H αιφνιδιαστική παραίτηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης φέρνει τον αλ Σίσι πιο κοντά στην προεδρική υποψηφιότητα

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα το μεσημέρι σύσσωμη η αιγυπτιακή προσωρινή κυβέρνηση πυροδοτώντας νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Χασίμ αλ Μπιμπλάουι, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία μετά την ανατροπή του Μουχάμαντ αλ Μούρσι της ισλαμιστικής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» τον Ιούλιο από το στρατό, δήλωσε λακωνικά ότι το έργο της συγκεκριμένης κυβέρνησης ολοκληρώθηκε και ότι ήρθε η ώρα για «νέο αίμα».

Ο Μπιμπλάουι υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησής του απέναντι

στις σφοδρές κριτικές που δέχεται για αναποφασιστικότητα και για μη αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα κατάφερε να ηγηθεί της χώρας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπως η τρέχουσα. Συμπλήρωσε, δε, ότι υλοποίησε το πρώτο μέρος του «οδικού χάρτη» που είχε διακηρύξει μετά την ανατροπή του Μούρσι, ο στρατός θέτοντας ως στόχο την αναθεώρηση του συντάγματος, την έγκρισή της μέσα από δημοψήφισμα και την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα που ενέκρινε το νέο σύνταγμα. Παρόλα αυτά, δεν έδωσε συγκεκριμένη αιτιολογία γιατί η κυβέρνηση δεν οδηγεί τη χώρα στις προεδρικές εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο, εκτός απροόπτου, αν και του είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ.

Η φημολογία για τα κίνητρα πίσω από την κίνηση Μπιμπλάουι έχει αρχίσει να οργιάζει. Για πολλούς πρόκειται για απόφαση που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στον επικεφαλής του στρατού, υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στρατάρχη Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, κάτι που συζητιέται πολύ έντονα τους τελευταίους μήνες. Ο αλ Σίσι για να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει ούτως ή άλλως να παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του στρατού. Με την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης έχει υλοποιηθεί η πρώτη προϋπόθεση και απομένει η δεύτερη. Πηγές προσκείμενες στον κύκλο του πάντως έλεγαν ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του αν πρώτα δεν προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές.

Κατά μια άλλη εκτίμηση, ρόλο στην απόφαση παραίτησης της κυβέρνησης έπαιξε και το εντεινόμενο κύμα εργατικών κινητοποιήσεων που παρατηρείται στη χώρα με κύριο αίτημα την αύξηση μισθών, την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, την μονιμοποίηση σε διάφορους κλάδους των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δουλεύουν πράγματι σε άθλια κατάσταση. Η τελευταία τέτοια κινητοποίηση, μετά από τους εργαζομένους στο μέτρο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, είναι η απεργία των οδηγών λεωφορείων που έχει παραλύσει εδώ και τρεις ημέρες το Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις. Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δημιουργεί ένα τέτοιο κενό εξουσίας που υποχρεωτικά θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε υποχώρηση, τουλάχιστον, μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας.

Χθες, έφτασε στο Κάιρο και αντιπροσωπεία του ρωσικού στρατού με εξειδίκευση στην αεράμυνα η οποία θα έχει επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία στο πλαίσιο της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας πώλησης και εγκατάστασης υπερσύχρονων συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία στην Αίγυπτο που υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες. Όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο Μπιμπλάουι, η εξωτερική πολιτική της χώρας και ο γενικότερος προσανατολισμός της (προφανώς εννοούσε την «στροφή» του Καϊρου προς την Μόσχα) παραμένει σταθερός με ή χωρίς προσωρινή κυβέρνηση. Η παρατήρηση αυτή μάλλον δεν ενθουσιάζει την Ουάσινγκτον λόγω της στρατηγικής θέσης της Αιγύπτου τόσο ως θεματοφύλακα της διώρυγας του Σουέζ, όσο και ως της πρώτης και σημαντικότερης αραβικής χώρας που έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
σισι, ηνία, συγκεκριμένο, στρατος, δημοψηφισμα 2015, συνταγμα, εκλογες, απεργια, ρωσία, αιγυπτος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, μετρο, απεργια μετρο, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 7 απριλιου, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, καιρος, εκλογες 2012, ηνία, ρωσία, ηγεσια, ισραηλ, πλαισιο, ωρα, αυξηση, αμπντουλ, δευτερα, εκτιμηση, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυμα, κινηση, μηνες, ουσιαστικα, ρολο, συγκεκριμένο, φαταχ, χωρα, πηγες, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα