Guardian: Το Associated Press συνεργαζόταν με τους ναζί

Το περίφημο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, παρέχοντας στις εφημερίδες των ΗΠΑ υλικό κατευθείαν παραγόμενο και επιλεγμένο από το υπουργείο προπαγάνδας των ναζί. Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε μια Γερμανίδα ιστορικός.

Όταν το κόμμα των ναζί άρχισε να ισχυροποιείται στη Γερμανία το 1933, μία από τις πρώτες προτεραιότητές του ήταν να περάσει τη δική

του «γραμμή» όχι μόνο στον εθνικό Τύπο, αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και ενώ ο Guardian είχε αποκλειστεί μέσα σε έναν χρόνο, ενώ έκλεισαν τα γραφεία τους το 1935 και τα μεγαλύτερα βρετανικά και αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία (όπως το Keystone και το Wide World Photos), επειδή απασχολούσαν Εβραίους δημοσιογράφους, το Associated Press ήταν το μοναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Δύσης που παρέμενε ανοιχτό στη χιτλερική Γερμανία, συνεχίζοντας τη λειτουργία του έως την είσοδο των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941. Έτσι, βρέθηκε στην προφανώς κερδοφόρα κατάσταση τού να είναι το «κανάλι» μέσω του οποίου μεταδίδονταν τα νέα και οι φωτογραφίες ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Studies in Contemporary History, η ιστορικός Harriet Scharnberg αποδεικνύει ότι το AP ήταν το μοναδικό Μέσο που μπορούσε να έχει συνεργασία με το καθεστώς των ναζί, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία. Το νεοϋορκέζικο πρακτορείο, μάλιστα, υπέγραψε συμφωνία, την επονομαζόμενη "Schriftleitergesetz", δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό "που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ' Ράιχ στο εξωτερικό ή εντός των γερμανικών συνόρων".

Αυτή η συμφωνία ανάγκασε το AP να προσλάβει δημοσιογράφους που δούλευαν για το προπαγανδιστικό καθεστώς των ναζί. Ένας από τους φωτογράφους που προσελήφθησαν από το ΑΡ τη δεκαετία του 1930, ο Franz Roth, ήταν μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας των Ες Ες, οι φωτογραφίες του οποίου επιλέγονταν προσωπικά από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ! Μάλιστα, το ΑΡ απέσυρε τις φωτογραφίες από το σάιτ του από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο της Scharnberg.

Επίσης, το ΑΡ επέτρεψε στους ναζί να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες του αρχείου του για να προωθήσουν την αντισημιτική προπαγάνδα τους μέσω της λογοτεχνίας. Τέτοιες εκδόσεις, εικονογραφημένες με φωτογραφίες του AP, περιλαμβάνουν την δημοφιλή μπροσούρα των Ες Ες "Der Untermensch" (Ο υπάνθρωπος) και το βιβλιαράκι "Οι Εβραίοι στις ΗΠΑ", που παρουσίαζε την ντεκαντάνς των Εβραίων Αμερικανών με μια εικόνα του δημάρχου της Νέας Υόρκης Φιορέλο Λαγκάρντια να τρώει καθισμένος στο πάτωμα.

Λίγο πριν από την 170ή επέτειο του Associated Press, τον ερχόμενο Μάιο, οι αποκαλύψεις αυτές εγείρουν δύσκολα ερωτήματα όχι απλώς για τον ρόλο που έπαιξε το ΑΡ στο να κρύψει η ναζιστική Γερμανία το πραγματικό της πρόσωπο τα πρώτα χρόνια της δύναμής της, αλλά και για τη σχέση του ειδησεογραφικού πρακτορείου με σύγχρονα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η συμφωνία με το ΑΡ επέτρεψε στους ναζί να καλύψουν κάποια από τα εγκλήματά τους. Στην Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας, για παράδειγμα, δημοσίευε φωτογραφίες που τόνιζαν τη σκληρότητα του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν επιλεγμένες από τον ίδιο τον Χίτλερ -και φυσικά ούτε λόγος για τη σφαγή στην οποία προχώρησαν τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η Scharnberg, ιστορικός στο Halle’s Martin Luther University, θεωρεί ότι η συνεργασία του AP με τον Χίτλερ επέτρεψε στους ναζί να "παρουσιάσουν έναν πόλεμο μαζικής εξόντωσης ως κοινότοπο". Σε ανακοίνωσή του το ΑΡ αναφέρει ότι "το άρθρο της Scharnberg περιγράφει άτομα και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ήταν άγνωστα στο ΑΡ" και ότι "εξετάζει τα έγγραφα και τα αρχεία για να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη εκείνη την περίοδο". "Ενώ συνεχίζουμε να ερευνούμε το ζήτημα αυτό, το ΑΡ απορρίπτει κάθε εικασία ότι συνεργάστηκε σκόπιμα με το ναζιστικό καθεστώς" σχολίασε εκπρόσωπος του πρακτορείου.

Το ερώτημα πάντως είναι κατά πόσο το ΑΡ συνεχίζει να έχει και σήμερα σχέσεις με ολοκληρωτικά καθεστώτα, αναφέρει το άρθρο. Σημειώνει δε ότι το 2012 έγινε το πρώτο δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που άνοιξε γραφείο στην Πιονγκγιάνγκ, στη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι δεύτερη από το τέλος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. ο εκπρόσωπός του πάντως αρνήθηκε ότι το πρακτορείο υπηρετεί την κυβερνητική προπαγάνδα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα