H ΕΕ καθόρισε το πλαίσιο για την τραπεζική ένωση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την Τετάρτη πλαισίωσαν το πολιτικό παζάρι για το επόμενο μεγάλο βήμα της ευρωζώνης προς την τραπεζική ένωση, αλλά ανέβαλαν τη μάχη για τις κρίσιμες λεπτομέρειες κατανομής του κόστους διάσωσης των τραπεζών μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η μαραθώνια σύνοδος του Ecofin στις Βρυξέλλες απέφερε ένα συμβιβαστικό σχέδιο, σε γενικές

γραμμές βάσει της αναθεωρημένης θέσης της Γερμανίας , το οποίο καθορίζει το πώς οι χώρες της ευρωζώνης θα παραχωρήσουν την εξουσία σε μια αρχή εξυγίανσης της κεντρικής τράπεζας και θα δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο χρηματοδότησης.
Ενώ οι βασικές παράμετροι είναι πιθανό να επιβιώσουν στην τελική συμφωνία, πολλές χώρες έφεραν σημαντικές αντιρρήσεις στους όρους του Βερολίνου, που προσβλέπει στη σταδιακή δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου εξυγίανσης και δίνει στις μεγάλες χώρες μεγαλύτερο λόγο σχετικά με το πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτές οι ρυθμίσεις για την ψηφοφορία και τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης – συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του τι συμβαίνει αν τα ταμεία εξυγίανσης της τράπεζας εξαντληθούν- αφέθηκαν για την τελική έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, στις παραμονές μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

«Οι υπουργοί έχουν κάνει ένα μεγάλο μέρος της εργασίας που απαιτείται, αλλά δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου ακόμα» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις Μισέλ Μπαρνιέ. Η ενδεχόμενη συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη εκχώρηση κυριαρχίας από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, θεσπίζοντας ένα σύστημα εξυγίανσης από το 2016 που θα λειτουργεί παράλληλα με την ενιαία εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το συμβιβαστικό σχέδιο θα δημιουργήσει ένα συμβούλιο εξυγίανσης το οποίο θα είναι απευθείας υπεύθυνο για την πρόταση των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση ή τη διάλυση όλων των διασυνοριακών τραπεζών της ευρωζώνης, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τα σχέδιά του θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή – στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν μία πρόταση του συμβουλίου – από την πλειοψηφία των κρατών μελών της τραπεζικής ένωσης. Το κράτος που ανήκει η τράπεζα θα έχει δικαίωμα βέτο εάν απαιτείται διάσωση από δημόσια ταμεία.
Η Γερμανία υποχώρησε και αποδέχτηκε την ενδεχόμενη δημιουργία ενός ταμείου εξυγίανσης 55 δις ευρώ μέσα σε μια δεκαετία, που θα πληρωθεί από συνεισφορές του κλάδου. Κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου έως και 10 χρόνια, το σύστημα θα πρέπει να βασίζεται σε ένα δίκτυο εθνικών ταμείων εξυγίανσης, με μια διακυβερνητική συνθήκη που θα καθορίζει πώς μπορεί να κατανεμηθούν τα έξοδα.

Οι κανόνες για την επιβολή ζημιών στους μεγάλους ομολογιούχους των προβληματικών τραπεζών μεταφέρθηκε, επίσης, από το 2018 στο 2016, ένα βασικό γερμανικό αίτημα για να εξασφαλίσουν ότι πιθανόν θα υπάρχει μικρότερο χάσμα κεφαλαίων για να καλύψουν τα ταμεία διάσωσης. Οι λεπτομέρειες για το πώς αυτό το σύστημα των κεφαλαίων θα λειτουργεί αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο τριβής μεταξύ των κρατών μελών.
Στον συμβιβασμό, οι μεγάλες χώρες θα έχουν ισχυρότερη ψήφο για να εμποδίσουν την αποδέσμευση των κονδυλίων εξυγίανσης. Σχεδόν κανένας υπουργός Οικονομικών δεν τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης της ψηφοφορίας. Η απαίτηση για την πλειοψηφία των δύο τρίτων, με βάση την κλείδα κατανομής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα δώσει, για παράδειγμα, στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία μία μειοψηφία ικανή να μπλοκάρει.
Ένα άλλο σημείο της έντασης θα είναι οι λεπτομέρειες για την σταδιακή εφαρμογή του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης και την παροχή μιας πρόσθετης πηγής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, αν οι πόροι του αποδειχθούν ανεπαρκείς. Όταν καθιερωθεί για πρώτη φορά το ταμείο εθνικών ταμείων εξυγίανσης θα αναλάβει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της εκκαθάρισης μιας εθνικής τράπεζας. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς μεταβατικής περιόδου, όταν το ταμείο θα δημιουργηθεί, το δυναμικό για αμοιβαία υποστήριξη θα αυξάνεται σταδιακά και θα υπόκειται σε ψηφοφορία.
Οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να επιλύσουν το ακανθώδες ζήτημα της προστασίας του ταμείου. Ο Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία «παραμένει αντίθετη» στο να επιτραπεί στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης των 500 δις ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να προσφέρει μια γραμμή πίστωσης κατά τη διάρκεια της μετάβασης .
Ενώ η χρήση μιας διακυβερνητικής συνθήκης ήταν κρίσιμη για την αντιμετώπιση των νομικών ανησυχιών της Γερμανίας σχετικά με την αρχική πρόταση, δημιουργεί δυνητικά προβλήματα, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική νομοθεσία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιπαθεί τις συμφωνίες εκτός των υφιστάμενων συνθηκών της ΕΕ. «Φαντάζομαι ότι το κοινοβούλιο δεν θα είναι ενθουσιασμένο με μια τέτοια κατάσταση, ούτε και η επιτροπή» είπε ο Μπαρνιέ. «Αλλά πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός».

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f65fa1ee-61e6-11e3-aa02-00144feabdc0.html#axzz2mxclSJq2

Keywords
Τυχαία Θέματα