Guardian: Θα στέλνονται πίσω οι πρόσφυγες που διασχίζουν την Μεσόγειο

Εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει o Guardian, αναφέρει πως μόνο 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης θα προβλεφθούν στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που θα συζητηθεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα επιζήσουν από το επικίνδυνο πέρασμα της Μεσογείου, που πέρυσι

ανήλθαν σε 150.000, «θα στέλνονται πίσω», σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από την Frontex.

Όπως αναφέρει το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα. Το κείμενο επικυρώνει μερικώς την απόφαση της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλάσσιων συνόρων. Όπως αναφέρεται, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει την παρούσα κρίση «τραγωδία» και αναφέρει ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει και άλλους θανάτους. «Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, να προλάβουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης. Επίσης, επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κυβερνητικής εξουσίας στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των παραγόντων που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν στη Συρία.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται επίσης στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Τα προτεινόμενα μέτρα πάντως υπολείπονται κατά πολύ αυτών των στόχων, σχολιάζει ο Guardian.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα