FT: Συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

Έτοιμος να υπογράψει συμφωνία για το προσφυγικό με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, εμφανίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία θα καθιστά ευκολότερο για τη Γερμανία να στέλνει τους αιτούντες ασύλου πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές

χώρες, δίνοντας έτσι στην Καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οι Financial Times επικαλούνται διπλωμάτες της ΕΕ που δηλώνουν πως το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία και την Ελλάδα και τους γείτονές της, με στόχο να υπογράψει διμερείς συμφωνίες, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τις χώρες υποδοχής που φέρουν μεγάλο φορτίο.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει ότι το Βερολίνο είχε προσφέρει βοήθεια στη Ρώμη με την εκκαθάριση του τραπεζικού κλάδου σε αντάλλαγμα μια συμφωνία για τις δευτερογενείς μετακινήσεις των προσφύγων, αν και ο διπλωμάτης ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το εάν αυτό θα είχε αποτέλεσμα.

Στη συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει πως είναι ανοιχτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τη "δευτερογενή μετακίνηση" των προσφύγων που φθάνουν στο νότιο σύνορο της ΕΕ, αλλά στη συνέχεια ταξιδεύουν βόρεια, στη Γερμανία.

Η Merkel δέχεται αφόρητη πίεση από τους Βαυαρούς εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό να πείσει τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες επιστροφής για τους αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν το συνασπισμό εάν δεν φέρει αποτελέσματα στο τέλος του μήνα.

"Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία εάν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές", δήλωσε ο Α. Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα δεδομένου ότι μόλις 50-100 μετανάστες το μήνα ζητούν άσυλο και περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας. "Για μας δεν είναι αυτό το πρόβλημα", τόνισε.

Όμως υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οικογενειών των μεταναστών που έχουν χωριστεί, και κάποια μέλη παραμένουν στην Ελλάδα ενώ άλλα μέλη έχουν καταφέρει να περάσουν περαιτέρω προς τα βόρεια της Ευρώπης. Δήλωσε πως υπάρχουν 2.500 άνθρωποι από τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι το διακύβευμα στη συζήτηση για το προσφυγικό είναι μεγάλο. "Νομίζω το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι Ευρώπη θέλουμε".

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες υποδοχής αλλά επίσης και για τη Γερμανία. Διότι δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δήλωσε ακόμη ότι μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω μιας "ολιστικής προσέγγισης", που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση των ανθρώπων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες εκτός ΕΕ και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως "δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα", διότι ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ μικρότερος από εκείνον της κρίσης του 2015. "Αλλά γίνεται θέμα συζήτησης, εξαιτίας της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία".

"Νομίζω ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει, για αρκετό καιρό", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα