FT για την οκταμερή: Οι διαξιφισμοί Τσίπρα - Ντράγκι και η παρέμβαση της Μέρκελ

Την κόντρα που είχε ο Μ. Ντράγκι με τον Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της 8μερούς, περιγράφει σε άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση των FT.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι ηγέτες βγήκαν από τη συνάντηση τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην οποία αναζήτησαν μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα αναγκαία κεφάλαια για την Ελλάδα, μόνο για να επιστρέψουν λίγες ώρες

αργότερα σε διαφωνίες αναφορικά με τι συμφωνήθηκε.

Δυο μέρες εντατικών και συχνά θερμών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οδήγησαν σε κάτι λίγο περισσότερο από την επανάληψη των συζητήσεων που έγιναν ένα μήνα πριν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που επίσης χαιρετίστηκαν ως μια σημαντική συμφωνία η οποία θα δρομολογήσει την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.

Τόσο έμοιαζαν οι δυο συμφωνίες που, όπως αυτή που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα, οι ηγέτες που μπήκαν στις διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τι συμφωνήθηκε 12 ώρες μετά το μεταμεσονύκτιο ραντεβού που είχε στόχο να γεφυρώσει τις διαφωνίες.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Χρειάζεται φρέσκες πηγές χρηματοδότησης για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα αντιμετωπίζοντας απόκλιση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του πρώτου διμήνου της χρονιάς, σύμφωνα με τραπεζίτες στην Αθήνα.

Στο κέντρο της διαφωνίας είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να αποκτήσει πρόσβαση σε 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης και πώς οι ευρωπαίοι ηγέτες θα διασφαλίσουν ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί να τις εφαρμόσει.

Η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως το σημείο εκκίνησης είναι η λίστα της 10ης Δεκεμβρίου με τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την επιλογή να διαλέξει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και να τις αντικαταστήσει με άλλες που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η καγκελάριος κάνει λάθος. «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας. Ρώτησα: περιμένετε να προχωρήσω τα μέτρα που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ο Σαμαράς; Η απάντηση ήταν 'όχι'».

Σύμφωνα με πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε με απαίτηση για επιπλέον μετρητά με λίγους όρους, αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να μην φτάσει ως τα τέλη Απριλίου χωρίς χρηματοδότηση. Αλλά η πίεση αυτή κράτησε μόνο τα πρώτα δέκα λεπτά πριν οι άλλοι ηγέτες τον πείσουν ότι αυτό δεν γίνεται.

Αντίθετα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο ότι η Αθήνα έβαλε προσκόμματα στις ομάδες που αξιολογούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας στον Τσίπρα ότι πιστεύει πως οι ελεγκτές έτυχαν κακής μεταχείρισης από τους οικοδεσπότες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε πως επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση θα ήταν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Ενέδωσε όταν η Μέρκελ σημείωσε πως όλες οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ υπόκεινται σε ετήσιες επιθεωρήσεις που περιλαμβάνουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας εν τω μεταξύ έδωσε σήμα ότι παίρνει νέα στάση δηλώνοντας ότι «προσδοκά να λάβει» αιτήματα για πληροφορίες από τους ελεγκτές και θα απαντήσει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο».

-imerisia.gr- Euro2day

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα