Γιατί το Sleeping Dogs «λάμπει» στο PC

15:35 7/9/2012 - Πηγή: Game 2.0

Θα το πω ευθύς εξαρχής: το Sleeping Dogs δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και ένα από τα καλύτερα console ports στο PC που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, το Sleeping Dogs είναι -σχεδόν- τόσο καλό, όσο και το Max Payne 3 στο PC. Τόσο η Rockstar, όσο και η United Front Games, αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγες μέρες από τον χρόνο τους ώστε να βελτιστοποιήσουν

τις εκδόσεις των παιχνιδιών τους για PC, κι αυτός ο επιπλέον χρόνος απέφερε καρπούς. Γι αυτό, αγαπητοί εκδότες και λοιποί κατασκευαστές, ξεκινήστε να παίρνετε μαθήματα από αυτές τις δύο εταιρείες γιατί έτσι πρέπει να μεταφέρονται τα παιχνίδια στο PC.

Πριν λίγο καιρό, η Square Enix καυχιόταν για την έκδοση του Sleeping Dogs στο PC και διατυμπάνιζε τα ειδικά χαρακτηριστικά της. Μερικά από αυτά είναι η υποστήριξη τόσο των multi-GPUs, όσο και των dual-core/quad-core υπολογιστικών συστημάτων. Σύμφωνα με τη Square, αντίθετα με άλλα PC games, το Sleeping Dogs αξιοποιεί τέσσερις και παραπάνω CPU πυρήνες. Όχι μόνο αυτό, αλλά η United Front αποφάσισε να προσθέσει υφές υψηλότερης ανάλυσης, DX11 χαρακτηριστικά, καθώς και ενσωματωμένη υποστήριξη για SSAA (παρόμοια τεχνική εξομάλυνσης γωνιών με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο The Witcher 2).

Για τις ανάγκες της δοκιμής, χρησιμοποίησα έναν quad-core στα 4.2Ghz (καταραμένο καλοκαίρι, άντε να έρθει ο χειμώνας) με 4GB RAM, μια κάρτα Nvidia GTX 295, Windows 7 64-Bit και τους τελευταίους beta drivers της Nvidia. Η εταιρεία έχει ήδη προσθέσει ένα SLI profile για το παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με το Nvidia Inspector Tool. Υπάρχουν βέβαια αναφορές για κάποια άλλα SLI flags που -φαινομενικά- προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις. Δυστυχώς όμως δεν παρατήρησα καλύτερες επιδόσεις ούτε με το 0x084010F5 SLI Compatibility Bit, ούτε και με το 0x080116F5. Η Nvidia θα προσθέσει ένα νέο SLI bit στους επόμενους drivers της, οπότε υπάρχει πιθανότητα να λυθούν κάποια επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπισα με το παιχνίδι.

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους, καθώς έχουμε 80-85% χρήση σε κάθε πυρήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Sleeping Dogs έχει βελτιστοποιηθεί για τετραπύρηνους επεξεργαστέs, καθώς όλοι οι πυρήνες του Q9650 μου δούλευαν κατά το 80-85%. Όταν προσομοίωσα έναν dual-core επεξεργαστή, παρατήρησα μια σεβαστή πτώση των καρέ (15fps διαφορά). Σαφώς και η χρήση CPU καλύτερης αρχιτεκτονικής θα επιφέρει επιπρόσθετα καρέ ανά δευτερόλεπτο, πράγμα άλλωστε που θα χαροποιήσει όσους είναι κάτοχοι i3, i5 και i7 επεξεργαστών της Intel. Παρά ταύτα, παρατήρησα ένα ανεξήγητο performance hit κατά την οδήγηση μέσα στην πόλη. Κάθε φορά που πατούσα το γκάζι, το frame rate έπεφτε στα 40-45. Όποτε σταματούσα την οδήγηση, το frame rate επέστρεφε στα 60άρια. Δεν είχε σημασία πόσοι NPCs ή οχήματα βρισκόντουσαν εντός του οπτικού μου πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι παίζει με τον κώδικα του παιχνιδιού.

Το Sleeping Dogs λοιπόν εξαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα