Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Review

Πότε ήταν η τελευταία φορά που χαρήκατε ένα καλό παραδοσιακό RPG από την… Άπω Ανατολή; Ξέρετε, από αυτά όπου το grinding πιάνει ένα 60% του τίτλου, τα bosses είναι αμείλικτα, και οι μηχανισμοί gameplay βιάζουν όλους τους νόμους της σωστής αλληλεπίδρασης του χρήστη με το παιχνίδι. Και που παρόλα αυτά συνεχίζετε να παίζετε γιατί γουστάρετε την ιστορία και τους δυνατότερους χαρακτήρες που αποκτάτε σιγά-σιγά. Αν έχετε χρόνο και θέλετε αυτό το είδος παιχνιδιών πίσω στην ζωή σας, το Ni No Kuni: Wrath of the White

Witch, της Level-5, είναι ότι ψάχνετε.

H ιστορία του Ni No Kuni έχει να κάνει με ένα αγοράκι ονόματι Oliver, που κάνει μια απερισκεψία μαζί με έναν φίλο του και καταλήγει με τη μητέρα του νεκρή. Καθώς κλαίει πάνω σε ένα παιχνίδι που του χάρισε η μητέρα του κάποτε, το παιχνίδι ζωντανεύει και εμφανίζεται ο συνοδευτικός χαρακτήρας της υπόθεσης, ο Drippy. Του αρχίζει λοιπόν τις παπάντζες του στιλ “ο κόσμος μας θέλει σώσιμο κι εσύ πρέπει να μας βοηθήσεις και είσαι ο εκλεκτός” και κάπου, κάπως, χώνεται μέσα και η σωτηρία και η επιστροφή της μαμάς από τον άλλο κόσμο, έτσι για να πειστεί ο μικρός να μπει στον κόπο να φάει το ξύλο της ζωής του.

Η ιστορία είναι κλασική Ghibli style. Γονείς που θέλουν σώσιμο, παιδάκια που είναι δυνατά και κάνουν ταξίδια για έναν καλό σκοπό, θεότρελοι χαρακτήρες με απίθανες παραξενιές, κακοί χαρακτήρες στα όρια της παράνοιας και όλα αυτά τα κλισέ τυλιγμένα με την κλασική πανέμορφη παρουσίαση των σχεδιαστών της Studio Ghibli, που μας κάνει να τους συγχωρούμε τα πάντα. Πάντως η ιστορία δεν είναι τόσο καταπληκτική όσο περιμέναμε ή θέλαμε. Αλλά σίγουρα είναι υπέρ αρκετή για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον.

Ω ναι, είναι πανέμορφο!

Το βασικό στοιχείο που θα σας κρατήσει όμως είναι το gameplay. Οι μάχες, που αποτελούν και την καρδιά κάθε JRPG, είναι ένα μείγμα απο κλασικό active time battle, action και λίγο Pokemon. Έτσι, για την τσαχπινιά. Οι επιθέσεις σας γίνονται scrollάροντας μεταξύ εντολών, ενώ μπορείτε να κινείτε τον χαρακτήρα σας ελεύθερα στο πεδίο της μάχης. Υπάρχει ένα χρονόμετρο που σας δείχνει τον χρόνο για τον οποίο ισχύει η εντολή σας. Για παράδειγμα, η επίθεση κρατάει συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μετά από αυτήν πρέπει να επιλέξετε εκ νέου μια εντολή. Μπορείτε βέβαια να ακυρώσετε εντολές οποιαδήποτε στιγμή μετά την επιλογή τους, όταν χρειαστεί να κάνετε κάτι άλλο, όπως να προστατευτείτε απο κάποια μεγάλη επίθεση (συνήθως οι εχθροί τηλεγραφούν τον ερχομό της λίγα δευτερόλεπτα πριν).

Τα τέρατα που βρίσκετε στον δρόμο σας, μπορείτε να τα εξημερώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε στις μάχες ως “familiars”. Ανεβαίνουν και αυτά levels μαζί με τους χαρακτήρες σας με τις μάχες και όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο level, μεταμορφώνονται σε πιο εξελιγμένες μορφές με την χρήση “drops”. Αυτά τα τέρατα μπορείτε να τα στείλετε στην μάχη αντί για τον χαρακτήρα σας, αλλά μοιράζονται όλοι την ίδια μπάρα HP με αυτόν. Πράγμα που σημαίνει ότι αν το familiar δεν έχει καλά στατιστικά άμυνας, βλέπετε το game over μια ώρα αρχίτερα. Τα διάφορα στατιστικά ανεβαίνουν καθώς ταϊζετε τα familiars σας γλυκά, πράγμα που επιτρέπει περισσότερη εξατομίκευση.

Επίσης, μπορείτε να τα “ντύσετε” με πανοπλίες και όπλα. Το κάθε familiar έχει διαφορετικό σύμβολο, που ουσιαστικά συμβολίζει το στοιχείο της φύσης στο οποίο ανήκει. Ο μόνος περιορισμός χρήσης του familiar εντός μάχης είναι ο δείκτης stamina που συνεχώς αδειάζει. Μόλις αυτός ο δείκτης φτάσει στο κατώτερο σημείο, πρέπει είτε να αλλάξετε το κουρασμένο familiar με ένα άλλο familiar που είναι “ξεκούραστο”, είτε να πολεμήσετε με τον χαρακτήρα σας μέχρι να ανακτηθεί το χαμένο stamina. Όπως καταλαβαίνετε, η όλη φάση μοιάζει αρκετά με Pokemon.

Οι τοποθεσίες είναι μαγευτικές αλλά και αρκετά περίεργες.

Έχετε βέβαια και άλλους χαρακτήρες στο party σας διαθέσιμους ανα πάσα στιγμή, με τα familiars τους τα οποία μπορείτε να ανταλλάξετε μεταξύ τους. Ο Oliver, που είναι ο mage της παρέας, έχει στην διάθεσή του μια σειρά απο ξόρκια τα οποία αποκτά σε μορφή σελίδων ενός βιβλίου που λέγεται “Wizard’s Companion”. Άλλοι χαρακτήρες ειδικεύονται σε άλλου είδους επιθέσεις και ο καθένας έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Για παράδειγμα, η Esther μπορεί να παίξει ένα τραγούδι στην άρπα της και να υποτάξει κάποιο τέρας ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως familiar.

Πέρα απο τις μάχες, τα μαγικά του Oliver τον βοηθούν να λύσει γρίφους ή να φτιάξει οτιδήποτε είναι λάθος στον κόσμο του Ni No Kuni. Για παράδειγμα, ένας απο τους κακούς της υπόθεσης παίρνει κομμάτια της καρδιάς των ανθρώπων και τους αφήνει με μεγάλες διαταραχές στην ψυχολογία τους. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πια ενθουσιασμό, άλλοι έχασαν την καλοσύνη τους ή το θάρρος τους. Τα μαγικά Take Heart και Give Heart βοηθάνε στο να “δανείζεται” ο Oliver κάποια κομμάτια που κάποιοι έχουν περίσσια, όπως ένας παππούς που πάντα αγοράζει δώρα για τα 12 εγγόνια του (!) γιατί του αρέσει να τα βλέπει να χαμογελάνε, έχει περίσσια καλοσύνη που μπορείτε να την πάρετε με το Take Heart και να την δώσετε σε κάποιον που του λείπει με το Give Heart. Επίσης υπάρχουν και μαγικά που επιταχύνουν τον χρόνο, την αποκατάσταση κατεστραμμένων αντικειμένων (ιδιαιτέρως χρήσιμο σε γέφυρες που έχουν πέσει) και άλλα πολλά.

Μιλώντας για τα εκτός μάχης, το παιχνίδι θυμίζει πολύ κλασικό Final Fantasy στον τρόπο που είναι δομημένος ο κόσμος του. Υπάρχει ο παγκόσμιος χάρτης που τον χρησιμοποιείτε για να πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο, πολεμώντας εχθρούς που βρίσκονται διάσπαρτοι σε αυτόν. Ευτυχώς οι εχθροί είναι ορατοί πριν την μάχη, οπότε δεν υπάρχουν βαρετά random encounters. Έπειτα, είναι οι τοποθεσίες και οι πόλεις στις οποίες έχετε να επιλύσετε κάποια κατάσταση και ένα με δύο αφεντικά στην κάθε τοποθεσία, που ουσιαστικά η ήττα τους λύνει το πρόβλημα και πάτε παρακάτω. Βέβαια αυτή η δομή απαιτεί και τις τακτικές που απαιτεί ένα κλασικό Final Fantasy, δηλαδή το grinding. Δεν νοείται να στραφείτε ενάντια στους αρχηγούς της κάθε περιοχής χωρίς πρώτα να κάνετε το απαραίτητο πλιάτσικο στα τέρατα της περιοχής για experience, αντικείμενα και άλλα καλούδια που θα σας βοηθήσουν στην επερχόμενη μεγάλη μάχη. Αυτό ίσως να φανεί βουνό σε όσους δεν έχουν υπομονή και έχουν συνηθίσει σε RPG’s με πιο βατή δυσκολία. Ειδικά κάπου στην μέση του παιχνιδιού, η δυσκολία ανεβαίνει σε απελπιστικά επίπεδα και η μόνη λύση είναι η ΣΦΑΓΗ.

Grinding! Θα λιώσει το κορμί σας στις μάχες.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα γραφικά του Ni No Kuni. Αν στις μάχες βρίσκεται η καρδιά του τίτλου, η ψυχή του είναι στο καταπληκτικό στιλ γραφικών που έχει δημιουργήσει η Studio Gibli. Η ίδια η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού πάντως δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο, οπότε μην περιμένετε να δείτε τρελά εφέ όπως σε άλλα παιχνίδια. Κάνει όμως αρκετά καλή δουλειά με το cell shading και το draw distance, ώστε τα περιβάλλοντα να φαίνονται μεγάλα και επιβλητικά και οι χαρακτήρες να θυμίζουν περισσότερο anime. Τα τέρατα και τα αφεντικά είναι όλα ευφάνταστα, και λίγο εκκεντρικά. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή πολεμάτε ένα τζίνι που βγαίνει από μια μεγάλη χύτρα, το οποίο έχει προβλήματα τάξης μέσα στην χύτρα του και στην μάχη παίζει να προσπαθήσει να σας χτυπήσει με μια ροζ ομπρέλα. Άλλοι χαρακτήρες είναι απλά κλεπτομανείς και κλέβουν μόνο για την ευχαρίστηση, χωρίς να κρατάνε ποτέ τα κλοπιμαία, και άλλα πολλά περίεργα και θαυμαστά.

Πέρα απο τον οπτικό τομέα, ο οποίος είναι απολαυστικότατος, το παιχνίδι δείχνει σημάδια ιδιοφυΐας και στον ήχο. Όλη η ενορχήστρωση είναι απλά επική, με τρομερά πιασάρικη μουσική και θέματα που θα σας μείνουν στο μυαλό για πολύ καιρό. Το αρνητικό έχει να κάνει με το ότι μερικές φορές οι χαρακτήρες μιλάνε με φωνή, ενώ άλλες φορές εμφανίζονται τα γνωστά text boxes. Αυτό κανονικά δεν είναι πρόβλημα, αλλά στο Ni No Kuni ποτέ δεν είστε σίγουροι πότε ο χαρακτήρας θα μιλήσει και πότε απλά θα γραφτούν τα λεγόμενά του. Σε μερικές καταστάσεις παραγίνεται το κακό, όπως πχ με έναν χαρακτήρα που έχει πει ένα κατεβατό κείμενο, έπειτα κάνει ένα “αχέμ” και λέει δύο-τρεις λέξεις με φωνή και μετά συνεχίζει ξανά με κείμενο. Αυτό προκαλεί χάσματα στο ηχητικό σύνολο του τίτλου και σας βγάζει λίγο απο την καταπληκτική ατμόσφαιρά του. Ευτυχώς το localization που έχει γίνει φτιάχνει την κατάσταση.

Μιλώντας για localization, το Ni Ni Kuni είναι γεμάτο λογοπαίγνια τα οποία άλλοτε είναι διασκεδαστικά και άλλοτε θα σας κάνουν να θέλετε να κοπανήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο. Υπάρχει και το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται συνέχεια κάποιες λέξεις. Για παράδειγμα, ο Oliver λέει συνέχεια την λέξη “jeepers”. Πράγμα που ενώ έχει στόχο να δώσει περισσότερο χαρακτήρα στους διαλόγους, καταντάει κουραστικό και γελοίο μετά απο λίγο. Βέβαια, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ιαπωνικές ομιλίες, μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη προσθήκη αφού πολλοί θέλουν τις αρχικές φωνές του παιχνιδιού.

Είναι προφανές πως η Studio Ghibli έχει βάλει για τα καλά το χέρι της..

Τολμώ να πω ότι το Ni No Kuni: Wrath of the White Witch είναι ένα από τα δύο JRPG’s που ευχαριστήθηκα περισσότερο σε αυτή την γενιά, που σιγά σιγά φτάνει στη δύση της. Αυτό γιατί είναι από τα παιχνίδια που δεν φοβούνται να αγκαλιάσουν το κλασικό και να φέρουν συνταγές από το παρελθόν, χαρίζοντάς μας οικειότητα και ανεκτίμητες στιγμές. Πέρα από αυτά, είναι πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΟ και μάλιστα γεμάτο. Μου πήρε πολλές ώρες για να φτάσω στο τέλος, έχοντας κάνει λίγα side-quests. Μπορείτε να φτάσετε άνετα τις 30 με 40 ώρες. Αν έχετε PS3 και σας αρέσουν τα JRPG’s, το Ni No Kuni δεν είναι απλά μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Σας είναι απαραίτητο. Το έχετε ανάγκη. Τρέξτε.

+ Τρομερά πετυχημένο σύστημα μάχης με πολλά old-school στοιχεία
+ Μαγευτικό στιλ γραφικών από τα χέρια της Studio Ghibli
+ Μεγάλο και χορταστικό
+ Η μουσική επένδυση είναι λατρεία

- Το grinding που είναι απαραίτητο ίσως απωθήσει κάποιους
- Η ιστορία δεν είναι το επικό παραμύθι που περιμέναμε (αλλά και πάλι είναι αρκετά καλή)
- Ανώμαλη εναλλαγή ομιλιών και κειμένων όταν μιλάνε οι χαρακτήρες
- Επαναλαμβανόμενες λέξεις στις μεταφράσεις και μερικά λογοπαίγνια που είναι ελαφρώς κοτσάνες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3
Ανάπτυξη: Level-5
Έκδοση: Namco Bandai
Διάθεση: Namco Bandai Hellas
Είδος: JRPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: www.ninokunigame.eu
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 1/2/2013
PEGI: 12

Game20.gr

Keywords
white, witch, white, witch, rpg, style, studio, jrpg, time, pokemon, συγκεκριμένο, σημαίνει, game, party, heart, πηγαίνετε, random, λύση, draw, anime, ροζ, text, ps3, namco, site, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, δυνατα, jrpg, γλυκα, δουλεια, δωρα, ηττα, θαρρος, μητερα, μουσικη, ξορκια, ξυλο, παιχνιδια, περιεργα, σωτηρια, χυτρα, ψυχολογια, ωρα, game, pokemon, ps3, rpg, time, απλα, αρπα, ατμοσφαιρα, πηγαίνετε, βγαινει, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δομη, δωσει, εφε, υπαρχει, εχθροι, ζωη, ζωης, ιδια, ειδος, υπομονη, ισχυει, θυμιζει, ηχο, κειμενο, λαθος, λειπει, λύση, μαμας, μορφη, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, παντα, ομπρελα, ορια, ουσιαστικα, παγκοσμιος χαρτης, παιδακια, παρουσιαση, πεδιο, πλιατσικο, ροζ, προβληματα, ψυχη, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σημαδια, ταξιδια, τρελα, φαινονται, φτανει, φωνη, φορα, χερι, χρονομετρο, ωρες, ανηκει, anime, draw, heart, style, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, καρδια, λεξεις, μοιαζει, namco, παιχνιδι, party, random, school, studio, σημαίνει, site, single, text, της παρεας, θεματα, βουνο, χερια
Τυχαία Θέματα