New Super Mario Bros. U Review

“Μάριος”, φώναξε ο παπάς και με βούτηξε στην κολυμβήθρα. “Μάριε”, με φώναξε η μητέρα μου για να ανοίξω το κουτί που περιείχε την πρώτη μου παιχνιδομηχανή. “Μάριε” με φώναζε η δασκάλα που της έκανα την ζωή κόλαση. Τώρα που μεγάλωσα και έχω δουλειά, προβιβάστηκα. Οι συνάδελφοί μου με φωνάζουν “Σούπερ Μάριο”, ενώ ο Terminator με φωνάζει “Σάριο”. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα Sega fanboy να μεγαλώνει με το όνομα “Μάριο”. Τι; Α ναι… το review του New Super Mario Bros

U.

Fast forward στη σημερινή εποχή. Μια εποχή χωρίς Nintendo Power, χωρίς τη Sega και την Atari να τρώνε τα μούτρα τους ξανά και ξανά. Μία από τις λίγες σταθερές αξίες του gaming είναι ο Mario – όταν δεν παίζει επιτραπέζια ή κάποιο σπορ (ο μηχανοκίνητος αθλητισμός του πάει όμως). Τί πιο λογικό λοιπόν από το να βγάλει η αγαπητή Nintendo έναν 2D Mario τίτλο στην καινούρια σούπερ ντούπερ HD κονσόλα της; Σημείωση: από το Nintendo 64 είχαμε να δούμε Mario στο λανσάρισμα κονσόλας της Nintendo.

Η ιστορία είναι η εξής: ο Bowser αυτή τη φορά δεν απαγάγει την πριγκίπισσα. Αντ’αυτού, με ένα μεγάλο μηχανικό χέρι πιάνει τους αδερφούς Mario και δύο toad ακολούθους, και τους πετάει έξω από το κάστρο. Έτσι, αντί για απαγωγή έχουμε… κατ’οίκον αιχμαλωσία. Πέσατε από την καρέκλα σας; Σας έπεσαν τα πατατάκια κάτω από την ΤΕΡΑΣΤΙΑ αλλαγή στο σενάριο; Ε, μην τρελαίνεστε, όλα τα υπόλοιπα είναι όπως τα ξέρετε.

Ο Ice Mario στις υδάτινες πίστες είναι εντελώς άχρηστος.

Ο κυρίως χάρτης το παιχνιδιού αυτή την φορά είναι ενιαίος. Δηλαδή, με ένα γρήγορο panning, μπορείτε να δείτε όλο το βασίλειο, σαν το Super Mario World ένα πράγμα. Εσείς πηγαίνετε από πίστα σε πίστα, ενώ υπάρχουν μονοπάτια που χωρίζονται, μη υποχρεωτικές πίστες ή κάποιες που βγαίνοντας από εναλλακτική έξοδο σας πάνε σε άλλα σημεία του χάρτη, ξεχωριστά από τα προκαθορισμένα. Επιστρέφουν οι map-enemies που υπήρχαν στο Super Mario Bros 3, δηλαδή μικρές μάχες με εχθρούς που κανονικά τους βρίσκετε στις πίστες και οι οποίοι σας δίνουν power-ups. Τα power-ups αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πριν μπείτε σε κάποια πίστα (και αυτό στοιχείο από το Super Mario Bros 3) για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη. Τα διάσπαρτα toad houses, σας δίνουν έξτρα ζωές και αντικείμενα. Τα power-ups είναι ως επί το πλείστον τα γνωστά: το κλασικό μανιτάρι, το fire flower, το ice flower, το shrink mushroom που σας κάνει μικροσκοπικούς. Νέο power-up είναι το βελανίδι, που σας επιτρέπει να μεταμορφώνεστε σε ιπτάμενο σκίουρο και να γλιστράτε απαλά στον αέρα ή να δώσετε μια γερή ώθηση ενώ πηδάτε ώστε να κάνετε κάτι σαν διπλό άλμα.

Πέρα από τα power-ups, επιστρέφουν και τα συμπαθέστατα (αλλά λίγο λαίμαργα) Yoshi. Μπορείτε να καβαλήσετε Yoshi μόλις τα βρείτε κρυμμένα σε κουτιά. Τα Yoshis είναι πολύ χρήσιμα σε πίστες με πολλούς εχθρούς ή μεγάλα χάσματα, αφού μπορούν να επιμηκύνουν τα άλματα τους κατά πολύ. Τα μικρά Yoshis είναι επιστροφή και νέα προσθήκη μαζί. Τα κουβαλάτε κρατώντας πατημένο το B και ανάλογα με το χρώμα τους, έχουν διάφορες ιδιότητες. Τα μωβ μικρά Yoshis γίνονται τεράστια μπαλόνια που σας βοηθάνε στο platforming. Τα κίτρινα φωτίζουν τα σκοτεινά ghosthouses και σπρώχνουν προς τα πίσω τα Boo, τα μπλε πετάνε φούσκες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε σε ψηλά μέρη πατώντας πάνω τους. Οι ίδιες φούσκες σκοτώνουν εχθρούς και τους μετατρέπουν σε coins αν τους ακουμπήσουν (λίγο ανατριχιαστικό αυτό).

Πέρα από το βασικό mode, υπάρχουν άλλα τρία modes διαθέσιμα. Στο Boost Rush, όσο μαζεύετε χρήμα, τόσο περισσότερο αυξάνετε το scrolling της πίστας και η κίνηση των εχθρών. Το Challenge σας βάζει διάφορα challenges, που κυρίως έχουν να κάνουν με το να πατάτε τους εχθρούς ξανά και ξανά για να απόκτήσετε 1ups (οι υψηλότερες δυσκολίες είναι ΣΠΑΣΤΙΚΕΣ). Το Coin Battle επιστρέφει ως ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ φίλων μέσω local multiplayer.

Tο βελανίδι είναι νέο power-up.

Τώρα που το ανέφερα, τοπικό co-op μπορούν να παίξουν μέχρι τέσσερις παίκτες που ελέγχουν τους χαρακτήρες, ενώ ένας πέμπτος, με την οθόνη αφής του Wii U Gamepad τοποθετεί μικρές πλατφόρμες, βοηθώντας ή χαντακώνοντας τους άλλους παίκτες. Πέρα από αυτό, το Gamepad λειτουργεί αποκλειστικά ως εναλλακτική οθόνη στην περίπτωση που η τηλεόραση είναι απασχολημένη. Δηλαδή δείχνει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα που δείχνει και η τηλεόραση, πράγμα που είναι ένα βήμα πίσω ακόμα και από το πρώτο NSMB του DS, όπου η δεύτερη οθόνη έδειχνε πού βρίσκεστε στην πίστα, το σκορ και το power-up που είχατε “στην άκρη” σε περίπτωση ανάγκης. Το New Super Mario Bros U είναι φτιαγμένο για μία οθόνη, ενώ θα μπορούσε να έχει ξεχωριστές επιλογές μεταξύ τηλεόρασης και οθόνης Gamepad.

To level design είναι όπως πάντα κορυφαίο. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτάσετε στο τέλος στις περισσότερες πίστες, αλλά αν θέλετε όλα τα καλούδια που υπάρχουν σε κάθε πίστα, τότε έχετε να αντιμετωπίσετε τη φαντασία των level designers που δεν έχουν αφήσει χιλιοστό ανεκμετάλλευτο. Υπάρχουν μυστικά κρυμμένα με πανέξυπνους τρόπους, έξτρα πίστες στις ήδη πάρα πολλές του χάρτη και διάφορα άλλα κρυμμένα πράγματα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ΓΕΜΑΤΟ με περιεχόμενο.

Το New Super Mario Bros U επίσης ενσωματώνει το Miiverse. Εφόσον επιλέξετε να εμφανίζονται μηνύματα από το social network της Nintendo, μπορείτε να δείτε τί έχουν να πουν διάφοροι παίκτες για τις πίστες που έπαιξαν, κάνοντας ένα map overview. Αν καταφέρετε κάτι καλό, όπως πχ να τελειώσετε μια πίστα με όλα τα star coins, μπορείτε να ποστάρετε κάτι στο Miiverse για το κατόρθωμά σας. Κάνοντάς το, προστίθεται ένα μικρό tag που αναφέρει πού βρίσκεστε μέσα στο παιχνίδι, ώστε όσοι παίκτες ψάξουν, να βρουν το μήνυμά σας. Αν πάλι χάσετε πολλές ζωές, σας γίνεται ξανά πρόταση για μήνυμα στο Miiverse, αν θέλετε ζητήσετε βοήθεια, να πείτε πόσο έχετε νευριάσει ή να γνωστοποιήσετε τις παρατηρήσεις σας. Φυσικά, μπορείτε να περιορίσετε τα μηνύματα μόνο σε αυτά φίλων ή να αποκοπείτε τελείως από το Miiverse.

Μια μεγάλη τσουλήθρα γεμάτη κακούς. Κανένα πρόβλημα για πρωταθλητές όπως ο Mario.

