Lost Planet 3 Review

03:32 8/9/2013 - Πηγή: Game 2.0

Το Lost Planet 3 είναι το τρίτο μέρος της γνωστής σειράς της Capcom, που γεννήθηκε το 2007, με ένα αρχικό παιχνίδι που απέσπασε καλές κριτικές και κυρίως αγαπήθηκε από τους gamers. Το Lost Planet 2 βγήκε το 2010 και περπάτησε σε πιο multiplayer μονοπάτια, χωρίς να γνωρίσει την επιτυχία του προκατόχου του. Το Lost

Planet 3, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα που δημιουργήθηκαν από την Capcom, αναπτύχθηκε από τη Spark Unlimited, της οποίας το βιογραφικό κάθε άλλο παρά αξιοσημείωτο είναι.

To παιχνίδι ξεκινάει με τον ήρωα μας, τον Jim Peyton, σε προχωρημένη ηλικία, να έχει καταπλακωθεί από έναν μεγάλο βράχο και την εγγονή του να προσπαθεί μάταια να τον απελευθερώσει. Ο Jim, γνωρίζοντας ότι πλησιάζει το τέλος, αποφασίζει να της διηγηθεί τα γεγονότα που συνέβησαν στον πλανήτη E.D.N III αρκετά χρόνια πριν, όταν το ενεργειακό πρόβλημα της Γης και η ανάγκη να φροντίσει οικονομικά της οικογένειάς του τον οδήγησαν να δεχτεί να αποτελέσει στέλεχος της NEVEC. Η ομάδα της NEVEC αναζητά την πολύτιμη για την Γη θερμική ενέργεια, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον πλανήτη E.D.N III και αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο που επιβιώνουν πολύπλοκοι οργανισμοί μέσα σε ένα περιβάλλον που καλύπτεται από πάγο. Μέσα από την διήγησή του ο Jim αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό που το φύλαγε για χρόνια…

Το σενάριο του Lost Planet 3 ακολουθεί την διήγηση του γερασμένου πια Jim Peyton, βήμα προς βήμα, δίνοντας όμως έναν πιο προσωπικό τόνο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο παρελθόν. Οι αδυναμίες του ήρωα, η ανάγκη του να δει την οικογένειά του ξανά και ο φόβος ότι θα μείνει στον παγωμένο πλανήτη για πάντα, μεταφέρονται εξαιρετικά μέσα από κινηματογραφικής ποιότητας cutscenes, με αποτέλεσμα να δεθείτε από την πρώτη στιγμή με τον πρωταγωνιστή. Ιδιαίτερα οι πρώτες στιγμές του παιχνιδιού, όπου γίνεται η πρώτη γνωριμία με τον πλανήτη EDN III, αλλά και η γνωριμία με την υπόλοιπη ομάδα της NEVEC, μέσα από την μελαγχολική μουσική της εισαγωγής, είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία.

Η δράση του παιχνιδιού είναι φρενήρης.

Το Lost Planet 3, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι κατά βάση shooter τρίτου προσώπου, που δανείζεται στοιχεία από το Gears of War, σε ένα μοναδικό κόσμο γεμάτο πάγους, σπηλιές και τέρατα με μορφή εντόμων, τα επονομαζόμενα Akrids. Oι στόχοι σας πέρα από την εξολόθρευση των Akrids και τη συλλογή της θερμικής ενέργειας που αφήνουν τα κουφάρια τους, είναι οι συνηθισμένοι που συναντάμε και σε άλλα παιχνίδια του είδους. Πρέπει να επισκευάσετε κάποια γεννήτρια, να ενεργοποιήσετε διακόπτες, ανελκυστήρες, να πάρετε back up συστήματα ασφαλείας ή να ενισχύσετε τη βάση σας. Η πορεία σας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γραμμική σαν αλφάδι. Κάποιες προαιρετικές αποστολές που θυμίζουν αποστολές από open-world παιχνίδι, δεν έχουν την απαραίτητη ποικιλία, ούτε ποιότητα.

Τις περισσότερες αποστολές τις αναλαμβάνετε συζητώντας με την υπόλοιπη ομάδα της NEVEC, στη βάση σας, η οποία λειτουργεί σαν hub από το οποίο ξεκινάτε κάθε αποστολή. Αν και η μέτρια ποιότητα των αποστολών δύσκολα ενθουσιάζει, ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τις μάχες με τα Akrids. Εδώ συναντάτε τον ασταμάτητο ρυθμό που είχαν και τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Θετική εντύπωση αφήνουν και οι στιγμές που η ένταση της μάχης ελαττώνεται και διασχίζετε σκύβοντας τους παγωμένους διαδρόμους, σα να παίζετε κάποιο τίτλο survival horror. Το αποκορύφωμα της δράσης έρχεται με την εμφάνιση των αφεντικών, που όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, είναι ογκώδη, εντυπωσιακά Akrids με κάποιο τρωτό σημείο που πρέπει να ανακαλύψετε και να το εκμεταλλευτείτε για να τα σκοτώσετε.

Ένα από τα δυνατά σημεία του Lost Planet 3, πέρα από τις μάχες και τα ογκώδη αφεντικά, είναι η ευκαιρία που σας δίνεται να πιλοτάρετε ένα τεράστιο mech (στο παιχνίδι ονομάζεται Rig), το οποίο αποτελεί τόσο το μεταφορικό σας μέσο για να πηγαίνετε από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο, όσο και ένα φονικό όπλο για να αντιμετωπίσετε μεγάλα Akrids. Επιπλέον, μέσα από το Rig, μπορείτε να διεκπεραιώσετε τις πιο ενδιαφέρουσες αποστολές του παιχνιδιού, όπως την εξόρυξη πολύτιμης θερμικής ενέργειας από το υπέδαφος. Όταν χειρίζεστε το Rig, η κάμερα γυρίζει σε πρώτο πρόσωπο και βλέπετε το περιβάλλον αλλά και τα άκρα του τεράστιου ρομπότ. Στο δεξί άκρο διαθέτει ένα γεωτρύπανο που χρησιμεύει τόσο για την εξουδετέρωση εχθρών, όσο και για την εξόρυξη της T-Energy. Στο αριστερό άκρο διαθέτει μία δαγκάνα που χρησιμοποιείτε για να επιδιορθώνετε βάσεις και να ανοίγετε διαδρόμους για να μπορέσετε να προχωρήσετε με το Rig στο επόμενο σημείο του πλανήτη. Ο έλεγχος του οχήματος είναι ρεαλιστικός, καθώς μία τόσο ογκώδης κατασκευή δεν έχει ιδιαίτερη ευελιξία. Με την αριστερή σκανδάλη κινείτε την δαγκάνα, ενώ με τη δεξιά σκανδάλη το γεωτρύπανο, με το RB κινούνται και τα δύο άκρα σε στάση αμυντική, έτσι ώστε να αποκρούετε τις επιθέσεις των Akrids.

Τα αφεντικά δίνουν βροντερό παρόν στο Lost Planet 3.

Στην πορεία μπορείτε να αναβαθμίσετε το Rig σας, έτσι ώστε να το εξοπλίσετε με γάντζο, αλλά και με ένα οπλικό σύστημα που μπορείτε να εναλλάσσετε με το γεωτρύπανο. Ευχάριστη έκπληξη και οι λεπτομέρειες που ανακαλύπτετε σε οπτική πρώτου προσώπου, όπως η φωτογραφία της γυναίκας του πρωταγωνιστή που ενισχύει το προσωπικό του κίνητρο, τα ραγισμένο τζάμι όταν δέχεστε επιθέσεις από μεγάλους αντιπάλους, αλλά και το ραδιόφωνο του οχήματος στο οποίο μπορείτε να αλλάζετε τους σταθμούς.

Ενώ όμως η εμφάνιση του Rig δίνει πόντους στo gameplay, ο γραμμικός σχεδιασμός των επιπέδων δεν το αφήνει να το απογειώσει. Κι αυτό γιατί σχεδόν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν σας δίνεται ουσιαστικά η ευκαιρία να αποφασίσετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το όχημα ή να μετακινηθείτε με τα πόδια. Γι’ αυτό αποφασίζουν τα ίδια τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού, αφού σε πολλές περιπτώσεις το Rig δεν χωράει να περάσει, οπότε το αφήνετε για να προχωρήσετε με τα πόδια. Κατά την αντιμετώπιση μεγάλων εχθρών είναι το λιγότερο βλακώδες να βγείτε από το όχημά σας και να σπαταλήσετε 10 λεπτά από το χρόνο σας, τη στιγμή που πολεμώντας τους ίδιους εχθρούς με το Rig χρειάζεστε λιγότερα από 30-40 δευτερόλεπτα. Φανταστείτε πόσο θα ανέβαινε η ποιότητα του τίτλου αν υπήρχαν εναλλακτικές διαδρομές, που θα σας ενθάρρυναν να μπείτε στα άδυτα των σπηλαίων με τα πόδια για να ανακαλύψετε θερμική ενέργεια, ή να ρισκάρετε να ανέβετε με το όχημά σας σε κάποιο απόκρημνο βουνό για να εξορύξετε μεγάλες ποσότητες T-Energy, με την απειλή όμως δεκάδων Akrids να καιροφυλαχτούν και να επιτίθενται κατά κύματα…

Πέρα από την χαμένη αυτή ευκαιρία, το Lost Planet 3 πάσχει και από άλλες ακόμη ανορθογραφίες, με πρώτη και καλύτερη τις συχνότατες loading Screens. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στη βάση σας, για να μετακινηθείτε από τον έναν όροφο στον άλλο χρειάζεστε πολλά δευτερόλεπτα υπομονής, ώστε να μπορέσετε να μιλήσετε με την ομάδα σας και να προχωρήσετε την ιστορία, πράγμα ανεπίτρεπτο για παιχνίδι του 2013. Οι developers, βλέποντας πιθανότατα το πρόβλημα αυτό, φρόντισαν σε αρκετές loading screens να προσθέσουν κάποιο βιντεάκι που δείχνει την επικοινωνία του Jim με την γυναίκα του, αλλά και συνομιλίες άλλων χαρακτήρων του παιχνιδιού. Αν και αυτή ή προσθήκη ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο με τον ήρωα, δεν φτάνει για να καλμάρει τα νεύρα σας από τη συνεχόμενη διακοπή της ροής του παιχνιδιού.

Ο έλεγχος του Rig προσθέτει πόντους στο gameplay.

Άλλο ένα πρόβλημα που συναντάτε ιδιαίτερα προς το τέλος του παιχνιδιού, όταν αντιμετωπίζετε κάποιους ανθρώπινους αντιπάλους, είναι η κάκιστη AI αυτών των εχθρών. Αν και αλλάζουν θέσεις και κάνουν προσπάθειες για να καλυφθούν, εντούτοις καταφέρνουν και παίρνουν τις χειρότερες θέσεις, όντας πραγματικά εύκολοι στόχοι ακόμη και για αμύητους στα shooters. Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να ξενίσει τους οπαδούς του είδους είναι αφενός η μικρή ποικιλία όπλων (συνολικά επτά μαζί με το πιστόλι που έχετε πάντα μαζί σας) και αφετέρου η περιορισμένη παραμετροποίησή τους, αφού το καθένα παίρνει μόνο μία αναβάθμιση.

Το multiplayer του Lost Planet 3, χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας ή πρωτοτυπίας, προσφέρει αρκετές έξτρα ώρες διασκέδασης. Αρκεί βέβαια να γίνει πολυπληθέστερη η κοινότητα του παιχνιδιού, καθώς χρειάζεστε αρκετά λεπτά για να μπορέσετε να μπείτε σε ματς. Σας περιμένουν τέσσερα διαφορετικά modes, τρία σχεδιασμένα για παιχνίδι 5v5 (Team Deathmatch, Scenario και Extraction) και ένα για παιχνίδι 3v3 (Akrid Survival). Στο Deathmatch προσπαθείτε να σκοτώσετε τους αντίπαλους παίκτες και νικήτρια είναι η ομάδα που τα καταφέρνει καλύτερα μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Το Scenario είναι ένα mode όπου με την ομάδα σας αναλαμβάνετε πλήθος αποστολών, όπως πχ να εξουδετερώσετε Akrids, να μαζέψετε T-Energy και να τη μεταφέρετε στο σημείο που βρίσκεται η βάση σας. Το Extraction μοιάζει αρκετά με το Deathmatch, αλλά προσθέτει το έξτρα στοιχείο οι αντίπαλες ομάδες να προστατεύουν τις βάσεις τους για να κερδίζουν περισσότερους πόντους. Τέλος, στο Akrid Survival με δύο ομάδες των τριών, προσπαθείτε να σκοτώσετε περισσότερα Akrids από τους αντιπάλους σας, αλλά στο τέλος πρέπει να καταλάβετε συγκεκριμένες βάσεις στην πίστα πριν σας προλάβει η άλλη ομάδα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, προς το παρόν δεν υπάρχει πολύς κόσμος και είναι αρκετά δύσκολο να συμπληρωθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις (5+5 ή 3+3). Έτσι παρατηρούνται ανισορροπίες μεταξύ των ομάδων, αφού μπορεί να τύχει μία ομάδα να αριθμεί τέσσερις παίκτες, ενώ η άλλη μόλις δύο.

Υπάρχουν σημεία όπου το LP3 θυμίζει survival horror.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, υπάρχουν στιγμές που η Unreal Engine 3 κάνει θαύματα, ιδιαίτερα στα ανοιχτά περιβάλλοντα του παιχνιδιού και στα εφέ της χιονοθύελλας. Υπάρχουν όμως και στιγμές που απογοητεύει, όπως συμβαίνει με μερικούς κακοσχεδιασμένους εχθρούς, αλλά και την πτώση του frame rate όταν αντιμετωπίζετε τα αφεντικά. Ιδιαίτερα στο τελευταίο αφεντικό η πτώση των καρέ καταντά ενοχλητική. Καλοσχεδιασμένοι είναι και οι παγωμένοι διάδρομοι, αν και η «πλαστική υφή» που φαίνεται στην επιφάνεια των πάγων ίσως σας κάνει αρνητική εντύπωση. Η μουσική στις cutscenes και στην εισαγωγή είναι για σεμινάριο, όπως και τα voice over των χαρακτήρων. Αντίθετα, η μουσική που ακούγεται στις μάχες είναι μονότονη και χωρίς ποικιλία.

Το Lost Planet 3, παρά τις χτυπητές αδυναμίες του, καταφέρνει να σας κρατήσει για 12-13 ώρες που διαρκεί το singleplayer, χάρη στην κινηματογραφική αισθητική του, τα εντυπωσιακά αφεντικά, αλλά και το διαφορετικό gameplay που προσφέρει ο χειρισμός του Rig. Επιπλέον, τo multiplayer ενδέχεται να σας προσφέρει επιπλέον χρόνο διασκέδασης, αν ποτέ βρείτε κόσμο να παίξετε. Συνολικά πάντως το Lost Planet 3 αφήνει τη γλυκόπικρη γεύση μιας χαμένης ευκαιρίας…

Φρενήρης ρυθμός στις μάχες με τα AkridsΔιαφορετικό gameplay με το RigΛεπτομερείς και κινηματογραφικές cutscenesΕξαιρετικά voice overΑρκετά και διαφορετικά modes στο multiplayerΕκνευριστικές loading screensΠροβληματική AI, ιδιαίτερα των ανθρώπινων εχθρώνΠτώση του frame rate στις μάχες με τα αφεντικάΛίγα όπλα και ακόμη λιγότερες αναβαθμίσεις γι’ αυτάΓραμμικό, ενώ με την προσθήκη του Rig θα μπορούσε να είναι και open worldΤο multiplayer δεν έχει κόσμοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Spark UnlimitedΕΚΔΟΣΗ:CapcomΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:3rd-person shooterΠΑΙΚΤΕΣ:Singleplayer, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.lostplanetthegame.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/8/2013PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
lost, planet, lost, planet, gears of war, unreal engine 3, unreal engine, xbox 360, capcom, unlimited, iii, δραση, hub, survival, εμφάνιση, πηγαίνετε, βασεις, βγείτε, team, συγκεκριμένο, unreal, engine, frame, voice, xbox, ps3, site, http, τελη κυκλοφοριας, βιογραφικο, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, βγείτε, δυνατα, βημα, γυναικα, θαυματα, μουσικη, παιχνιδια, ραδιοφωνο, ρυθμος, φωτογραφια, iii, ps3, αισθητικη, ασυλο, πηγαίνετε, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γευση, γινει, γινεται, γνωριμια, δειχνει, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ενεργεια, εμφάνιση, επικοινωνια, επτα, επιτυχια, ερχεται, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, ισχυει, θυμιζει, λεπτομερειες, λογο, μυστικο, μορφη, μπορειτε, νευρα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομορφη, οντας, ουσιαστικα, οχημα, περιβαλλον, ποιοτητα, ρομποτ, σεναριο, συγκεκριμένο, συστηματα ασφαλειας, τρια, φτανει, φοβος, ωρες, αφεντικο, unlimited, capcom, δαφνες, engine, energy, frame, gears of war, hub, ιδιαιτερα, μεινει, μοιαζει, ομαδες, παιχνιδι, ποδια, site, survival, θεσεις, unreal engine, unreal, unreal engine 3, βουνο, world, voice
Τυχαία Θέματα