DBRS: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε BB (low)

08:04 4/5/2019 - Πηγή: Antinews

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS και άλλαξε το trend από θετικό σε σταθερό.

Εξηγώντας τους λόγους για αυτή του την απόφαση, ο οίκος σημειώνει πως από την τελευταία του αξιολόγηση, η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση Ενισχυμένης Εποπτείας. Σε ό,τι αφορά

το ΑΕΠ, επισημαίνει ότι προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος από 1,9% το 2018. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 θα ξεπεραστεί. Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές. Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση αντανακλά αυτές τις εξελίξεις.

Η απόφαση της DBRS να αλλάξει το trend από θετικό σε σταθερό αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (NPEs). O οίκος αναμένει συνέχιση των θετικών αξιολογήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας, που θα ενεργοποιήσει περαιτέρω θετικές παρεμβάσεις στο χρέος και θα συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να εξοφλήσει πρόωρα ακριβά δάνεια που έχει λάβει από ΔΝΤ, ύψους €3,6 - 3,7 δισ. από το σύνολο των €9,5 δισ. Την ίδια ώρα, προσθέτει, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η επίτευξη του κατάλληλου δημοσιονομικού μείγματος παράλληλα με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει μια πρόκληση μεσοπρόθεσμα. Επιπρόσθετα, τα NPEs βρίσκονται αυτή την στιγμή σε πολύ υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση της Ελλάδας, σύμφωνα με το καναδικό οίκο αξιολόγησης, είναι: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών. Αντίθετα, παράγοντες μιας πιθανής μελλοντικής υποβάθμισης θα ήταν (1) μια αναστροφή ή ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, (2) μια σημαντική δημοσιονομική διολίσθηση (3) μια ανανέωση παραγόντων αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική οικονομία, αναφέρει η DBRS, συνεχίζει να ενισχύεται. Μετά την μεγέθυνση κατά 2,1% το 2017, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κυμάνθηκε στο 1,9% το 2018, με οδηγό την σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 2,3% τόσο το 2019 όσο και το 2020, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνει.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης το 2019, λόγω της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Η ανάπτυξη των εξαγωγών θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Υποστηριζόμενη από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η απασχόληση αυξάνεται και το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται, φθάνοντας το 18,5% τον Ιανουάριο του 2019 από 20,9% τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ, τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9%, παρά τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την εγχώρια ζήτηση και την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση μεσοπρόθεσμα.

Η DBRS θεωρεί ότι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η διαφύλαξη των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί θα στηρίξουν την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors διατήρησε την Ελλάδα στην ίδια πιστοληπτική βαθμίδα (Β+), διατηρώντας επίσης το θετικό outlook. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά ανέμενε ευρέως μία αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα (από το Β+ στο ΒΒ-), η οποία θα ισοφάριζε έτσι τo rating που δίνει η Fitch και που διαμορφώνεται τρία σκαλοπάτια κάτω από την "επενδυτική βαθμίδα".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα