Star Wars Squadrons review

To Star Wars: Squadrons είναι το πρώτο space combat game βασισμένο στο Star Wars εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για μία απόπειρα συνδυασμού των κλασικών TIE Fighter και X-Wing, αυτή τη φορά με περισσότερο περιεχόμενο, πολύ περισσότερο multiplayer και υποστήριξη VR.

Το campaign

του Star Wars: Squadrons, με διάρκεια περίπου 10 ώρες, δεν προσφέρει κάτι έξω από το αναμενόμενο. Βάζοντάς σας στα πιλοτήρια και των δύο αντίπαλων παρατάξεων, αναμενόμενα οδηγείται σε καταστάσεις που κρατούν και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνει στις ιστορίες διαφόρων χαρακτήρων όλων των φυλών, φύλων και χρωμάτων. Παρεμπιπτόντως, θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε άντρα στο παιχνίδι, γεγονός που δείχνει... περίεργο (οι άντρες αποτελούν το 50% των ανθρώπων, εκτός εάν συνέβη κάτι στο σύμπαν του Star Wars που δεν μας λένε) και με την υπερβολή του δεν ενισχύει τίμια την ισότητα που επιθυμεί να περάσει.

Το tutorial είναι λίγο-πολύ ενσωματωμένο στο campaign, όπου μαθαίνετε τον βασικό χειρισμό, το πώς να κάνετε ελιγμούς, να πυροβολείτε με τα λέιζερ και να ρίχνετε ρουκέτες. Το σενάριο εξελίσσεται με απαραίτητα διαλείμματα για να σας δείξει κάτι καινούριο, είτε αφορά τον χειρισμό του σκάφους ή την επικοινωνία με τους άλλους πιλότους. Το campaign είναι χωρισμένο σε αποστολές, όπου σχεδόν σε κάθε μία πετάτε ένα νέο σκάφος με καινούριο εξοπλισμό, κι έτσι αναγκάζεστε να συνηθίσετε διαφορετικό χειρισμό αρκετά συχνά. Από μαχητικά σε σκάφη υποστήριξης, κάθε αποστολή δείχνει να στοχεύει στην εκπαίδευσή σας για το multiplayer, όπως σχεδόν όλα τα τελευταία παιχνίδια της σειράς Star Wars. Επίσης, δεν είναι κάτι που καταφέρνει πάντα με επιτυχία. Πχ στην τρίτη αποστολή κάνετε ένα ξαφνικό διάλειμμα από την δράση για να μάθετε να κάνετε drift, χωρίς να σας δίνονται ξεκάθαρες οδηγίες. Έτσι δοκιμάζετε μερικές φορές τις ίδιες κινήσεις μέχρι να τις πετύχετε και να συνεχίσετε με την ιστορία.

Επίθεση.

Ωστόσο, η ποικιλία και οι ενδιαφέρουσες συνθέσεις σε περιβάλλοντα όλων των χρωμάτων κρατούν το ενδιαφέρον. Αποστολές όπου, ως υποστήριξη, καλείστε να στοχεύσετε τις ρουκέτες που κατευθύνονται προς τους συμμάχους ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να αποφύγετε τα πυρά μεγαλύτερων εχθρικών διαστημοπλοίων, ή άλλες όπου καταστρέφετε σημαντικούς στόχους ανάμεσα σε διαστημικά συντρίμμια ενώ σας κυνηγούν επιδέξιοι ΑΙ πιλότοι. Το κοινό σημείο όλων των αποστολών είναι ότι σκοπός σας είναι πάντα το “κλείδωμα” του στόχου και η εξολόθρευσή του, είτε πρόκειται για μέρος εξοπλισμού ενός σκάφους ή μια ολόκληρη μοίρα. Δεν υπάρχει σπουδαία ποικιλία πέρα από αυτό όσον αφορά το gameplay (πχ μεγάλη κεντρική ιστορία, quests, αναβάθμιση του πιλότου κτλ), οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα “καθαρό” space combat για τους λάτρεις του είδους. Προαιρετικοί στόχοι, όπως η καταστροφή περαιτέρω μαχητικών προτού φτάσετε τον τελικό στόχο, προσθέτουν ποικιλία στις αποστολές χωρίς να κουράζουν.

Στο ξεκίνημα κάθε αποστολής παίρνετε μέρος στο briefing, όπου μελετάτε τους στόχους και το σχέδιο πτήσης. Στη συνέχεια επιλέγετε τόσο το σκάφος όσο και τον εξοπλισμό του, όπως πχ να επιλέξετε έναν κινητήρα που πιάνει γρήγορα μέγιστη ταχύτητα, να επιλέξετε ένα κύριο όπλο που κάνει περισσότερη ζημιά από κοντά και να έχετε μαζί σας μια νάρκη αντί για ρουκέτες. Οι διαφορές μεταξύ των σκαφών είναι σημαντικές και ενδιαφέρουσες. Τα TIE Fighter δεν διαθέτουν ασπίδα, όμως διαθέτουν μετατροπέα ισχύος έκτακτης ανάγκης που σας επιτρέπει να μεταφέρετε όλη την ισχύ από ένα σύστημα σε άλλο κι έτσι μπορείτε να μεταφέρετε όλη την ισχύ των κινητήρων στο κεντρικό σας όπλο ή να “ακυρώσετε” τον οπλισμό σας για περισσότερη ώθηση στον κινητήρα. Όσο προχωράτε τα επίπεδα τόσο αυξάνονται οι επιλογές εξοπλισμού σας, καθώς ξεκλειδώνονται σταδιακά. Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε με άλλους πιλότους, μηχανικούς και γενικότερα χαρακτήρες στη βάση (κυρίως στον χώρο συντήρησης σκαφών), μαθαίνοντας λίγα πράγματα για τους ίδιους και την αποστολή. Δεν έχετε δυνατότητα επιλογής διαλόγων ή σημαντικής αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, οπότε πρόκειται για στοιχείο που είναι μεν ευπρόσδεκτο αλλά ίσως κάποιοι προτιμήσετε απλά να το προσπεράσετε και να μπείτε κατευθείαν στο πιλοτήριο.

Στο cockpit, ενδείξεις όπως το πότε είναι έτοιμο το repair droid, φαίνονται στον κεντρικό πίνακα (αν προλαβαίνετε να τις κοιτάτε στα μισά μια αερομαχίας). Η σωστή επιλογή μεταφοράς ισχύος μεταξύ κινητήρων, λέιζερ, ασπίδων ή μια ισορροπημένη ρύθμιση μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε να διατάξετε τους συντρόφους σας (και τους συμπαίκτες σας στο multiplayer) να επιτεθούν σε έναν στόχο ή να τους ζητήσετε να υπερασπιστούν ένα φιλικό σκάφος, κάτι που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και χρήσιμο τόσο στο single-player όσο και στο multiplayer.

Ανασυγκρότηση.

To Star Wars: Squadrons είναι ένα παιχνίδι που θέλετε να αγοράσετε κυρίως για το multiplayer. Εδώ ουσιαστικά υπάρχουν δύο 5v5 επιλογές: το dogfight και το fleet battle. Στο πρώτο, δύο μοίρες, New Republic εναντίον Imperial, έρχονται αντιμέτωπες σε αστρικές μάχες μέσα σε έξι διαφορετικούς χάρτες. Οι χάρτες προσφέρουν ευχάριστη ποικιλία, πότε με αρκετά διαστημικά συντρίμμια για να κρυφτείτε και πότε προσφέροντας ένα μείγμα μάχης πρόσωπο με πρόσωπο και κάλυψης. Το matchmaking γίνεται γρήγορα, αν και οι αντίπαλοι παίκτες που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι πολύ πιο έμπειροι από εσάς ακόμα και στην πρώτη μάχη, οπότε αξίζει να ξεκινήσετε με προσοχή. Η πρώτη πλευρά που καταστρέφει 30 σκάφη κερδίζει. Το dogfight είναι διασκεδαστικό και προσφέρει ένταση άξια για τέτοιου είδους παιχνίδι, αρκεί να μην συναντήσετε κάποιον πολύ πιο έμπειρο από εσάς που έχει φτάσει 25+ kill streak απλά και μόνο επειδή χρησιμοποιεί τον πυργίσκο του TIE Bomber ως... αντιαεροπορικό παρά ως σκάφος για αερομαχίες. Από μία άποψη, δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές είναι αναμενόμενες, αφού οι παίκτες ανταμείβονται για τα kills και όχι τις assists ή την ζημιά που έχουν κάνει.

Στο fleet battles, στόχος σας είναι να καταστρέψετε τη ναυαρχίδα των αντιπάλων προτού εκείνοι καταστρέψουν την δική σας. Εδώ το matchmaking αργεί λίγο παραπάνω (δύο-τρία λεπτά) και η επιτυχία σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όλη την ομάδα. Πρέπει να καταστρέφετε εχθρικά σκάφη με συγκεκριμένη σειρά, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν φιλικά ΑΙ με το μέρος τους. Ο δείκτης morale στο επάνω μέρος της οθόνης χρησιμεύει στο να σας δείχνει την κατάσταση της μάχης και αναλόγως τη θέση στην οποία πρέπει να βρίσκεστε κάθε στιγμή (ορισμένα σκάφη είναι πιο δυνατά στην πρώτη γραμμή, έτσι αν ο δείκτης morale αλλάξει, τότε πρέπει να αλλάξετε άμεσα στρατηγική). Τo fleet battles είναι αυτό που κρατάει περισσότερο το ενδιαφέρον στο παιχνίδι, με κάθε μάχη να προσφέρει τις δικές της ανατροπές και επιτυχίες. Σε όλα τα ματς κινδυνεύετε να καταρριφθείτε πολύ νωρίς αν είστε αρχάριος, γι αυτό είναι σχεδόν απαραίτητη η ολοκλήρωση του single-player campaign πριν ξεκινήσετε τις αερομαχίες με άλλους παίκτες. Το ίδιο συμβαίνει και στο ίδιο το campaign, όπου όσο αυξάνετε την δυσκολία των εχθρών, τόσο λιγότερο χρόνο έχετε να αντιδράσετε.

Αν έχετε ολοκληρώσει το campaign και εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε στο multiplayer, ή απλά θέλετε να πειραματιστείτε με διαφορετικούς εξοπλισμούς, σκάφη και μανούβρες, μπορείτε να εξασκηθείτε στο practice mode. Στην επιλογή customization προσαρμόζετε τα υπόστεγα, τα σκάφη και τον εξοπλισμό της Αυτοκρατορίας και των Επαναστατών, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για κάθε μάχη. Επίσης, προσαρμόζετε την εξωτερική εμφάνιση του πιλότου σας, τη φωνή του/της και άλλες λεπτομέρειες. Στην επιλογή career βλέπετε το συνολικό XP και επίπεδό σας, το win ratio, τα kills ανά μάχη και άλλα. Φυσικά, υπάρχουν και daily challenges όπως πχ να νικήσετε x μάχες ή να καταστρέψετε y σκάφη με X-Wing ή με TIE Fighter. Τα challenges ανανεώνονται καθημερινά, με ορισμένα να είναι πιο ξεχωριστά και να διαρκούν 30 ημέρες, όπως πχ να φέρετε εις πέρας 20 daily challenges.

Άντρες (και γυναίκες) έτοιμοι για όλα.

Καθώς πολεμάτε μπορείτε να κοιτάξετε γύρω σας μέσα στο σκάφος, απολαμβάνοντας το πιλοτήριο του σκάφους σας και την μαγευτική θέα του διαστήματος. Αν είστε φαν του Star Wars είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσετε τις οπτικές λεπτομέρειες που υπάρχουν, όπως οι αποχρώσεις και η πιστότητα των σκαφών. Το παιχνίδι υποστήριζει VR και πιθανότατα είναι καλύτερο και πιο ατμοσφαιρικό έτσι, αν όχι και σχεδιασμένο κυρίως για VR. Το γνωστό και ποιοτικό soundtrack του Star Wars ακούγεται συχνά, τόσο κατά την διάρκεια των αερομαχιών όσο και εκτός, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα. Τα ηχητικά εφέ κυμαίνονται στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα, με ήχους ισχυρών λέιζερ, συντρόφων σε κατάσταση κινδύνου και δυνατές εκρήξεις να ολοκληρώνουν τον ηχητικό τομέα. Οι συζητήσεις μεταξύ των πιλότων κατά την διάρκεια των μαχών είναι ενδιαφέρουσες και “ζωντανεύουν” το campaign, χωρίς ωστόσο να ξεχωρίζουν. Δεν μπορείτε να αλληλεπιδράσετε ουσιαστικά με κανέναν από αυτούς, ούτε να επιλέξετε διαλόγους. Αν σας καταρρίψουν στα μισά μιας αποστολής τότε ακούτε τις ίδιες ατάκες ξανά και ξανά μέχρι το επόμενο checkpoint.

Το Star Wars: Squadrons αξίζει για το multiplayer του πολύ περισσότερο από ότι για το campaign, το οποίο είναι ένα καλοφτιαγμένο tutorial 10 ωρών. Εάν περιμένατε πάνω από δύο δεκαετίες να ξαναζήσετε την εμπειρία ενός πιλότου των Επαναστατών ή της Αυτοκρατορίας, θα περάσετε πολύ ωραία μαζί του.

Επιτέλους Star Wars space combat ξανάΟυσιώδης παραμετροποίηση των σκαφώνΠανέμορφα “διαστημικά” γραφικάΑνταγωνιστική νοημοσύνη εχθρώνΕυχάριστη ποικιλία χαρακτήρων......που στερούνται βάθουςΡηχό single-player campaignΟρισμένες αδυναμίες στο multiplayerΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4/PSVR, Xbox One, PC/VRΑΝΑΠΤΥΞΗ:EA MotiveΕΚΔΟΣΗ:EA

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα