Brexit: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τι θα συμβεί στη συνέχεια

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε σχετικά με το άρθρο 50, μετά από μία τετραήμερη ακρόαση τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την έφεση των υπουργών κατά αποφάσεως που μπλοκάρει την απόφασή τους να αρχίσουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Κοινοβούλιο να έχει λόγο.

Η απόφαση των δικαστών θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει την επίσημη διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την υπόθεση κέρδισε μια ευρεία ομάδα 50 ακτιβιστών που ήταν ενάντια στην ενεργοποίηση του άρθρου, με επικεφαλής την 51χρονη

μάνατζερ επενδύσεων Τζίνα Μίλερ και τον κομμωτή Ντέιρ Ντος Σάντος.

Τι ακριβώς αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο;

Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν, κατά πλειοψηφία οκτώ υπέρ και τρεις κατά, ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν μπορεί να παρακάμψει νομίμως τους βουλευτές, χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να ξεκινήσει τη διαδικασία διετούς διαπραγμάτευσης για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από το εταίρους της ΕΕ.

Η απόφαση είναι ένα πλήγμα για την Μέι, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του Μαρτίου, μετά τη σαφή πλειοψηφία υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Τι είναι το άρθρο 50;

Είναι ο επίσημος μηχανισμός που πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα κράτος, εάν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μέρος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2007, η οποία προέβλεπε μια νέα συνταγματική βάση για την ΕΕ, αντικαθιστώντας δύο προηγούμενες συνθήκες. Όπως αναφέρει: "Το κράτος-μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει συμφωνία με το εν λόγω κράτος, καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρηση, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 218 (3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, αφού λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτής, δύο χρόνια μετά την κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το κράτος μέλος-μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής".

Γιατί εμπλέκεται το Ανώτατο Δικαστήριο;

Μια ομάδα ακτιβιστών, με επικεφαλής την επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Τζίνα Μίλερ, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί το περασμένο έτος σχετικά με το εάν η πρόταση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το άρθρο 50 χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο ήταν νόμιμη. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον Νοέμβριο ότι η χρήση του βασιλικού προνομίου δεν ακολουθεί τη σωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα μπορούσε να δώσει στον Πρωθυπουργό την εξουσία να ενεργοποιήσει το Brexit.

Επειδή το δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, αντιμετωπίστηκε από το δικαστήριο ως συμβουλευτική άσκηση, και οι δικαστές αποφάσισαν ότι ένας νόμος του Κοινοβουλίου όφειλε να νομιμοποιήσει το Brexit. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής, η οποία έχει πλέον αποφασιστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και έχει θέσει ένα νομικό προηγούμενο για τις επόμενες γενιές.

Τι θα συμβεί στο εξής;

Μετά την επικύρωση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, το ζήτημα της επίκλησης του άρθρου 50 γίνεται πολύ πιο περίπλοκο. Αναμένεται να καταρτιστεί ένας νόμος και να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και η Μέι θα πρέπει να ελπίζει ότι αν αυτό συμβεί, το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει μέσω των βουλευτών και των λόρδων γρήγορα, πριν γίνει νόμος ως Πράξη του Κοινοβουλίου.

Αλλά τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου έχουν πολλούς υπερασπιστές της παραμονής και μπορεί να προτείνουν τροποποιήσεις και προσθήκες στο νομοσχέδιο που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την όλη διαδικασία.

Οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν να μην "εμποδίσουν" την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Οι Εργατικοί δεν θα "εμποδίσουν" τη διαδικασία για την επίκληση του άρθρου 50, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να τροποποιήσει τη νομοθεσία που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παράγει, προκειμένου η Τερέζα Μέι να μην επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει ένας "κατώτερος φορολογικός παράδεισος".

Όπως είπε: "Οι Εργατικοί σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη θέληση του βρετανικού λαού και δεν θα ματαιώσουν τη διαδικασία για την επίκληση του άρθρου 50.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να τροποποιήσει το Νομοσχέδιο του άρθρου 50, ώστε να μην χρησιμοποιήσουν οι Συντηρητικοί το Brexit για να μετατρέψουν τη Βρετανία σε έναν κατώτερο φορολογικό παράδεισο στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης.

"Οι Εργατικοί θα επιδιώξουν να επενδύσουν στις αρχές της πλήρους, άνευ δασμών πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας. Απαιτούν σχέδιο από την κυβέρνηση που θα διασφαλίζει ότι θα είναι υπόλογοι στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μια ουσιαστική ψηφοφορία για να εξασφαλιστεί ότι η τελική συμφωνία θα έχει την κοινοβουλευτική έγκριση".

Τι είπε η κυβέρνηση για την απόφαση;

Η κυβέρνηση θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ. Ο Ράιτ είπε ότι η κυβέρνηση "απογοητεύτηκε" από την τελική απόφαση στην ιστορική μάχη σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων απόσυρσης, σύμφωνα με το άρθρο 50 των Συνθηκών της ΕΕ.

Αλλά είπε επίσης ότι οι υπουργοί θα συμμορφωθούν με την απόφαση, η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν για το άρθρο 50. Μιλώντας για τα βήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε: "Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα