Naruto to Boruto: Shinobi Striker Review

Με τη σειρά Ultimate Ninja Storm να έχει πλέον ολοκληρωθεί και μετά την επιτυχία της σειράς Dragon Ball Xenoverse, ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα έβγαινε νέο παιχνίδι Naruto, αλλά με... διαφορετικό DNA του, όπως και

έγινε. Ο νέος τίτλος ακούει στο όνομα Naruto to Boruto: Shinobi Striker και αποτελεί ένα 4v4 online action που συνδυάζει γνώριμους μηχανισμούς από τη σειρά Storm με νέα στοιχεία, σε ένα όμορφο και λίγο περίεργο πάντρεμμα με τη σειρά Xenoverse.

Χρονικά, βρισκόμαστε στην μετά-Naruto εποχή, όπου υπάρχει πλέον ειρήνη μεταξύ των χωριών (εξ ου και το “Naruto to Boruto”). Σε αυτή την εποχή λοιπόν δημιουργείτε τον δικό σας, νέο χαρακτήρα, στην προσπάθειά σας να γίνετε ένας πραγματικός νίντζα. Οι επιλογές που σας δίνονται στο customization είναι ποικίλες, με διάφορα κουρέματα, ρούχα, επιλογές προσώπου κτλ, αλλά όλα βασίζονται σε χαρακτήρες από τον κόσμο του anime. Μην περιμένετε δηλαδή κάποιο εντελώς ξεχωριστό στιλ μαλλιών για παράδειγμα, καθώς όλα μα όλα είναι από κάποιον χαρακτήρα του σύμπαντος του Naruto. Όσο προχωράτε βέβαια ξεκλειδώνετε περισσότερα κοσμητικά πράγματα, αλλά από ένα σημείο και μετά απλά ξεκλειδώνετε τα ίδια σε άλλο χρώμα!

Αφού ολοκληρώσετε την δημιουργία του χαρακτήρα σας εμφανισιακά, πρέπει να διαλέξετε ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα class: attack type, defence type, ranged type και heal type. Στην διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να δημιουργήσετε slots με όλους τους τύπους (και μπορείτε και στην διάρκεια της μάχης να αλλάζετε), όμως η αλήθεια είναι πως το 80% των παικτών με τους οποίους έπαιξα είχαν όλοι attack, ενώ σπάνια υπήρχε κάποιος heal στην ομάδα. Οπότε, από αυτό καταλαβαίνουμε πως ένα από τα βασικά προβλήματα του παιχνιδιού είναι το πόσο ανισόρροπο μπορεί να γίνει το PvP, που είναι και ο πυρήνας του. Περισσότερα γι αυτό παρακάτω.

Η κίνηση των χαρακτήρων στο χώρο είναι αψεγαδίαστη και φυσική, ακριβώς όπως στο anime!

Όμως, ως νέος νίντζα πρέπει να έχετε και τον δικό σας sensei, ώστε να μάθετε από αυτόν. Το παιχνίδι αρχικά προσφέρει τέσσερις mentors, όπως ο Naruto και ο Sasuke, ενώ στην πορεία γίνεται διαθέσιμο όλο το ρόστερ των 20 χαρακτήρων, μεταξύ των οποίων είναι οι Gaara, Itachi, Pain και Kabuto. Ο κάθε mentor έχει τις δικές του τεχνικές, τα δικά του jutsu και μπορείτε να μάθετε από αυτόν όλες του τις κινήσεις, ανάλογα με το τί type είναι ο master σας και τι εσείς. Εδώ βέβαια υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε τί type είναι όντως ο κάθε χαρακτήρας πριν μπείτε σε μάχη μαζί του, οπότε ένα google search πριν την επιλογή το θεωρώ απαραίτητο, αν και στην διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να αλλάζετε. Τέλος, οι masters ρίχνονται μαζί σας στην μάχη των VR missions, οπότε το να είναι διαφορετικό type απ' ότι εσείς μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο στις μάχες.

Το μεγάλο ερώτημα: πως μπορεί ένας τίτλος που βασίζεται στο PvP και στην δημιουργία χαρακτήρα να έχει story mode, όπως μας είχαν υποσχεθεί από τα trailer; Η απάντηση είναι απλά... δεν μπορεί, καθώς πέραν των VR missions που υπάρχουν και προσπαθούν να αναπαράγουν στιγμές από το anime (και δεν τα καταφέρουν και τόσο καλά), το Shinobi Striker είναι καθαρά PvP. Τί είναι λοιπόν τα VR missions; Τίποτα παραπάνω από την προσπάθεια των δημιουργών να προσθέσουν έστω και λίγη αίσθηση story mode στο παιχνίδι. Δε θα γίνω εντελώς γκρινιάρης καθώς όντως υπάρχουν αρκετά καλές μάχες, όπως αυτές ενάντια στους Gamabunta και Shukaku. Όμως άλλες αποστολές απλά κουράζουν, με objectives όπως “μάζεψε τόσα scrolls”, όπου πέραν του να βρείτε κάτι, εμφανίζονται και τόσοι πολλοί εχθροί ταυτόχρονα που δεν καταλαβαίνετε τί ακριβώς γίνεται στην οθόνη! Επίσης, μεγάλο θέμα είναι και ο μικρός αριθμός πιστών, μόλις πέντε. ΟΚ καταλαβαίνω ότι δεν είναι Xenoverse, αλλά όταν προσπαθείς έστω να αναπαραστήσεις εμβληματικές στιγμές από το anime δεν μπορείς να μην έχεις τουλάχιστον 10 διαφορετικά τοπία!

Με τι όμως σας ανταμείβουν τα VR missions; Με διάφορα scrolls, τα οποία πρέπει να πάτε πρώτα σε έμπορο για να τα ξεκλειδώσει και να πάρετε τα πράγματα που περιέχουν, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από cosmetics για τον χαρακτήρα σας. Επίσης, για να αλλάξετε την εμφάνιση ή τα skill σας, πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή, καθώς πρέπει πρώτα να πάτε στον προμηθευτή σας, να μπείτε στο inn, να διαλέξετε το loadout σας, να διαλέξετε την κλάση που θέλετε να αλλάξετε και μετά επιτέλους να αρχίσετε. Θα μπορούσαν τα μενού γενικά να μην είναι τόσο μα τόσο πολύπλοκα, με ένα κεντρικό μενού να χωρίζεται απλά σε υποκατηγορίες, αλλά όλες οι διαδικασίες στο παιχνίδι απαιτούν πρώτα να πάτε κάπου και μετά να γίνει το οτιδήποτε (αλλού αλλάζετε εμφάνιση, αλλού τα VR missions, αλλού οι PvP μάχες, αλλού το shop κτλ κτλ).

Γενικώς ο οπτικός τομέας δίνει ρέστα.

Οπότε, αφού έχουμε ξεχάσει το story mode και είδαμε ότι πρόκειται για ένα καθαρά PvP παιχνίδι, υποθέτουμε πως το δυνατό χαρτί του Shinobi Striker είναι το σύστημα μάχης του, σωστά; Well, ναι και όχι. Ως τίτλος Naruto έχει τα βασικά: κοντινές μάχες hand-to-hand, διάσημα jutsu από το anime, kunai, dodge, substitution jutsu κτλ, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βάθος στο όλο σύστημα. Τι εννοώ: τις περισσότερες φορές ένιωσα πως δεν παίζει καν ρόλο αν γνωρίζεις να παίζεις ή όχι, απλά spam-άρεις κουμπιά και καθάρισες! Επίσης, το να μην είσαι σε ομάδα είναι ότι χειρότερο, καθώς οι αντίπαλοι απλά αρχίζουν τα combo chain και... δεν υπάρχει ελπίδα! Όλα τα jutsu έχουν cooldown meter και χρειάζονται και chakra, οπότε πρέπει να διατηρείτε μία απόσταση από τους αντιπάλους, όμως το ίδιο cooldown υπάρχει και στα kunai και στο substitution, οπότε τί ακριβώς μένει να κάνετε; Απλά κρυφτό...

Από τα πιο όμορφα νέα στοιχεία του παιχνιδιού είναι ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι χαρακτήρες στο περιβάλλον! Με το σωστό chakra μπορείτε να πηδήξετε αρκετά μακριά, όπως επίσης και να κινείστε πάνω σε βουνά, δέντρα, σπίτια κτλ! Η κίνηση στο χώρο είναι ένα στοιχείο που θα ήθελα να δω και σε επόμενους τίτλους, αλλά δυστυχώς το σχεδόν μηδενικό βάθος στις μάχες δεν επιτρέπει να είναι τόσο απολαυστική όσο θα έπρεπε. Επίσης, ναι μεν υπάρχει leveling, αλλά μοιάζει περισσότερο εικονικό παρά ουσιαστικό. Είτε είστε level 30 είτε 70, το ίδιο ακριβώς damage γίνεται! Τραγικό επίσης είναι και το lock-on σύστημα, αφού στην κυριολεξία κάνει lock σε όποιον παίκτη θέλει και όποτε το θέλει, αγνοώντας τις περισσότερες φορές ποιον αντίπαλο έχετε μπροστά σας. Εντάξει, σε μάχες 4v4 ίσως δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα (που είναι), αλλά στα VR missions που μπορεί να έχετε και 10 αντιπάλους μπροστά σας, μπορείτε να καταλάβετε την έκταση του προβλήματος.

Άρα το σύστημα μάχης είναι εντελώς χάλια; Λοιπόν, εδώ η απάντηση εξαρτάται από το τί προσδοκίες μπορεί να έχετε. Αν ψάχνετε ένα χαλαρό PvP fighter με χαρακτήρες Naruto, όχι είναι μια χαρά, αφού βέβαια εξοικειωθείτε 100% με τους μηχανισμούς. Αν πάλι θέλετε ένα fighter με βάθος, όπου το ταλέντο παίζει μεγάλο ρόλο, τότε ναι, μπορείτε να ψάξετε αλλού (ακόμα και στη σειρά Storm). Η προσωπική μου άποψη είναι πως το Shinobi Striker είναι απλά η... “beta” των επερχόμενων τίτλων, μία δοκιμή του τί δουλεύει και τί όχι σε ένα open-world fighter στο σύμπαν του Naruto. Αλλά, αυτό δεν δικαιολογεί πως το παιχνίδι κυκλοφορεί στα καταστήματα με φουλ τιμή. Όπως και να έχει, αν ξέρετε τί να περιμένετε, τότε go for it, ειδικά αν είστε τετράδα θα περάσετε αρκετές ώρες διασκέδασης!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα: δημιουργία χαρακτήρα σε παιχνίδι Naruto!

Αυτό που σίγουρα κάνει σωστά το Shinobi Striker είναι η αναπαράσταση του κόσμου και των χαρακτήρων του anime. Ναι, δεν έχει τα φαντεζί εφέ του Storm 4, ούτε είναι 100% animated όπως το Broken Bond, αλλά αν έβγαινε CG anime Naruto σίγουρα θα έμοιαζε τόσο πολύ με το παιχνίδι που δύσκολα θα βρίσκαμε διαφορές! Εκπληκτικά τοπία, φοβερές σκιάσεις στο δέρμα των χαρακτήρων και πιστά animations στις επιθέσεις είναι τα στοιχεία που κάνουν το Shinobi Striker ίσως το πιο όμορφο και άρτιο οπτικά Naruto game μέχρι σήμερα! Από την άλλη, για ακόμα μία φορά δεν υπάρχει original soundtrack (ελπίζω όπως στο FighterZ να έρθει έστω ως DLC), αν και ως προς τον ήχο δεν μπορώ να πω ότι είναι πίσω από τη σειρά Storm. Το αγγλικό voice acting απογοητεύει ως συνήθως (με το ανύπαρκτο και πάλι lip sync), οπότε η επιλογή ιαπωνικών φωνών επιβάλλεται!

Οπότε, τί είναι ακριβώς το Naruto to Boruto: Shinobi Striker; Μία πρώτη προσπάθεια προσαρμογής μιας ήδη επιτυχημένης σειράς σε νέα δεδομένα, όπως ο ανοιχτός κόσμος, η δημιουργία χαρακτήρα, οι PvP κτλ. Ως πρώτη προσπάθεια λοιπόν, έχει κάποια ωραία στοιχεία, όπως ο νέος τρόπος κίνησης στο χώρο, η επιλογή mentor ως τρόπος εκμάθησης νέων jutsu, η προσπάθεια έστω να υπάρξει κάποιο story mode και άλλα. Από την άλλη, όταν ένα παιχνίδι βασίζεται καθαρά στο σύστημα μάχης και αυτό το σύστημα είναι τόσο ρηχό, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν θέλετε να διασκεδάσετε με φίλους online και σας αρέσει το Naruto, τότε ναι, το Shinobi Striker είναι για εσάς. Αν όμως θέλετε σοβαρό story mode και ένα σύστημα μάχης όπου το ταλέντο μετράει λίγο περισσότερο, αφήστε το και προτιμήστε τη συλλογή Storm.

Υπέροχος οπτικός τομέαςΟ νέος μηχανισμός κίνησης στο χώροΔημιουργία χαρακτήραΔεν υπάρχει πραγματική εξέλιξη του χαρακτήραΣύστημα μάχης χωρίς βάθοςΤα VR missions είναι κουραστικάΜόνο πέντε πίστεςLock-on σύστημα που μπερδεύειΠολύπλοκα μενού χωρίς κανέναν λόγοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:SoleilΕΚΔΟΣΗ:NamcoΔΙΑΘΕΣΗ:Namco HellasΕΙΔΟΣ:ActionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.bandainamcoent.com/games/naruto-to-boruto-shinobi-strikerHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:31/8/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα