Bloomberg: Οι Έλληνες δεν πείθονται από το αφήγημα της ανάκαμψης

14:23 3/5/2019 - Πηγή: Antinews

Σύμφωνα με πολλούς επενδυτές η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας υπερτροφοδοτούμενης ανάκαμψης έχοντας υπάρξει προηγουμένως το σύμβολο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και γνωρίζοντας πολλά χρόνια ύφεσης και λιτότητας, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Ωστόσο, προσθέτει, Έλληνες όπως η Δήμητρα Δ. δεν πείθονται από το αφήγημα της ανάκαμψης.

Η 53χρονη πολιτική μηχανικός κινδυνεύει να χάσει το σπίτι

της μετά την προειδοποίηση της τράπεζας ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση του διαμερίσματος αξίας 140.000 ευρώ, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δάνειο ύψους 50.000 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώσει. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων με την τράπεζα, δηλώνει ότι πλέον δεν έχει τη δύναμη να παλέψει για την ιδιοκτησία της.

"Προτιμώ να χάσω το σπίτι αν και γνωρίζω ότι οικονομικά δεν έχει καμία λογική", αναφέρει στο πρακτορείο. "Δεν με νοιάζει πλέον. Θα ζήσω σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα 50 τετραγωνικών αλλά θα έχω την ησυχία μου".

Σύμφωνα με πολλούς δείκτες, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή: ο χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει συνολικά κέρδη 26% το 2019, οδεύοντας για το καλύτερο πρώτο εξάμηνο σε διάστημα δύο δεκαετιών, έναντι ανόδου 8,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το περασμένο έτος, η χώρα κατέγραψε την ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη από το 2007. Η απόδοση στο 10ετές της Ελλάδας φτάνει το 3,3%,ένα κλάσμα μόλις από το 37% που έπρεπε να πληρώνει η χώρα στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, οι Έλληνες συνεχίζουν να παλεύουν να βγουν από βουνά χρέους μετά από μια δεκαετία κατάρρευσης της οικονομίας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται περισσότερο από 25%. Ο δείκτης ανεργίας στο 18,5% είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε.

Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, περισσότερες από 87.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ το προσωπικό διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 14,5%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι ή το 37% του πληθυσμού χρωστούν στο κράτος 104,4 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές, περισσότερο από το τριπλάσιο σε ληξιπρόθεσµες οφειλές από το 2010, όταν έφταναν τα 32,5 δισ. ευρώ.

Πολλοί Έλληνες είναι εξαντλημένοι και πλέον δεν μπορούν να παλέψουν για να προστατέψουν την περιουσία τους. Με τις υποθέσεις να συσσωρεύονται στα ελληνικά δικαστήρια, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια, πολλοί άνθρωποι που κάποτε ήταν αποφασισμένοι να προστατέψουν την περιουσία τους, βλέπουν την ασταμάτητη πίεση να έχει επιπτώσεις, αναφέρει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος διαχειρίζεται υποθέσεις για την αναστολή κατασχέσεων πρώτης κατοικίας.

"Δεν είναι τόσο πολύ οικονομικό θέμα, όσο ψυχολογικό, με την όλη διαδικασία να τους επιβαρύνει", αναφέρει. "Πλέον λένε άσε την τράπεζα να πάρει το σπίτι. Δεν αντέχουν τις εισπρακτικές να τους καλούν για το χρέος τους".

Νιώθουν ότι παρενοχλούνται, με τις εισπρακτικές να τους καλούν σε καθημερινή βάση, προσθέτει. "Γνωρίζω υποθέσεις όπου οι πελάτες μου υπέστησαν καρδιακό ή εγκεφαλικό λόγω της συνεχούς πίεσης", προσθέτει.

Οι κατασχέσεις κατοικιών, κάτι που ήταν προηγουμένως άγνωστο, γίνονται ολοένα και πιο συχνές καθώς οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν πιέσεις για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια. Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση των τραπεζών φτάνει τα 81,8 δισ. ευρώ ή περίπου το μισό του ΑΕΠ της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Το Bloomberg σημειώνει εξάλλου ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αντιμέτωπη με μια εκλογική χρονιά, επιδιώκει να βοηθήσει στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο τέλος του Μαρτίου, το κοινοβούλιο ψήφισε το νέο πλαίσιο προστασίας μετά τις μακροχρόνιες διαφωνίες με τους πιστωτές της χώρας σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Το νέο πλαίσιο καλύπτει επισφαλή δάνεια αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Από αυτά, η Ένωση περιμένει περίπου 10 δισ. ευρώ —κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 160.000 οφειλέτες —να κάνουν χρήση του νέου πλαισίου και περίπου κάπου 5 δισ. ευρώ να καταλήξουν σε αναδιάρθρωση και να γίνουν πάλι εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εάν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, το νέο σχέδιο θα βοηθήσει τους οφειλέτες και τις τράπεζες. Οι πιστωτές της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν τονίσει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων είναι η βασική προτεραιότητα της χώρας.

Οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούν πλειστηριασμούς για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, αλλά μέχρι τώρα οι βασικοί αγοραστές των ιδιοκτησιών είναι οι ίδιες οι τράπεζες – με λίγους άλλους αγοραστές να μπαίνουν στην εικόνα. Το 2018, περίπου 10.000 ιδιοκτησίες ή περίπου το 85% αυτών που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό, κατέληξαν να αγοραστούν από τις τράπεζες. Οι ίδιες οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα αγοράσουν περίπου 15.000 κατοικίες αυτό το έτος.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα