H έρευνα για τη Novartis και ο "πόλεμος" δυο εισαγγελέων

Μια δικαστική "μάχη" με παράπλευρη απώλεια την έρευνα για τη Novartis; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα το οποίο τίθεται από τη στιγμή που ξεδιπλώθηκε σε κοινή θέα το παζλ των δικαστικών ενεργειών που συνθέτουν την δικαστική αντιδικία της Ελένης Ράικου, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, με την διάδοχό της, Ελένη Τουλουπάκη.

Η "πολεμική" που κυριαρχεί μάλιστα εκτιμάται πως πλην της προφανούς ζημίας την οποία επιφέρει στο κύρος της Δικαιοσύνης, ουσιαστικά αναγκάζει την εισαγγελική ομάδα η οποία ασχολείται με την

υπόθεση Novartis, να "κατεβάσει" τα μολύβια μέχρι νεοτέρας (έστω και για λίγες ημέρες)

Αίτηση εξαίρεσης

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν νομικές πηγές μετά την γνωστοποίηση πως η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου έχει εξαπολύσει σε βάρος της διαδόχου της, στη θέση αυτή, Ελένης Τουλουπάκη και των άλλων δύο επίκουρων εισαγγελέων, δικαστική επίθεση καταθέτοντας εκτός από την αίτηση κακοδικίας και αίτηση εξαίρεσης σε βάρος τους αλλά και πειθαρχική αναφορά. Τις δυο τελευταίες ενέργειες υπογράφει ο σύζυγός της, ιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος ερευνάται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους του καθώς σε λογαριασμό του (κοινό με τη σύζυγό του) εμβάστηκε ποσό 1.020 ευρώ για "ερευνητική εργασία" από την Novartis.

"Πάγωμα"

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές εκτιμώντας τις παρενέργειες των νομικών ενεργειών, η υποβολή αιτήσεως εξαίρεσης ουσιαστικά "παγώνει" την έρευνα μέχρι νεωτέρας, δεδομένου ότι η περίπτωση του γιατρού είναι ενσωματωμένη στο σύνολο της δικογραφίας που αφορά χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς. Η αίτηση αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες από το Συμβούλιο Εφετών και μέχρι τότε οι εισαγγελείς έχουν κατεβάσει τα μολύβια.

Παράλληλα, όμως εκκρεμεί και η πειθαρχική αναφορά του συζύγου της κ. Ράικου σε βάρος των τριών εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis.

Επίσης, ο σύζυγος της κ. Ράικου έχει καταθέσει και μήνυση, θεωρώντας τους τρεις εισαγγελείς υπεύθυνους για την εμπλοκή του ονόματός του, στην υπόθεση.

Η αντιδικία για τις διαρροές

Αιχμή του δόρατος της αντιδικίας εμφανίζονται τα δημοσιεύματα στα οποία παρουσιάζεται ο σύζυγος της κ. Ράικου, γιατρός στο επάγγελμα, ως αποδέκτης εμβάσματος, σε κοινό τους λογαριασμό, από τη Novartis. Έτσι η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς καταλογίζει στους τρεις συναδέλφους της αλλά πρωτίστως στην κ. Τουλουπάκη, τη διαρροή στον Τύπο των επίμαχων πληροφοριών.

Η κ. Ράικου θεωρεί πως επειδή η έρευνα δεν έχει φτάσει στο στάδιο της κλήτευσης υπόπτων, συνεπώς δεν έχουν δοθεί αντίγραφα της δικογραφίας σε κανέναν, η όποια διαρροή έγινε από τους τρεις εισαγγελείς. Επίσης αναφέρει πως δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι η ίδια είχε παραλάβει την λίστα των γιατρών οι οποίοι είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis, όταν ξεκίνησε την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία. Η απάντησή της είναι πως η λίστα παραλήφθηκε ολόκληρη μετά την παραίτησή της τον Μάρτιο του 2017, άρα δεν γνώριζε πως σε αυτή ήταν και το όνομα του συζύγου της.

Ο αντίλογος που αναπτύσσεται από νομικές πηγές είναι πως το όνομα του γιατρού συζύγου της υπήρχε στη λίστα που η ομάδα της παρέδωσε στους αντικαταστάτες τους όταν η κ. Ράικου αποχώρησε από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017. Σε Κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που εύκολα διαπιστώνεται…

Προηγούμενες "διαρροές"

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως και η κ. Ράικου, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, είχε διαπιστώσει προσπάθεια να "φρενάρει" η έρευνα για τη Novartis από παράκεντρα εξουσίας, καθώς είχαν διαρρεύσει στον Τύπο έγγραφα από το σκάνδαλο της Novartis που τότε χειριζόταν.

Στην επιστολή παραίτησής της, το Μάρτιο του 2017, έγραφε χαρακτηριστικά η κ. Ράικου: "Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε "Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα