255 εκατ. έσοδα χάνονται κάθε χρόνο στις αντλίες των πρατηρίων

Τα έσοδα μιας μικρής αποκρατικοποίησης κοστίζει στο δημόσιο ταμείο η αβελτηρία και η διαχρονική απροθυμία των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο και την παραβατικότητα εν γένει στον κλάδο των καυσίμων. Μάλιστα χθες κατά την καθιερωμένη συνάντηση των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών με τους εκπροσώπους του τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Ρ. Καραχάννας, επικαλέστηκε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΑΔΑΕ,

για να ποσοτικοποιήσει το κόστος από τη νοθεία στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, προ ημερών η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε ότι από έλεγχο των στοιχείων στο σύστημα εισροών εκροών προκύπτει παραβατικότητα 15,9% ενώ από τον ποιοτικό έλεγχο προκύπτει παραβατικότητα 10,9%. Το δεύτερο νούμερο που αφορά σε τελωνειακές παραβάσεις, μεταφράζεται σε 650 χιλιάδες τόνους καύσιμου που διατέθηκαν στην αγορά χωρίς να έχουν φορολογηθεί, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ποσό μεταξύ 125 έως 255 εκατ. ευρώ (ανάλογα με την αναγωγή που θα κάνει κανείς) φόρους που ποτέ δεν εισπράχθηκαν από το κράτος.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια επίσημη μαρτυρία για το τι συμβαίνει στην αγορά ανέφερε ο κ. Καραχάννας, προσθέτοντας ότι εάν δεν παταχθεί το λαθρεμπόριο δεν θα δει ο κλάδος άσπρη μέρα.

Και όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, οι δεσμεύσεις της πολιτείας για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας, δεν έχουν υλοποιηθεί:

Για το σύστημα εισροών εκροών βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα 4 εφαρμοστικές διαδικασίες ώστε να είναι λειτουργικό και να ξεκινήσει η λειτουργία του: απογραφή δεξαμενών και χορήγηση αριθμών μητρώου, η έκδοση της ΚΥΑ για τον τρόπο, το χρόνο, το είδος και τη συχνότητα αποστολής δεδομένων στη ΓΓΠΣ, ο καθορισμός της διαδικασίας για το χειρισμό των ενδείξεων alarm, η εφαρμογή φίλτρων στη ΓΓΠΣ για έλεγχο σε πραγματικό χρόνο του συστήματος για περιπτώσεις παραβίασης, ώστε να μπορεί να γίνεται διασταύρωση των τιμολογίων.

Για το GPS στα βυτιοφόρα, εκκρεμούν δύο ΚΥΑ για τις προδιαγραφές της διαδικασίας εγκατάστασης και την εφαρμογή του συστήματος εισροών εκροών σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας

Για το παρεμπόριο στο υγραέριο, που αποτελεί μια νέα πηγή παρεμπορίου και λαθρεμπορίου έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις καταπολέμησης της παράνομης εμφιάλωσης και της διακίνησης βιομηχανικού υγραερίου με χαμηλό ΕΦΚ ως υγραερίου κίνησης.

Επίσης ο κλάδος των εταιρειών εμπορίας καυσίμων ζητεί, χωρίς να έχει εισακουστεί, εντατικοποίηση και συντονισμό των ελέγχων στα πρατήρια, αυστηριοποίηση των ελέγχων διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων και των εικονικών εξαγωγών και σήμανση των βυτιοφόρων και των πλωτών εφοδιαστικών μέσων.

Κρίση

Η αδράνεια στο μέτωπο της καταπολέμησης της παραβατικότητας στον κλάδο έρχεται σε μια περίοδο που αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχοντας χτυπηθεί όσο λίγοι τομείς της οικονομίας από την κρίση. Από το 2008 και μια αγορά που μετρούσε συνολικά 16,5 εκατ. τόνους εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. τόνους αφορούσαν την εγχώρια αγορά, πλέον ο κλάδος έχει κατακρημνιστεί κατά 4,5 εκατ. τόνους στην εγχώρια αγορά και 1,2 εκατ. τόνους στην αφορολόγητη (εξαγωγές).

Εξαφανίστηκε το 40%, που μεταφράζεται σε κάποια εκατομμύρια καταναλωτές, ανέφερε ο κ. Καραχάννας προσθέτοντας ότι στη μείωση της κατανάλωσης ήρθε να προστεθεί η αύξηση της φορολογίας. Ενδεικτικά από τα 21 ευρώ τον τόνο φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2008, σήμερα ο φόρος έχει φτάσει στα 280 ευρώ ο τόνος, ποσό που οι εταιρείες προπληρώνουν.

Η κρίση για τον κλάδο των καυσίμων μεταφράζεται σε ποσά, σε 600 εκ. ευρώ που εξαφανίστηκαν λόγω της μείωσης των όγκων, σε 3000 πρατήρια που έκλεισαν, σε εκατοντάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και σε αρκετές εταιρείες που έκλεισαν.

Υπάρχουν δύο επιλογές, να ζήσουμε στη νομιμότητα ή την παραβατικότητα. Οι εταιρείες επιλέξαμε την πρώτη και πληρώνουμε το τίμημα, ανέφερε ο κ. Καραχάννας.

Ο κίνδυνος της εξοικονόμησης

Μια ακόμη σοβαρή απειλή για τον κλάδο των καυσίμων έρχεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για ενεργειακή απόδοση, που μεταφράζεται σε υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης του 30%.

Σε έναν κλάδο που ήδη μετρά απώλειες της τάξης του 50%, είναι μάλλον παράδοξο να ζητείται να μειώσει και άλλο τις πωλήσεις του, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός κανόνας είναι ότι η υποχρέωση εξοικονόμησης έχει περάσει σε άλλους τομείς, όπως ο κτιριακός, το δημόσιο κλπ, ενώ η Ελλάδα που μετέφερε την υποχρέωση στις εταιρείες καυσίμων, αποτελεί την εξαίρεση. Είναι μέτρο που μας αιφνιδίασε, μας καθιστά υπόλογους για το πόσο και πως οδηγεί ο πελάτης μας, ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου.

Ακόμη και έτσι πάντως, οι εταιρείες ζητούν να δοθούν κίνητρα προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα για την εξοικονόμηση, με πρώτο και κυριότερο τη λήψη μέτρων κατά του λαθρεμπορίου.

Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, υπάρχει κίνδυνος οι μισές εταιρείες να μην υπάρχουν του χρόνου, προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα που συνεπάγονται λουκέτο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς καυσίμων, ανέφερε ο κ. Καραχάννας.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ότι το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από φόρους και τέλη, οι αυξήσεις αναμένεται να φτάσουν και στις λιανικές τιμές. Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΕΠΕ, συγκριτικά με το Μάιο, η τιμή από 512 ευρώ το χιλιόλιτρο έχει αυξηθεί στα 696 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή κατά 185 ευρώ ή αλλιώς κατά 35%.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 6 έως 8 σεντ το λίτρο συγκριτικά με το Μάιο, ενώ εάν η σύγκριση γίνει με πέρυσι τον Οκτώβριο (0,955 ευρώ το λίτρο) η φετινή τιμή διανομής (ο κ. Καραχάννας μίλησε για 1,14 ευρώ το λίτρο) είναι 20% ακριβότερη.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα