H «εισπήδηση» της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

15:00 1/7/2017 - Πηγή: Antinews

Μάθαμε από γνωστούς και άγνωστους… καραμανλικούς κύκλους, ότι πολύ έχουν πειραχθεί με τα δημοσιεύματα που στοχοποιούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα από αυτά βεβαίως κι αυτό που γράψαμε στο Antinews λέγοντας ότι για να φύγει ο Τσίπρας εδώ και τώρα θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παυλόπουλος για να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Ασφαλώς οι θεσμοί, όπως αυτός του Προέδρου θα πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους και την

εν γένει στάση τους σε μείζονα θέματα για το Πολίτευμα και τη χώρα για τα οποία ο ίδιος έχει ορκιστεί πίστη.

Ανεξαρτήτως της συμπάθειας ή αντιπάθειας που έχει κάποιος αρθρογράφος ή αναλυτής για τον κ. Παυλόπουλο, αυτός πρέπει να κριθεί με το πώς προσφέρει τις υπηρεσίες του, πώς επιτελεί το καθήκον που του ανατέθηκε. Αν είναι «καλός Πρόεδρος», όπως λένε κάποιοι ή «κακός Πρόεδρος» όπως υποστηρίζουμε εμείς, θα το κρίνει η ιστορία.

Όμως, ο κ. Παυλόπουλος έχει και στόμα και άποψη και πρέπει να εκφράζει τις όποιες αντιρρήσεις του για όσα κακά συμβαίνουν στη χώρα. Δεν μπορεί να ξιφουλκεί μόνο κατά των κακών δανειστών ή των Τούρκων (και καλώς πράττει) αλλά να σιωπά και να βάζει το κεφάλι στην άμμο όταν στο εσωτερικό της Ελλάδας συμβαίνουν τραγικά γεγονότα. Όταν συμβαίνει σχεδόν εκτροπή του Πολιτεύματος και πλήρης διάλυση των δημοκρατικών πυλώνων, μεταξύ των οποίων π.χ. η διάκριση των εξουσιών.

Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει κάνει λάθη για τα οποία μπορεί να κριθεί. Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα οι δικαστές είναι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν λάθη κι αν χρειαστεί να τα διορθώσουν.

Όμως, είναι οι θεματοφύλακες του Συντάγματος, είναι ανεξάρτητοι και δεν πρέπει ούτε η εκτελεστική, αλλά ούτε και η νομοθετική να παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στη δουλειά τους.

Γράφαμε προχθές ότι ο Πολάκης έχει ξεφύγει… πολλάκις. Όχι μόνο παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη (το ίδιο έκανε και ο Καμμένος άλλωστε με την υπόθεση του ναρκοπλοίου) αλλά ασκεί και πολύ κακή κριτική με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ο κ. υπουργός νομίζει ότι κάνει τη δουλειά του και προσφέρει υπηρεσίες στη Δημοκρατία με το να κρίνει τις αποφάσεις που δεν του αρέσουν τότε διολισθαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

Όμως, αν ο Πολάκης είναι αστοιχείωτος, άσχετος, εμπαθής ή απλώς ανόητος, δεν θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Περιμέναμε όλοι, λοιπόν, να τραβήξει το αυτί στον υπουργό του. Αν όχι να τον στείλει να βαράει μπαλωθιές στην Κρήτη, τουλάχιστον να του πει «Παύλο, σταμάτα μας πήρανε χαμπάρι». Όμως, η επίσκεψή του στο υπουργείο αλλά και η απαράδεκτη δήλωση του κ. Τσίπρα, μομφή κατά της Δικαιοσύνης, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την ίδια τη Δημοκρατία.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια». Αυτή είναι η απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας. Οι αποφάσεις των δικαστών που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση είναι απλώς «θεσμικά εμπόδια» που οι υπουργοί μπορούν να τα ξεπερνούν. Δίνει δηλαδή ο ίδιος ο Τσίπρας σήμα στους υπουργούς του να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη Δικαιοσύνη και να πολιτεύονται κατά πώς τους γουστάρει ή τους εξυπηρετεί.

Αν αυτό δεν είναι καθεστωτική αντίληψη – κίνδυνος θάνατος για τη Δημοκρατία και τη διάκριση των εξουσιών τότε τι είναι;

Κι εδώ, λοιπόν, επανερχόμαστε στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Που βρίσκεται άραγε ο κ. Παυλόπουλος να πει δυο κουβέντες στους τυχάρπαστους αυτούς πολιτικούς που βάλλουν κατά των Δημοκρατικών θεσμών; Απ’ όσο γνωρίζουμε ο κ. Παυλόπουλος είναι και σπουδαίος Συταγματολόγος. Την επιστημοσύνη του κανείς δεν αμφισβητεί, έστω κι αν αμφισβητεί την πολιτική του σταδιοδρομία. Ένας λοιπόν Συνταγματολόγος που γνωρίζει λέξη προς λέξη το Σύνταγμα και που ορκίστηκε να το υπηρετεί, πώς σιωπά σ’ αυτήν την ξεκάθαρη «εισπήδηση» της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική.

Ρωτάμε τον κ. Παυλόπουλο, όχι αν είναι καλός ή κακός Πρόεδρος, αν συμπαθεί ή έχει υποχρέωση στον Τσίπρα, αν δεν θέλει να εγκαταλείψει τη θέση του. Τον ρωτάμε αν: «Οφείλει ο Πρόεδρος να παρέμβει σ’ αυτήν την άθλια επίθεση του κ. Τσίπρα και των υπουργών του στους δικαστές; Οφείλει να προστατέψει το κύρος της Δικαιοσύνης, το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδη αρχή ενός αστικού κράτους δικαίου;».

Αυτό είναι το μείζον ερώτημα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει το πραγματικό, καθεστωτικό, αποκρουστικό του πρόσωπο. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και να απαντήσει αν είναι σε θέση να προστατέψει τη Δημοκρατία μας από τους εχθρούς της.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα