Aντιμέτωπη με επικρίσεις στο κοινοβούλιο η Μέι, μετά τις επιδρομές στη Συρία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έρθει αντιμέτωπη με επικρίσεις σήμερα επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας το Σάββατο.

Η Μέι πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές για την απόφασή της να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες εξαπολύθηκαν σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός

θα επαναλάβει την άποψή της ότι το Λονδίνο «ήταν πεπεισμένο ότι το συριακό καθεστώς είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται» για την επίθεση αυτή και δεν μπορούσε να περιμένει «για να απαλύνει τα ανθρωπιστικά δεινά που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις με χημικά όπλα», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της.

Όμως θα δεχθεί πολλές ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους, κατά παράβαση της συνηθισμένης διαδικασίας, δεν ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου προτού αναληφθεί στρατιωτική δράση, μια απόφαση την οποία η ίδια και οι υπουργοί της δικαιολογούν εξαιτίας της ανάγκης για άμεση αντίδραση.

Οι περισσότερες επικρίσεις προέρχονται από τους Εργατικούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αμφισβητήσει τη νομική βάση της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.

Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επεσήμανε χθες ,ότι η Μέι «θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη σύγκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα (…) ή να έχει καθυστερήσει ως αύριο, οπότε επιστρέφει το κοινοβούλιο».

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα μια νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για όσα κάνει εξ ονόματός μας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξή του στο BBC.

Η Βρετανία έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιδρομές εναντίον της Συρίας, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι όλες οι πιθανότητες θα είναι στο τραπέζι, αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον των Σύρων.

Η πρόταση του Κόρμπιν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ενδέχεται να λάβει τη στήριξη και κάποιων βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα