Bloomberg: Πλεόνασμα 4,3% το 2019 βλέπει η Ελλάδα

Η Ελλάδα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2019 ακόμα και χωρίς τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα αντανακλά την υποχώρηση των δημόσιων δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που έχουν τεθεί σε ισχύ

στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο.

Καθώς η Ελλάδα δουλεύει με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την οριστικοποίηση της λίστας των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει από το 2019 για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, η εκτίμηση για υψηλότερο πλεόνασμα μπορεί να βοηθήσει να δοθεί στη χώρα κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί καλύτερα μέτρα ώστε να αντισταθμίσει το χρηματοοικονομικό βάρος της επιπλέον λιτότητας.

Εάν αυτά τα επιπλέον μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν το 2019, το πλεόνασμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5%, αναφέρει ο ένας αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται καθώς οι εκτιμήσεις δεν είναι δημόσιες. Ακόμα και χωρίς τα νέα μέτρα, η Αθήνα εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2020 και πάνω από 5% για το 2021, αναφέρει ο άλλος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα ελπίζει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ενδεχομένως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να πάει στο επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου δεδομένου του αριθμού των εκκρεμών ζητημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν. Η Ελλάδα ζητά μια "ολιστική συμφωνία" μετά τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης πιθανές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος αλλά και την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι μεταξύ των βασικών σημείων τριβής στις διαπραγματεύσεις. Το ΔΝΤ θέλει οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό να εφαρμοστούν το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει να μπουν σε εφαρμογή σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε ετών. Το ΔΝΤ θέλει επίσης η Ελλάδα να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να πετύχει εξοικονόμηση περίπου 1% του ΑΕΠ, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα αντιδρά καθώς αντιμετωπίζει μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί περισσότερα από 25% τα τελευταία επτά χρόνια και η ανεργία έχει φτάσει το 23% - κοντά στο ιστορικό υψηλό. Οι πιστωτές, στο μεταξύ, απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. θέλουν να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και απαιτούν από την Αθήνα να μην ανακαλέσει τα μέτρα που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Στο μεταξύ, το προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου της Ελλάδα για το 2018-2021 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ το 2017, με άνοδο στο 3,8% το 2018. Ο επίσημος στόχος στο πρόγραμμα είναι για 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρει η μία πηγή.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα