Guardian: Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θέτουν τους πρόσφυγες σε κίνδυνο και η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει τις ελληνικές αρχές, εν μέσω των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών που έχουν αφήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς καλυμμένους με χιόνι, γράφει ο Guardian. Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται σε θερμοκρασίες κατάψυξης σε σαθρές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από το εξωτερικό και παίρνει θέση άμυνας.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε ότι

οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι στη χώρα ζούσαν σε άθλιες συνθήκες που επιδεινώθηκαν από το έντονο κρύο καιρό και τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις. "Η κατάσταση στα hot spots είναι πολύ κακή", είπε. "Η κατάσταση τα νησιά είναι φοβερή". Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σοβαρές επικρίσεις για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, οι οποίες ενέχουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια. Τα πλάνα από σκηνές που έχουν βουλιάξει από το χιόνι στον υπερπλήρη καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη και αμηχανία στον Μουζάλα, ο οποίος πριν από λίγες μόνο ημέρες επέμεινε ότι εξαιτίας της προετοιμασίας της κυβέρνησης δεν θα υπήρχαν πρόσφυγες που θα ζουν στο κρύο.

Τη Δευτέρα, οι εικόνες επέστησαν την έντονη επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει η εφημερίδα. "Η κατάσταση είναι απαράδεκτη", δήλωσε η εκπρόσωπος, Νατάσα Μπερτότ. "Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς... ότι η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών".

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αποτυχημένη απόπειρα του Μουζάλα να φτάσει στη Λέσβο αλλά και σε δηλώσεις του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος εκφράζει τη δυσκολία της κατάστασης. Οι ΜΚΟ αποδίδουν το χάος στην απουσία ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης, λέγοντας ότι παρά τις προειδοποιήσεις για το κρύο, το κράτος δεν έκανε τίποτα. Οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν επίσης ότι οι συγκλονιστικές εικόνες τονίζουν τις απάνθρωπες πολιτικές της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

"Με τους πόρους να βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση, σε ένα έθνος που ασχολείται με την οικονομική και κοινωνική κρίση, η πολιορκούμενη κυβέρνηση έχει προσφύγει σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επισπεύσει τη διαδικασία της λήψης σε αιτούντες άσυλο" σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με ένα σχέδιο μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης, το οποίο συμφωνήθηκε ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, το μπλοκ των 28 δεσμεύτηκε να δεχθεί 63.302 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί μόνο 7.280 από τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα