Deutsche Bank: Ο νικητής της μάχης για το εμβόλιο θα "καθορίσει" την πορεία των αγορών

Δύο μάχες θα κυριαρχήσουν στις αγορές για το υπόλοιπο του έτους: η μάχη για τον Λευκό Οίκο και η μάχη για το εμβόλιο για την πανδημία, σημειώνει η Deutsche Bank. Φυσικά είναι δύο πολύ διαφορετικές μάχες καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν μια καλά καθορισμένη γραμμή τερματισμού και το ερώτημα είναι ποιος υποψήφιος θα κερδίσει. Στη μάχη για το εμβόλιο το κρίσιμο ερώτημα

είναι πιο σύνθετο: Θα καταφέρει κάποιο εμβόλιο τελικά να φτάσει στη γραμμή τερματισμού και αν ναι, πότε;

Το κατά πόσον και πότε ένα από τα υποψήφια εμβόλια θα εγκριθεί και θα διατεθεί θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογία των αγορών και την risk-on (ή off) διάθεση των επενδυτών τους επόμενους μήνες και οι αγορές θα είναι ευαίσθητες στη γενική ροή ειδήσεων που προέρχεται από τις κλινικές δοκιμές. Ειδικότερα, για την αγορά συναλλάγματος, τονίζει η Deutsche Bank, έχει σημασία και ποια ακριβώς εταιρεία είναι αυτή που θα κερδίσει τη μάχη για ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο εμβόλιο.

Δεδομένου ότι οποιοδήποτε αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι αναπόφευκτα σε περιορισμένη προσφορά όταν "ανακαλυφθεί" και παρασκευαστεί, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες εφοδιασμού με κατασκευαστές, παρέχοντας χρηματοδότηση για κλινικές δοκιμές και προ-παρασκευή σε αντάλλαγμα τις προπαραγγελίες.

Ωστόσο, στη μάχη της προπαραγγελίας, οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν καταλήξει με αρκετά διαφορετικά "χαρτοφυλάκια εμβολίων", τοποθετώντας τα αυγά τους σε διαφορετικά καλάθια, δηλαδή έχουν διαφορετικό μείγμα εταιρειών με τις οποίες έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου, όπως φαίνεται και στα διαγράμματα. Ορισμένες οικονομίες θα μπορούσαν επομένως, να έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα ανάλογα με το ποιος υποψήφιος θα τα καταφέρει πρώτος, τονίζει η Deutsche Bank και αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την πορεία των assets – μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και κυρίως των νομισμάτων.

Το εμβόλιο των Oxford/AstraZeneca θεωρείται το φαβορί σε αυτήν τη μάχη, με τις περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να έχουν εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες. Εάν διατεθεί επιτυχώς, τα οφέλη του θα διανεμηθούν αρκετά συμμετρικά σε όλες τις περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι τα risk assets διεθνώς θα έχουν παρόμοια "συμπεριφορά" και αντίδραση.

Εάν ωστόσο ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο κερδίσει τη μάχη, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο ασύμμετρες "γεωγραφικά". Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν καμία σημαντική επένδυση σε δυτικές εταιρείες-υποψήφιες για την παρασκευή του εμβολίου, και έτσι ένα εμβόλιο από την Pfizer ή την Moderna θα ωφελήσει ασύμμετρα τις χώρες του G10. Αντίθετα, οι Αναδυόμενες Αγορές θα επωφεληθούν πολύ περισσότερο από ό,τι οι οικονομίες του G10 από ένα κινεζικό εμβόλιο.

Ακόμα και εντός του G10, εντοπίζονται ορισμένες σημαντικές διαφορές στα μεγάλα χαρτοφυλάκια εμβολίων που έχουν "κτιστεί" στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τον Καναδά, επισημαίνει η D.B. Και είναι ίσως ειρωνικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αν και έχει το μεγαλύτερο και καλύτερο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο (deal με πολλές εταιρείες), δεν έχει καμία σχέση και συμφωνία με τη Moderna. Σε γενικές γραμμές, ένα εμβόλιο από την Moderna θα ωφελούσε ιδιαίτερα τις αγορές της Νότιας Αμερικής.

Έτσι, καταλήγει η Deutsche Bank, ένα επιτυχημένο εμβόλιο της Oxford / AstraZeneca θα ήταν πιο χρήσιμο παγκοσμίως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι περισσότερες μεγάλες χώρες - οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Κίνα-- έχουν προπαραγγείλει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις η καθεμία, ενώ πολλά αναπτυσσόμενα κράτη έχουν επίσης επενδύσει σε αυτό σε μεγάλο βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αν ωστόσο αποτύχει και τελικά κερδίσουν η Moderna ή η Pfizer/BioNtech, τα οφέλη θα ήταν άνισα και υπέρ των ανεπτυγμένων αγορών σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η Ελβετία έχει "ποντάρει"" μόνο στο εμβόλιο της Moderna. Πάντως, οι πλούσιες χώρες έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες τουλάχιστον ενός από αυτούς τους υποψηφίους, ή βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για να το πράξουν.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν υπογράψει καθόλου συμφωνίες εφοδιασμού με Pfizer και Moderna είτε λόγω υψηλού κόστους είτε λόγω άλλων παραγόντων (όπως πχ. το κλίμα το οποίο δεν επιτρέπει την ενδεδειγμένη αποθήκευσή του κάτω των -80 βαθμών κελσίου ). Έτσι ένα επιτυχημένο εμβόλιο από την Sinovac ή κάποιο άλλο κινεζικό εμβόλιο θα ήταν καλύτερα νέα για τις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα