FT: Γιατί η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ
Θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει η εφημερίδα σε κεντρικό της άρθρο, εν όψει του ιστορικού δημοψηφίσματος.
Σε επτά ημέρες, οι Βρετανοί θα αποφασίσουν. Το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή. Αυτό που διακυβεύεται είναι συχνά η ταραγμένη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη, αλλά και η συνοχή της Δύσης. Η
Αυτή η εφημερίδα υποστήριξε την βρετανική ένταξη στην ΕΕ από την αρχή, το 1973. Οι Financial Times δεν ευνοούν την ένταξη του στο ενιαίο νόμισμα. Δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα. Αλλά η εξαίρεση από το ευρώ είναι αρκετά διαφορετική από την αποχώρηση από την ΕΕ, η οποία θα βλάψει σοβαρά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εποικοδομητική δέσμευση είναι ζωτικής σημασίας όταν η Ευρώπη αντιμετωπίζει απειλές από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, τη μετανάστευση, την ρωσική αύξηση και την κλιματική αλλαγή. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο συλλογικά.
Η εκστρατεία για το δημοψήφισμα είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ ανταγωνιστικών τιμών: Μεταξύ φιλελεύθερου διεθνισμού και ισχνού εθνικισμού, ανάμεσα σε ένα σύστημα ανοικτού εμπορίου και της περιθωριοποίησης. Αυτός είναι ο λόγος που οι σύμμαχοι της Βρετανίας, από την Αυστραλία ως την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στήριξαν ομόφωνα την παραμονή - και ο λόγος που η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ ευνοούν το Brexit.
Η συζήτηση ήταν μια απελπιστική συναλλαγή. Το οικονομικό κόστος της αποχώρησης είναι σημαντικό. Αλλά το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής έχει επιδοθεί σε οικονομική κινδυνολογία. Το στρατόπεδο της αποχώρησης είναι επιφανειακά πατριωτικό, αλλά κατά βάθος αναληθές. Η Βρετανία δεν συνεισφέρει καθαρή 350 εκατ. λίρες την εβδομάδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι αποταμιεύσεις δεν θα πάνε αυτόματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Τουρκία έχει τόσες πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ ως το 2020, όσες και η Ιστανμπούλ να μετονομαστεί σε Κωνσταντινούπολη σε μια αναβίωση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Σίγουρα, η εστίαση των υπέρμαχων της αποχώρησης στη μετανάστευση έχει απήχηση στους ψηφοφόρους. Αυτό μπορεί να ευθύνεται για τις αμφίρροπες δημοσκοπήσεις, στο σημείο που το Brexit να είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Η εισροή των μεταναστών της ΕΕ, πολύ μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις, έχει φέρει στην επιφάνεια τους φόβους για τις θέσεις εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες και τη βρετανική ταυτότητα. Το "Να πάρουμε πίσω τον έλεγχο", στο όνομα της δημοκρατίας είναι ένα σαγηνευτικό σύνθημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Ο Κάμερον δεν έχει ακόμη επαρκή αντίλογο. Όπως και πολλοί ακόμα Βρετανοί πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένης και της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Τόνι Μπλερ, που έχουν αποτύχει να είναι ειλικρινείς με τον βρετανικό λαό. Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και, κυρίως, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, συνεπάγεται κάποια μεταβίβαση της κυριαρχίας σε αντάλλαγμα για ένα πραγματικό κέρδος σε δύναμη, ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Οι ανταμοιβές είναι αδιαμφισβήτητες. Απ' όταν η Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο έχει αυξηθεί γρηγορότερα από ό,τι στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις της Θάτσερ και η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν ζωτικής σημασίας. Αλλά η ένταξη στην ενιαία αγορά ήταν ένας πόλος για άμεσες ξένες επενδύσεις, για τη χρηματοδότηση ενός διογκωμένου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη διασφάλιση των βρετανικών θέσεων εργασίας.
Οι υπερασπιστές της αποχώρησης παρέλειψαν να διευκρινίσουν τους σοβαρούς κινδύνους της ζωής έξω από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που εποφθαλμιά τη δουλειά του Κάμερον, επικαλείται μια πρωτόγνωρη ελευθερία χωρίς τους σχολαστικούς κανόνες της ενιαίας αγοράς. Μεμιάς, η Βρετανία θα γίνει η Βενετία του 21ου αιώνα. Στον πραγματικό κόσμο, η Βρετανία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει ριζικά τη σχέση της με την ΕΕ. Μια ρύθμιση παρόμοια με της Νορβηγίας θα απαιτήσει την συμβολή στον προϋπολογισμό της ΕΕ και την αποδοχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Η συμφωνία της Ελβετίας είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Ο Γκόουβ επικαλείται ένα μοντέλο πιο κοντά προς την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Σερβία και την Ουκρανία, άξιο χλευασμού. Η εναλλακτική - βασισμένη στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - θα περιλαμβάνει δασμούς σε βρετανικά εμπορεύματα, μια κακή συμφωνία για τις υπηρεσίες (ζωτικής σημασίας για το Σίτι του Λονδίνου) και χρόνια γεμάτα διαπραγματεύσεις. Η Βρετανία θα καταλήξει μια χώρα που θα δέχεται του κανόνες και όχι μία χώρα που θα τους ορίζει.
Η θέση της Βρετανίας στο τραπέζι της επέτρεψε να κερδίσει μεγάλες συμφωνίες στις Βρυξέλλες: Για το ελεύθερο εμπόριο, την απελευθέρωση των αεροπορικών ταξιδιών και των τηλεπικοινωνιών και τη διεύρυνση της ΕΕ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαμορφώσει την ένταξη στις ανάγκες του, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εξαίρεσης από το ευρώ και τη συμφωνία της Σένγκεν για την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων. Διατηρεί τον έλεγχο του φόρου εισοδήματος και τη φορολογία των επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και η διαστρεβλωμένη αγορά κατοικίας καθυστερούν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που είναι στο μέγεθος του δημοτικού συμβουλίου του Μπέρμινχαμ.
Σε μια πολλαπλών ταχυτήτων, πολυεπίπεδη ΕΕ, το ευρωπαϊκό υπερκράτος είναι μια χίμαιρα. Οι Brexiters όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρούν την βρετανική αποχώρηση ως μία εύχρηστη πράξη δολιοφθοράς, επιταχύνοντας την αποσύνθεση της ΕΕ. Για ποιο σκοπό; Εντός ή εκτός, η Βρετανία θα πληρώσει ένα βαρύ κόστος. Το Brexit θα επαναφέρει τα σύνορα μεταξύ βορρά και νότου στην Ιρλανδία. Θα θέσει την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου σε κίνδυνο, ειδικά αν μια Σκωτία που προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία ψηφίσει συντριπτικά υπέρ της παραμονής. Θα προκαλέσει πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο - ο Κάμερον σίγουρα θα φύγει- και θα ξυπνήσει τα φαντάσματα του εθνικισμού στην Ευρώπη.
Είναι εύκολο να δούμε τις θετικές επιπτώσεις από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το να εγκαταλείψει τον σκοπό μιας εποικοδομητικής μεταρρύθμισης της ομολογουμένως ατελούς ΕΕ θα είναι κάτι περισσότερο από ηττοπαθές. Θα είναι μια ανούσια πράξη αυτοτραυματισμού. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν καθήκον να διευκρινίσουν το κόστος της εξόδου, πριν να είναι πολύ αργά.
Το 1975, όταν η κυβέρνηση των Εργατικών ζήτησε δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, οι FT απέρριψαν την ιδέα της Βρετανίας ως "ένα στενό μικρό νησί, που αναζητά καταφύγιο σε μια οικονομία με περιορισμούς, και αποτελεί εξαίρεση από το κύριο ρεύμα της παγκόσμιας πολιτικής". Η αίσθηση αυτή παραμένει ηχηρή σήμερα. Δεν είναι ώρα να επανέλθουμε στη Μικρή Αγγλία. Είμαστε Μεγάλη Βρετανία. Συμβάλουμε σε έναν πιο ασφαλή και με μεγαλύτερη ευημερία κόσμο. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής.
next.ft.com
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σκάνδαλο με την εκπομπή της Μενεγάκη – Η Ζαρίφη πρόδωσε το μεγάλο μυστικό
- Ξαφνικά σταμάτησαν την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα - Ποιος είναι ο λόγος;
- "εφοδοσ" του σδοε στο mega για τιμολογια που κοπηκαν υπερ του "ναι"!!!
- Στον Εισαγγελέα η μητέρα του Παντελίδη - Τι δήλωσε ο δικηγόρος - ΒΙΝΤΕΟ
- Πατέρας ο Σταύρος Ξαρχάκος στα 77 -Περιμένει δίδυμα η Ηρώ Σαία
- Δείπνο μετά συζύγων για Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης
- Ανακοινωση ανδρεα βγενοπουλου για τα δημοσιευματα περι φοροδιαφυγης 200 εκατ. ευρω!
- Ανέκδοτο: Θεραπευτείτε για τα πάντα με 50€.
- Από "κόσκινο" οι συντάξεις του Δημοσίου
- Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός, «ανώδυνο» αντάρτικο 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία Μουζάλα!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- FT: Γιατί η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ
- Κουβέντα για την απόγνωση που βρίσκονται οι Έλληνες... από τον Τσίπρα
- «Υπάρχει πολύ ψαχνό στα Αντικύθηρα»
- Αλληλέγγυος προς τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης
- Πανελλαδικές 2016: Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες
- Eurostat: Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα σε γάλα, αυγά, ψωμί και ψάρια
- Τηλε-bulling της εφορίας σε 83.000 οφειλέτες
- Μήνυμα των «53» κατά Τσίπρα για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο
- Στο 24,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α΄ τρίμηνο - Ποιες ομάδες πλήττονται περισσότερο

- Τελευταία Νέα Antinews
- FT: Γιατί η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ
- Τηλε-bulling της εφορίας σε 83.000 οφειλέτες
- Πανελλαδικές 2016: Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες
- Κουβέντα για την απόγνωση που βρίσκονται οι Έλληνες... από τον Τσίπρα
- Αλληλέγγυος προς τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης
- Στο 24,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α΄ τρίμηνο - Ποιες ομάδες πλήττονται περισσότερο
- Eurostat: Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα σε γάλα, αυγά, ψωμί και ψάρια
- «Υπάρχει πολύ ψαχνό στα Αντικύθηρα»
- Μήνυμα των «53» κατά Τσίπρα για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο
- Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα - Zητούμε τη λύση να τη δώσει ο λαός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τι δουλειά έχει μια LaFerrari με μια μπαλαντέζα στο Παρίσι;
- ΤΕΙ Αθήνας: Συνεργασία με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά
- Μια «παύση» στη σχέση -Πότε κάνει καλό, πότε είναι παγίδα [εικόνες]
- Χανιά: Πρεμιέρα για την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης
- Υπέρβαση στόχων στα έσοδα...
- Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Ανδ. Βγενόπουλου διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας
- Στη Θεσσαλονίκη στις 15 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του ΕΛΚ για το προσφυγικό
- Βόμβα: Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών Βγενόπουλου διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας
- Αύξηση στο 24,9% εμφάνισε η ανεργία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