Soundfall review

Το Crypt of the Necrodancer είναι ένα παιχνίδι που μας έχει μείνει αξέχαστο, τόσο για την φοβερή του μουσική, όσο και για τον συνδυασμό dungeon crawling με μουσική. Το Soundfall φιλοδοξεί να πάει αυτή τη συνταγή ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας ρυθμική δράση με περισσότερα στοιχεία RPG, roguelike και twin-stick shooter.

To Soundfall αφηγείται την περιπέτεια της Melody, η οποία είναι μια καθημερινή κοπέλα με κλίση προς την μουσική. Η ατυχία όμως έρχεται να της χτυπήσει την πόρτα

αφού την ημέρα μιας μεγάλης οντισιόν δεν μπορεί να λείψει από την δουλειά της, κάτι που την κάνει να ακυρώσει τα σχέδιά της. Στο κάτω-κάτω κάπως πρέπει να ζήσει. Ξαφνικά όμως, για έναν ανεξήγητο λόγο, καθώς βάζει τα ακουστικά της για να ακούσει το αγαπημένο της mix, μεταφέρεται στη Symphonia. Πρόκειται για έναν κόσμο από τον οποίο προέρχεται όλη η μουσική. Όλα τα τραγούδια ξεκινάνε από εδώ και μόλις δημιουργηθεί ένα κομμάτι, τότε αυτό ταξιδεύει ελεύθερο στο σύμπαν για να βρει τον δρόμο του. Αυτό εξηγεί γιατί ολόκληρη η Symphonia δονείται στον ρυθμό της μουσικής και γιατί οτιδήποτε κάνετε πρέπει να γίνεται πάντα on-beat. Ο σκοπός σας είναι να πολεμήσετε κάποια πλάσματα που καταστρέφουν την μουσική, ονόματι Discordians, και να γυρίσετε στον πραγματικό κόσμο πριν ξεκινήσει η βάρδια της Melody. Πρόκειται για μια μινιμαλιστική ιστορία απλά για να ξεκινήσει το παιχνίδι και παραμένει απλή κατά την διάρκειά του.

Όταν λέμε πως πρέπει να κάνετε τα πάντα με ρυθμό, εννοούμε τα πάντα. Είτε πυροβολάτε, είτε κάνετε αποφυγές, είτε κάνετε dash για να περάσετε από το ένα σημείο της πίστας στο άλλο, όλα τα κάνετε με τον ρυθμό της μουσικής. Υπάρχει πάντα ένας μετρονόμος στο κάτω μέρος της οθόνης για να κρατάτε τον ρυθμό. Ότι κάνετε σε ένα dungeon crawler, εδώ το κάνετε με ρυθμό. Να σημειωθεί πως είναι σημαντικό να «τρέξετε» το ενσωματωμένο εργαλείο που μετράει το latency εικόνας και ήχου ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση, αφού τόσο οι σημερινές τηλεοράσεις, όσο και τα συστήματα που χρησιμοποιούν Bluetooth, μπορεί να έχουν μικροκαθυστερήσεις. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε και άλλους χαρακτήρες (πέντε στο σύνολο, μαζί με την Melody), ο καθένας με τα δικά του στατιστικά και επιθέσεις. Η βασική παικτική αλληλουχία είναι αρκετά απλή: περνάτε στις διάφορες πίστες, πολεμάτε τους εχθρούς (στον ρυθμό της μουσικής), μαζεύετε loot (νέα όπλα, πανοπλίες και αντικείμενα που κάνουν την ζωή σας ευκολότερη) και συνεχίζετε.

Επιστρέφοντας στο θέμα της μουσικής, το Soundfall ευτυχώς δεν αναλώνεται σε ένα είδος, άσχετα αν οι περισσότεροι καλλιτέχνες του είναι σχετικά άγνωστοι. Υπάρχουν διάφορα είδη μουσικής όπως τζαζ, κλασική, electro, rock και άλλα. Κάποια από τα όπλα σας έχουν κάποια bonus ανάλογα με την μουσική και πρέπει τυπικά να αλλάζετε τον εξοπλισμό σας κάθε φορά για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην μάχη. Οι εχθροί και η συμπεριφορά τους επίσης αλλάζουν ανάλογα με την μουσική. Δεν πυροβολούν on-beat όπως εσείς, αλλά η ταχύτητα που κινούνται και κάνουν spawn εξαρτάται από το πόσο γρήγορος είναι ο ρυθμός της μουσικής.

Παραδόξως, το μεγαλύτερο θέμα του παιχνιδιού είναι η επαναληψιμότητά του. Από την μία, οι 10 κόσμοι του προσφέρουν διαφορετικά ήδη μουσικής και όπως προαναφέρθηκε το κάθε είδος έχει τα δικά του BPM και όπλα που έχουν συγκεκριμένα bonus. Από την άλλη όμως η όλη διαδικασία του παιχνιδιού παραμένει ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος. Ξεκινάτε μια πίστα, σκοτώνετε τα πάντα στο πέρασμά σας, κάνετε looting, φεύγετε. Από κάποια στιγμή και μετά, τα bonus των όπλων δεν έχουν και πολλή σημασία. Το ζητούμενο είναι να κάνετε την μεγαλύτερη πιθανή ζημιά, να δέχεστε λιγότερη φθορά και να μειώνεται ο χρόνος που μένετε τρωτός όταν δεν ακολουθήσετε το beat για αρκετή ώρα. Κοινώς, όσο καλό και αν είναι το σύστημα μάχης, το οποίο δένει υπέροχα με την μουσική, αργότερα γίνεται απλά ενστερνισμός του ρυθμού της κάθε πίστας, καθαρισμός εχθρών και πάλι απ’ την αρχή. Τουλάχιστον έχετε αρκετά πράγματα να κάνετε στο παιχνίδι. Μπορείτε να ξαναπαίξετε όποια πίστα θέλετε (οι πίστες είναι σχετικά μικρές οπότε το παιχνίδι προσφέρεται για απόλαυση σε μικρές δόσεις στο Switch). Υπάρχει επίσης local/online co-op για έως τέσσερις παίκτες (προσωπικά δεν βρήκα κανέναν για online).

Το παιχνίδι είναι πολύχρωμο και γεμάτο ζωή. Ο κόσμος της Symphonia έχει αρκετή ποικιλία, αφού χωρίζεται σε 10 διαφορετικές ζώνες, η κάθε μία με διαφορετική θεματική και μουσική. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ικανοποιεί, καθώς τόσο οι playable όσο και οι δευτερεύοντες, αν και σχετικά απλοϊκοί ως τρισδιάστατα μοντέλα, ταιριάζουν αισθητικά. Οι εχθροί επίσης ποικίλλουν οπτικά, κάτι σημαντικό που συμβάλλει στην συνολική εικόνα. Πρέπει γίνει ειδική μνεία και στα ωραία 2D animated cutscenes του παιχνιδιού. Φυσικά η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο και όπως προαναφέρθηκε προσφέρει κάτι για όλους. Καλή δουλειά έχει γίνει και στα ηχητικά εφέ, τα οποία ενώ ξεχωρίζουν από την μουσική επένδυση, καταφέρνουν να μην είναι ενοχλητικά και παράταιρα, επιτρέποντάς σας να έχετε την απαραίτητη ηχητική ανάδραση. Τέλος, το voice acting είναι περιορισμένο.

Το Soundfall είναι μια πρωτότυπη ρυθμική περιπέτεια με αρκετές ωραίες στιγμές (και εξαιρετική μουσική). Δυστυχώς όμως δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ. Ασχοληθείτε αν σας αρέσει η ρυθμική δράση, αλλά μην περιμένετε κάτι το ιδιαίτερο.

Ωραία μουσική και με μεγάλη ποικιλίαΠολύχρωμος κόσμοςΣυνδυασμός ρυθμικής δράσης και dungeon crawling……που καταντάει βαρετός γρήγοραΤα όπλα δεν έχουν μεγάλη σημασία, αφαιρώντας ενδιαφέρον από το lootingΑδιάφορη ιστορίαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Drastic GamesΕΚΔΟΣΗ:Noodlecake

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα