Brookings: Πιθανότερο σενάριο κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογίκή αναμέτρηση για τρίτη φορά μέσα οκτώ μήνες, αναφέρει το Ινστιτούτο Brookings σε ανάλυσή του με τίτλο «Η Ελλάδα στις κάλπες (ξανά)». Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία στατιστική που θα μπορούσε να μπει σε... βιβλία ρεκόρ, είναι και μία απόδειξη ότι η δημοκρατία πόρρω απέχει από το να λειτουργεί σωστά στη χώρα μας, επισημαίνεται στην ανάλυση.

«Με το κόμμα του Τσίπρα

να έχει ξεμείνει από ιδέες, τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι πηγαίνει στήθος με στήθος με τη ΝΔ. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αποδοχή των ψηφοφόρων προς το συντηρητικό κόμμα, αλλά είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης που βίωσαν από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ίσως, ενδέχεται να υπάρχει και μια δόση πικρίας για το αποτέλεσμα που έφερε το κόμμα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος», ξεκινά η ανάλυση που υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Οπως επισημαίνει, ακόμη και μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει το μέλλον της χώρας, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου καθεστώτος: είναι κουρασμένα, διαλυμένα και στερημένα από ιδέες.

Η μόνη διαφορά είναι ίσως ότι η ΝΔ θα μπορούσε να επαναφέρει μια ιδέα «κανονικότητας» στη μεσαία τάξη.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανοτερο σενάριο κατά την ανάλυση, είναι η μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Οπως τονίζεται αυτό το νέο κάθε άλλο παρά θα δυσαρεστούσε τις αγορές. Και τα δύο κόμματα εξουσίας είναι αποφασισμένα, όπως υποστηρίζει η ανάλυση, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα και γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ένα καλό τεστ για την Ευρώπη: είναι το μέρος ότι οι πολιτικές κινήσεις κατά της λιτότητας, κουράστηκαν και απέτυχαν. Αυτό,φυσικά, δεν αρέσει καθόλου στους οπαδούς του Podemos – τουλάχιστον επί του παρόντος.

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν το τέλος μια εποχής που συνδυάστηκε με το συγκρουσιακό δίλημμα «λιτότητα/αντι-λιτότητα» που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα πολεμικών αναταράξεων στο πολιτικό πεδίο της χώρας και προκάλεσε τη διχοτόμηση ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. «Αυτή τη στιγμή, η πολιτική στην Ελλάδα γίνεται πιο εύθραυστη, κομματιασμένη και ρευστή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης. Βλέπουμε, επί της ουσίας, το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης των αγορών».

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Πελαγίδη για το Brookings, αυτά είναι τα πέντε ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στους επόμενους μήνες:

Κατά 90% θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός μετά τις εκλογές και ο πιθανός είναι αυτός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Αν επικρατήσει η ΝΔ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συνεργασία για να μην φορτωθεί το πολιτικό κόστος, αλλά ο μοναδικός χαμένος από αυτή την απόφαση θα είναι το ίδιο το κόμμα.Όποια και αν είναι η σύνθεση της κυβέρβνησης, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστείς θα εφαρμοστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ο βασικός λόγος είναι ότι η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αλλάξει εντελώς μετά τα τραυματικά γεγονότα που συνέβησαν τους επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν στα capital controls.Οι ηλιόλουστες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τελειώσει. Οι ψηφοφόροι βλέπουν πια ότι το πολιτικό προσωπικό του κόμματος αποτελείται από τα χειρότερα στοιχεία του παλαιού ΠΑΣΟΚ.Η χώρα χρειάζεται πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και στο Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα γιατρευτούν οι πληγές της ύφεσης που άνοιξαν στο διάστημα 2010-2015Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Τσίπρα να ξεφύγει από τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να πάρει την ευθύνη για τη συμφωνία που υπέγραψε. Ποιος ξέρει, μπορεί, τελικά, να προσφέρει δημιουργικά στην αναδόμηση της κεντροαριστεράς.

Για να καταλήξει η ανάλυση: «Μακροπρόθεσμα, για να επιστρέψει η Ελλάδα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, η πρώτη προτεραιότητά της θα πρέπει να είναι η επιστροφή δικομματικό σύστημα. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα