστημα ρυθμίσεων και αναβαθμίσεωνΕκτενείς online δυνατότητεςΗ αλληλεπίδραση με τα driveatars στερείται ουσίαςΘα το λησμονήσετε σύντομα αφού το αφήσετεΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One (review), PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Playground GamesΕΚΔΟΣΗ:MicrosoftΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft HellasΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.forzamotorsport.net/en-us/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/9/2016PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, ηπα, cars, suv, porsche, tuning, house, εξηγείται, ebay, game, συμμετοχή, σημαίνει, νέα, online, offline, club, ελλαδα, derby, mmo, xbox, rock, microsoft, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, γαλλια, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, αυτοκινητα, αυστραλια, αυτοκινητο, γωνιες, δωρεαν, ηπα, ηπειρος, ηχος, μουσικη, παιχνιδια, πιεση, φωτογραφιες, cars, ebay, game, mmo, porsche, αγορα, αγωνες, απλα, ασυλο, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελευθερια, εξηγείται, ζωνες, ιδια, ιδιο, ειδος, ισχυει, μηχανες, εικονα, ισορροπια, καμερες, κλιμα, λαστιχα, λειτουργια, λογια, μακρια, μηδεν, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μυστικα, ομαδα, παντα, ονομα, οπωσδηποτε, οχηματα, πιο πολυ, πλατφορμες, ρυθμισεις, ριβιερα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκηνες, τρια, τρελα, φεστιβαλ, φυση, φυσικα, φορα, χερι, χασμα, χρονος, αδυνατο, αφεντικο, club, derby, εφαρμογη, γινετε, house, ιδιαιτερα, κοιλαδα, μεινει, μια φορα, offline, παιχνιδι, player, pop, rock, σημαίνει, site, suv, σωστο, tuning, online, υπεροχο, βεβαιως, world
Τυχαία Θέματα