Τα γραφικά του NSMBU είναι ότι περιμένουμε από ένα New Super Mario Bros. Χρωματιστά, χαρούμενα, ανάλογα με τα προηγούμενα παιχνίδια, μόνο που αυτήν την φορά είναι HD. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα κάτι άσχημο στο NSMBU, όσον αφορά τα γραφικά. Μόνο το ότι είναι μια από τα ίδια. Η σειρά χρειάζεται οπωσδήποτε οπτική ανανέωση (μαζί ίσως και με μια μικρή ανανέωση στο gameplay), η οποία δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των γραφικών, αλλά με το στιλ και την εικαστική άποψη. Διότι, κακά τα ψέμματα, η σειρά έχει μείνει στάσιμη για πολύ καιρό και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους πολύ όμορφα και πιο δημιουργικά platformers, όπως το Rayman Origins, και ειδικά το Rayman Legends που περιμένουμε σαν τρελοί στο Wii U.

Ο ήχος είναι σχεδόν ο ίδιος με τα παλαιότερα NSMB. Πολλά παλιά κομμάτια από το 16-bit και 8-bit παρελθόν της σειράς επανέρχονται ανανεωμένα, αλλά το NSMB έχει καταφέρει να εδραιώσει την μουσική κληρονομιά του για τα καλά. Τα οικεία wah wah της μουσικής που κάνουν τους εχθρούς να χορεύουν ρυθμικά επανέρχονται, ενώ όταν καβαλάτε κάποιο Yoshi, η μουσική συνοδεύεται από ένα ρυθμικό τύμπανο. Τα μικρά Yoshis τραγουδάνε στον ρυθμό της μουσικής και μάλιστα βλέπετε να ανοιγοκλείνουν το στόμα τους. Πολύ ευχάριστη και χαριτωμένη προσθήκη. Εννοείτε βέβαια πως η μουσική είναι 100% από συνθετικά όργανα (κοινώς midi). Πρέπει να περιμένουμε το επόμενο Mario βεληνεκούς Galaxy για να ακούσουμε ορχηστρικές συνθέσεις.

Πώς να κρατήσει δύο παχουλούς υδραυλικούς ένα δεινοσαυράκι σε βρεφική ηλικία;

Εν τέλει, το New Super Mario Bros. U είναι μια ασφαλής επιλογή για launch game του Wii U. Αν δεν σας αρέσει η σειρά New Super Mario Bros, το NSMBU δεν κάνει καμμία προσπάθεια να σας αλλάξει γνώμη. Τοιουτοτρόπως, αν σας αρέσει η σειρά, δεν υπάρχει λόγος να μην το αγαπήσετε. Απλά, σιγά σιγά είναι προφανές οτι τα 2D Mario χρειάζονται ανανέωση, πέρα από το HD. Πάντως, αν έχετε ή σκέφτεστε να αποκτήσετε Wii U, το NSMBU είναι σίγουρη αγορά. Και γιατί όχι; It’s fucking Mario.

+ Gameplay γνωστό και αγαπημένο
+ Η σύνδεση με το Miiverse
+ Τα διάφορα modes
+ Local multiplayer όπως πάντα με πολύ γέλιο

- Το Wii U GamePad, πέρα από τη χρήση του boost mode και ως εναλλακτική οθόνη, δεν χρησιμεύει σε τίποτα
- Η σειρά θέλει ανανέωση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Wii U
Ανάπτυξη: Nintendo
Έκδοση: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://newsupermariobrosu.nintendo.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/11/2012
PEGI: 3

Keywords
super mario, super, mario, bros, super mario, super, mario, bros, wii u, social network, terminator, sega, forward, nintendo, power, atari, toad, ice, world, πηγαίνετε, fire, flower, νέα, μωβ, μπλε, rush, wii, design, network, map, star, tag, midi, galaxy, game, site, http, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, εξτρα, ξανα, βημα, γνωμη, δουλεια, ηχος, μητερα, μουσικη, μωβ, παιχνιδια, σημερινη, τηλεοραση, ωθηση, game, map, rush, star, ups, αγορα, αθλητισμος, απλα, αχρηστος, πηγαίνετε, βοηθεια, βρειτε, γινεται, γινονται, δειτε, δειχνει, διπλο, υπαρχει, εννοειτε, εμφάνιση, εποχη, ζωη, ιδια, υπηρχαν, κινηση, μηνυματα, μια απο τα ιδια, μπλε, μικρο, μπαλονια, μπορειτε, μυστικα, ξερετε, παντα, οθονη, οθονη αφης, ονομα, οπωσδηποτε, ποιοτητα, πλατφορμες, σιγουρη, σειρα, στομα, σουπερ, τρια, τυμπανο, φαντασια, φυσικα, φορα, χερι, χρημα, χρωμα, ομορφα, atari, http, design, network, forward, flower, φουσκες, fire, galaxy, ice, ιδιαιτερα, μεινει, nintendo, οργανα, παιχνιδι, player, power, sega, site, single, social network, tag, terminator, toad, wii, wii u, world
Τυχαία Θέματα