Shadow Warrior Review

Κανείς δεν περίμενε την πάντα κεφάτη Devolver Digital να ανακοινώσει νέο Shadow Warrior, reimagining του ξεχασμένου τίτλου του 1997. Το δύσκολο έργο ανέλαβε η Flying Wild Hog, με μόνο το πανέμορφο αλλά μέτριο Hard Reset στο ενεργητικό της. Το νέο Shadow Warrior μπορεί να μην είναι “old school” αλλά είναι πολύ

καλύτερο από το Hard Reset και ένα από τα καλύτερα FPS που έχουν βγει στο PC τα τελευταία χρόνια.

Το αρχικό Shadow Warrior είχε μία βασική ιστορία για να έχει ο παίκτης αφορμή να καταστρέψει ότι έβρισκε στο πέρασμά του. Ο νέος τίτλος έχει ανέλπιστα πλούσια και σχετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, με ανθρώπινες προδοσίες και φιλοδοξίες να μοιάζουν μικρές μπροστά στο αρχαίο κουβάρι αναμνήσεων που ξετυλίγεται. Ο πρωταγωνιστής Lo Wang μπλέκεται σε μία πανάρχαια κόντρα μεταξύ θεών και δαιμόνων, για την εξουσία. Με οδηγό τον εξόριστο Hoji, ξεκινάει το ταξίδι του προσπαθώντας να ξεφύγει από το μπέρδεμα. Όλα πάνε στραβά όμως όταν οι δαίμονες καταστρέφουν την μυστική Wangcave, όπου φυλάει την πολύτιμη συλλογή κόμικ του. Σε συνδυασμό με την προδοσία από το αφεντικό του, ο Wang αποφασίζει να εκδικηθεί τους πάντες. Πάντα με την βοήθεια του Nobishura Kage, του θρυλικού katana με την δύναμη να σκοτώνει θεούς.

Η ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, έχει ικανοποιητικό ρυθμό, κάνει μία κοιλιά περίπου στη μέση, ενώ απογειώνεται προς το τέλος. Ο Lo Wang έχει εκρηκτικό χαρακτήρα, πετάει ατάκες εν μέσω σφαγής, όπως και στο παλιό παιχνίδι και γενικά είναι ένα κάθαρμα με τα όλα του. Το χιούμορ επιστρέφει, αρκετά αλλαγμένο σε σύγκριση με το '97, παραμένει όμως κακόγουστο και χαριτωμένο. Κάποιες ατάκες είναι ξεκαρδιστικές, οι cutscenes κάνουν την δουλειά τους άριστα, αλλά υπάρχουν μπόλικες φορές που θα τρίξετε τα δόντια σας εξαιτίας κάποιου άνοστου αστείου.

Τα γραφικά εντυπωσιάζουν.

Όλο το ζουμί είναι στο gameplay. Το '97 το Shadow Warrior έκανε πρώτο πολλά πράγματα που πλέον θεωρούμε αυτονόητα. Από οχήματα, turrets και διάφορα modes στο κάθε όπλο... μέχρι σκάλες. Ο νέος τίτλος δεν εφευρίσκει ξανά τον τροχό αλλά είναι απόλυτα απολαυστικός και διασκεδαστικός. Το Shadow Warrior είναι ένα γρήγορο FPS όπου έρχεστε αντιμέτωποι με ορδές δαιμόνων και με τους περιστασιακούς ανθρώπους, έτσι για ποικιλία. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας βρίσκετε νέα όπλα, συνολικά έξι, τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε και φυσικά τα έχετε πάντα όλα στη διάθεση σας. Από το κλασικό αυτόματο και την πανίσχυρη βαλίστρα, μέχρι το φλογοβόλο και το rocket launcher, τα όπλα είναι χρήσιμα, ενώ υπάρχουν στιγμές που θα εξαντλήσετε όλα τα πυρομαχικά σας στην προσπάθεια να επιβιώσετε. Αρχικά τα πυροβόλα όπλα δεν ικανοποιούσαν και φάνταζαν σχεδόν άχρηστα, αλλά με μερικά καλά patch η FWH διόρθωσε την κατάσταση.

Το κόσμημα του Shadow Warrior δεν είναι άλλο από το εκπληκτικό katana. Είναι, δίχως αμφιβολία, το βασικό σας όπλο. Γρήγορο και αποτελεσματικό με δυνατότητα να προκαλέσει τεράστια ζημιά σε ορδές μικρών δαιμόνων και να βασανίζει τους μεγαλύτερους. Η FWH δίνει ρεσιτάλ με ένα από τα πιο απολαυστικά melee όπλα στην ιστορία του gaming, με ζυγισμένες κινήσεις, άριστα hitboxes και ίσως την πιο απολαυστική και πιο βάρβαρη βία που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι. Αν αφιερώσετε χρόνο θα γίνει δεύτερη φύση σας, μαζί με τις άψογες κινήσεις αποφυγής του Lo Wang. Τα καταστρέψιμα περιβάλλοντα επιστρέφουν από το Hard Reset, με δεκάδες παγίδες να περιμένουν να τις αξιοποιήσετε ή να πέσετε θύμα κάποιου λάθους σας.

Εκτός από πολύ καλό οπλοστάσιο, ο Lo Wang κρύβει και ορισμένα μαγικά κόλπα στο μανίκι του. Με επιθετικές και αμυντικές ικανότητες μπορείτε να εμπλουτίσετε τις μάχες και να απογειώσετε τη διασκέδασή σας. Όλες οι ικανότητες λειτουργούν με ένα ιδιαίτερο σύστημα, ας πούμε combo. Οι επιθετικές αφορούν αποκλειστικά το katana ενώ οι αμυντικές είναι διαθέσιμες με κάθε όπλο. Για παράδειγμα, πατώντας γρήγορα δύο φορές το W ταυτόχρονα με το LMΒ, ετοιμάζετε μια πανίσχυρη επίθεση κάρφωμα, ενώ αν κάνετε το ίδιο με το S ετοιμάζετε ένα καταστροφικό κύμα ενέργειας. Οι αμυντικές ικανότητες πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο αλλά με το RMB και μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε ενώ αδειάζετε γεμιστήρες σε όποιο άτυχο πλάσμα έτυχε να είναι μπροστά σας. Αυτό το σύστημα δεν είναι βολικό στην αρχή και θα σας κάνει να χάσετε το ρυθμό σας. Με λίγη εξάσκηση όμως θα συνηθίσετε και σχεδόν θα χορεύετε ανάμεσα στις δαιμονικές ορδές, εναλλάσσοντας μεταξύ όπλου και katana.

Τα αφεντικά είναι τεράστια και... κακοδιάθετα.

Μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη είναι το σύστημα αναβαθμίσεων. Διασχίζοντας τις πίστες βρίσκετε παντού πυρομαχικά και λεφτά. Με αυτά τα λεφτά μπορείτε, στο ειδικό μενού, να βελτιώσετε όλα τα όπλα σας και να αγοράσετε πυρομαχικά σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Οι βελτιώσεις αυτές προσθέτουν στην ποικιλία των όπλων όπως τα εκρηκτικά βέλη στη βαλίστρα, βόμβες napalm στο φλογοβόλο και προσθήκη επιπλέον κανών στο shotgun. Πέρα από την βελτίωση των όπλων, υπάρχουν και δύο αρκετά μεγάλα skill tress που αφορούν τις ικανότητες του Lo Wang. Εδώ ξεκλειδώνετε τις ειδικές επιθέσεις του katana και βελτιώνετε την υγεία και την αντοχή του ήρωα. Πόντους για αυτό το skill tree παίρνετε με κάθε kill και μέσω μερικών αντικειμένων, ενώ για το skill tree των υπόλοιπων ικανοτήτων πρέπει να βρείτε ειδικά πετράδια. Δεν είναι καθόλου περίπλοκη διαδικασία και επιτρέπει σε κάθε παίκτη να “στήσει” τον Lo Wang όπως επιθυμεί.

Ειδική αναφορά αξίζει η δυσκολία του παιχνιδιού. Έπαιξα τα 2/3 στο δύσκολο και ομολογώ πως έριξα λίτρα ιδρώτα και στόλισα την οθόνη μου με κάθε προσβλητικό κοσμητικό επίθετο γνωρίζω. Αν έχετε παίξει το Hard Reset, γνωρίζετε πως είναι αρκετά δύσκολο παιχνίδι. Εκεί στη FWH έβαλαν στοίχημα να μας τρελάνουν λογικά, γιατί δεν δικαιολογείται αλλιώς ο πανικός από εχθρούς που στέλνει το παιχνίδι εναντίον σας. Στα τελευταία επίπεδα έριξα τον βαθμό δυσκολίας από ενδιαφέρον για την ψυχική μου ηρεμία και για να καταφέρω να το ολοκληρώσω επιτέλους. Βέβαια, μπορεί το παιχνίδι να είναι δύσκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι άδικο. Κάθε μάχη είναι απολαυστική και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το Shadow Warrior απαιτεί ικανότητα από τον παίκτη και δεν τον παίρνει από το χέρι για να του προσφέρει μια “κινηματογραφική εμπειρία”.

Το κύμα ενέργειας είναι η πιο απολαυστική επίθεση.

Μικρή απογοήτευση τα αφεντικά, που αν και γιγάντια και εντυπωσιακά, δεν προσφέρουν κάτι φρέσκο. Η ΑΙ των δαιμόνων είναι ανέλπιστα καλή, ειδικά αν πολεμάτε με το katana. Μπλοκάρουν τις επιθέσεις σας, κυλάνε για να σας αποφύγουν, οι μεγάλοι εχθροί σας πιέζουν συνεχώς, ενώ κάποιοι άλλοι που κουβαλάνε ασπίδες τις χρησιμοποιούν σωστά. Όσο καλύτερα παίζετε, τόσο πιο άγριοι γίνονται οι δαίμονες. Δυναμώνουν και γίνονται πιο γρήγοροι, αλλά παραμένουν το ίδιο ευάλωτοι και πρόθυμοι να τους κάνετε φιλέτο. Η αναπλήρωση υγείας γίνεται με τρεις τρόπους: με κλασσικά medkits διάσπαρτα στις πίστες, με επιθέσεις του katana αν πάρετε το ειδικό skill, και μέσω της βασικής ικανότητας του Lo Wang. Ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν πολεμάτε, μπορείτε με ένα απλό combo να αναπληρώσετε ένα μέρος της υγείας σας χωρίς κανένα κόστος. Έτσι βέβαια εξαγριώνονται οι δαίμονες και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το παιχνίδι. Αξίζει συγχαρητήρια η FWH για αυτή την ιδέα.

Το Shadow Warrior δεν είναι μόνο καλό, αλλά και πολύ όμορφο. Καταπληκτικά γραφικά, γεμάτα χρώμα και φρεσκάδα, με την ιαπωνική αισθητική να έχει αποδοθεί εξαιρετικά. Τα μοντέλα των δαιμόνων έχουν φοβερή λεπτομέρεια (και δυστυχώς μικρή ποικιλία), αλλά των ανθρώπων είναι με το ζόρι μέτρια. Τα λειτουργικά animations μαζί με τα εντυπωσιακά εφέ δημιουργούν μία πανδαισία χρωμάτων και κίνησης όταν βρίσκεστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης. Τα επίπεδα είναι αρκετά μεγάλα, με πάρα πολλά μυστικά να ανακαλύψετε, ενώ υπάρχει αρκετό backtracking, που δεν κουράζει όμως καθώς βρίσκετε συνέχεια νέους δρόμους, αντικείμενα και βέβαια εχθρούς. Ο σχεδιασμός τους συνολικά είναι καλός, δεν μπερδεύει, αλλά σε μερικά σημεία, ειδικά στη μέση του παιχνιδιού, κουράζει με την μικρή ποικιλία του. Τα τελευταία επίπεδα το διορθώνουν αυτό ως ένα σημείο, ενώ υπάρχουν αρκετά τοπία που κόβουν την ανάσα με το μέγεθος και την όμορφη αισθητική τους. Επίσης, οι cutscenes με μορφή motion comic είναι φανταστικές. Τρομερή βελτίωση από το Hard Reset.

Αν και τίτλος DX9, το Shadow Warrior είναι αρκετά βαρύ και αναγκάστηκα να κάνω πολλές παραχωρήσεις στα γραφικά. Η αναβάθμιση μου χτυπάει την πόρτα πλέον. Συνολικά είχα σταθερά fps εκτός από μερικά σημεία όπου οι επιδόσεις έκαναν βουτιά χωρίς λόγο. Συνάντησα πολλές βελτιώσεις μετά από τα τακτικά patches πάντως. Οι επιλογές γραφικών και HUD είναι πλούσιες και ευτυχώς υπάρχει FOV slider. Αν και δεν συνάντησα bugs, υπάρχουν σημεία που δείχνουν πως το παιχνίδι χρειαζόταν λίγο περισσότερο “γυάλισμα”.

Και τώρα τρέχουμε!

Στον ήχο δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Δυνατή μουσική δίνει ρυθμό στις μάχες, οι κραυγές των δαιμόνων είναι ωραιότατες, τα εφέ ακούγονται όπως πρέπει και τα όπλα έχουν το σωστό βάρος. Ειδικά το revolver είναι πολύ καλό. Ο τίτλος περιέχει πολύ voice acting που στην αρχή θα σας φανεί μέτριο έως κακό, αλλά όσο προχωράτε βελτιώνεται, ειδικά όσον αφορά τους Lo Wang και Hoji. Είναι λες και οι ηθοποιοί σε κάποια φάση άρχισαν να διασκεδάζουν με την ιστορία και την σχέση μεταξύ των χαρακτήρων. Από την άλλη βέβαια, υποτίθεται πως πρόκειται για παρωδία των παλιών ασιατικών ταινιών, αλλά σίγουρα πολλοί δεν θα πιάσουν τον αστείο.

Το νέο Shadow Warrior είναι πολύ διαφορετικό παιχνίδι από τον πρόγονό του, καταφέρνει όμως να δημιουργήσει την δική του ταυτότητα και καταλήγει να είναι μία από τις καλύτερες, πιο απολαυστικές και πιο χορταστικές σε διάρκεια FPS εμπειρίες στο PC τα τελευταία χρόνια. Μπορώ να πω πως είναι η ιδανική επιλογή για τους φίλους των γρήγορων shooter μέχρι το επόμενο Serious Sam και, γιατί όχι, μέχρι το επόμενο παιχνίδι της Flying Wild Hog. Η Devolver Digital έχει δείξει πως σέβεται τους πελάτες της, οπότε ίσως να έχουμε μπόλικο νέο περιεχόμενο μέσα στους επόμενους μήνες.

Το καταπληκτικοφανταστικό katanaΠανέμορφα γραφικάΔύσκολοΧορταστική διάρκειαSkill treesΟ Lo Wang είναι μορφήΤο χαβαλετζίδικο χιούμορ......που δεν λειτουργεί πάντα καλάΜικρές ατέλειες στα γραφικάΒαρύ, με κάποια θέματα στις επιδόσειςΜέτριο voice actingΗ ιστορία κάνει κοιλιάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Xbox One, PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Flying Wild HogΕΚΔΟΣΗ:Devolver DigitalΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.shadowwarrior.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/9/2013 (PC), 2014 (PS4, Xbox One)PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
shadow, warrior, warrior, shadow, xbox one, wild, fps, νέα, patch, tree, σημαίνει, οφείλεται, revolver, voice, xbox, site, http, ps4, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια κυκλοφοριασ, ξανα, δουλεια, ηθοποιοι, κοντρα, μουσικη, υγεια, fps, αισθητικη, αξιζει, ασυλο, αφορμη, βοηθεια, βομβες, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δαιμονες, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δοντια, εφε, υπαρχει, εκρηκτικα, εκρηκτικο, εξι, επιθετο, εχθροι, ζημια, ιδεα, ιδιο, ηρεμια, ιαπωνικη, ηχο, κυμα, κοσμημα, λεφτα, λογο, μηνες, μοντελα, μορφη, μπορειτε, μυστικα, παντα, οθονη, κοιλια, ομορφη, οφείλεται, οχηματα, πορτα, ρεσιταλ, σιγουρα, συνεχεια, συγχαρητηρια, ταυτοτητα, τοπια, τιτλος, φυση, φυσικα, χερι, χιουμορ, καρφωμα, χρωμα, αφεντικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, μπροστα, patch, παιχνιδι, revolver, σημαίνει, site, σκοτωνει, σωστο, ταξιδι, tree, θεματα, υγειας, wild, voice
Τυχαία Θέματα