H φιλελεύθερη δημοκρατία θα είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Ιταλία και πέρα από αυτήν
Του καθηγητή Γιαν Ζιελόνκα*
«Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα απέτρεψε αρχικά μια λαϊκιστική κυβέρνηση. Αλλά αυτή η απόφαση είναι κακή για την Ιταλία, την Ευρώπη και τη Γερμανία.
Οι Φιλελεύθεροι σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να είναι ευτυχισμένοι: Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα εμπόδισε τους λαϊκιστές να αναλάβουν την κυβέρνηση, και έτσι αποφεύγεται μια νέα κρίση του ευρώ.
Ωστόσο, η χαρά τους δεν θα διαρκέσει πολύ. Επειδή η απόφαση του Ματαρέλα είναι κακή για την Ιταλία,
Η φιλελεύθερη δημοκρατία θα είναι το μεγαλύτερο θύμα - στην Ιταλία και πέρα από αυτήν. Η πολιτική των προσεχών μηνών θα είναι πιο αμφιλεγόμενη, αν όχι βίαιη. Η Ευρώπη, περισσότερο από ποτέ, θα παραλύσει από την αστάθεια σε ένα από τα σημαντικότερα κράτη μέλη της.
Οι νομικοί θα συζητήσουν επί μακρόν εάν ο πρόεδρος Ματαρέλα λειτούργησε συνταγματικά όταν άσκησε βέτο στην κυβέρνηση των δύο κομμάτων που έχουν σαφή πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει μομφή στον Πρόεδρο. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι οι πολιτικές πτυχές της απόφασης του Mαταρέλα θα είναι πιο σημαντικές από τις νομικές.
Το πρώτο θύμα της απόφασης του Σέρτζιο Ματαρέλα θα είναι η ιταλική δημοκρατία . Ο πρόεδρος έθεσε τις ανησυχίες των διεθνών αγορών ως πρωταρχικό λόγο της αρνησικυρίας του. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές, και όχι οι ψηφοφόροι, είναι σε θέση να αποφασίσουν για το μέλλον της Ιταλικής Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, οι εκλογές μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες μόνον εάν οδηγούν σε αποτελέσματα που χαιρετίζονται από τις αγορές.
Ο Ματαρέλα δεν έχει ορίσει ακριβώς πώς μπορεί να προσδιοριστεί η κρίση των αγορών. Πρέπει να εξετάσουμε την ευμετάβλητη χρηματιστηριακή αγορά, την παραγωγικότητα, το εμπόριο, τις επενδύσεις ή την ανάπτυξη; Και ποιος μιλά για τις αγορές; Οι οργανισμοί αξιολόγησης; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ο ίδιος ο πρόεδρος;
Οι αγορές έχουν μια παράξενη ιδέα για το κοινό καλό και κατανέμουν οφέλη και κόστος άνισα. Η στενή συμμαχία μεταξύ κρατών και αγορών έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες, και όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, επιβλήθηκαν επιβαρύνσεις στους απλούς πολίτες. Οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τις αγορές και το προτεινόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα απαριθμεί πολλά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής χωρίς να λέει από πού πρέπει να προέρχονται τα χρήματα. Αλλά η δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα όταν τίθεται στη διάθεση της μεροληπτικής αγοράς. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις αγορές θα αρέσει η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια από την απόφαση του Mαταρέλα.
Το δεύτερο θύμα της απόφασης του Ιταλού προέδρου θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος έχει πει στους Ιταλούς ότι η κυβέρνηση Κόντε, και ειδικά ο προτεινόμενος υπουργός Οικονομικών, θα μπορούσε ή "αναπόφευκτα" θα οδηγούσε τη χώρα του εκτός της Ευρωζώνης. Οι νικητές των φετινών εκλογών στην Ιταλία δεν είναι σαφώς οπαδοί του Φορολογικού Συμφώνου επειδή πιστεύουν ότι τα υπερβολικά μέτρα λιτότητας παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της Ιταλίας. Αυτό δεν είναι μια ακραία θέση. Οι διάσημοι οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς συμμερίζονται αυτήν την άποψη, όπως και πολλοί φιλελεύθεροι Ιταλοί πολιτικοί από τον Ματέο Ρέντσι ως την Έμμα Μπονίνο .
Ο Πάολο Σαβόνα , ο προτεινόμενος υπουργός Οικονομικών, είναι ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς οικονομολόγους και ένας πρώην κεντροαριστερός υπουργός. Πέρασε πολλά χρόνια αναλύοντας τι θα σήμαινε η έξοδος από το ευρώ, αλλά η επίσημη θέση του κυβερνώντος συνασπισμού ήταν να μην αφήσει το ευρώ, ούτε καν να διεξαγάγει δημοψήφισμα γι 'αυτό.
Η προσθήκη της Ιταλίας στον κατάλογο των καταστροφικών εξουσιών εντός της ΕΕ θα περιπλέξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή πολιτική. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συνεργασία των κρατών μελών της. Και αυτή η συνεργασία θα έχει δυσκολία εάν το κοινό ενημερωθεί ότι οι αποφάσεις για τη μοίρα τους λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και όχι στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.
Η Γερμανία θα υποφέρει
Το τρίτο θύμα της απόφασης του Ματαρέλα θα είναι η Γερμανία. Κάθε φορά που υπάρχει σεισμός στην Ευρώπη, η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο και έτσι είναι και αυτή τη φορά. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Der Spiegel , δημοσίευσαν άρθρα που πολλοί Ιταλοί χαρακτήρισαν προσβλητικά αν όχι ξενοφοβικά . Η γερμανική κυβέρνηση έχει διατηρήσει την ηρεμία, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές εάν γνωρίζει πώς να εμποδίσει την αστάθεια που προέρχεται από μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Είναι έτοιμο το Βερολίνο να επενδύσει πολλά χρήματα και να μετριάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία μέσα στο ευρώ;
Η Ιταλία ήταν ιστορικός σύμμαχος της Γερμανίας, αλλά από τότε που εισήγαγε το σύμφωνο σταθερότητος , τα αντιγερμανικά συναισθήματα αναπτύσσονται - από τη Λομβαρδία ως στη Σικελία. Για τη Γερμανία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σωστά η Ιταλία, εφόσον δεν υπάρχει νόμιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση στη Ρώμη.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα ο Κάρλο Κοταρέλι , τον οποίο επέλεξε τώρα ο Ματαρέλα για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι επιτυχής. Σύντομα θα γίνουν νέες εκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λέγκα θα ωφεληθεί περισσότερο. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα φιλελεύθερα κόμματα είναι πιθανό να ωθηθούν περισσότερο στο περιθώριο της ιταλικής πολιτικής. Φυσικά, η δημοκρατία δεν αφορά μόνο τις εκλογές. Αλλά η απομάκρυνση των εκλογικών νικητών από την ευκαιρία να σχηματίσουν μια κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Σε μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας και χάους οι λαϊκιστές ανθίζουν. Ας ετοιμαστούμε για μια ακόμη πιο γερή φάση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν θα έπρεπε να συμβεί έτσι.
* Ο Γιαν Ζιελόνκα είναι καθηγητής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Οξφόρδη
(Άρθρο στην γερμανική Die Zeit)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Συγκλονίζει ο παππούς του 13 μηνών Νεκτάριου που έχασε τη ζωή του στο φριχτό τροχαίο στα Τρίκαλα - ΒΙΝΤΕΟ
- Από το κακό στο χειρότερο: Ποιος παίρνει τη θέση Φουρθιώτη στο Epsilon. Έξαλλος
- 7χρονη γύρισε από τις διακοπές της σημαδεμένη για όλη της τη ζωή - Σοκαρισμένοι οι γονείς δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως… [photos]
- Θα αλλάξετε συνήθειες: Ποιο μεγάλο σουπερμάρκετ επιστρέφει. Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, LIDL, My Market
- Απίστευτη Τουρκική πρόκληση: Οι βαλλιστικοί μας πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν την Αθήνα (VIDEO)
- Ετοιμάζει πρόταση 35 εκατ ευρώ για την ΠΑΕ ΠΑΟ ο Γιαννακόπουλος
- F-35: Γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να πάρει και η Τουρκία
- ΤΟ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ: Η προφητεία του Αγίου Παΐσιου για το μέλλον της Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- H φιλελεύθερη δημοκρατία θα είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Ιταλία και πέρα από αυτήν
- Ρουβίκωνας: «Κηφήνας» ο Μητσοτάκης, «κάθαρμα» ο δήμαρχος Τήνου
- Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει τη φιλοπατρία με την άκρα Δεξιά
- Νέα συλλαλητήρια: Η τελευταία ευκαιρία για τη Μακεδονία!!!
- Υπάρχει έστω κι ένας έντιμος πολιτικός στην Αλβανία;
- Σε νέες εκλογές οδηγείται η Ιταλία
- Ο μεγάλος νικητής θα μπορούσε τώρα να είναι η Λέγκα του Βορρά
- Σε πρωτόγνωρη πολιτική κρίση βυθίζεται η Ιταλία
- Μογκερίνι: Η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ
- Τελευταία Νέα Antinews
- H φιλελεύθερη δημοκρατία θα είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Ιταλία και πέρα από αυτήν
- Ρουβίκωνας: «Κηφήνας» ο Μητσοτάκης, «κάθαρμα» ο δήμαρχος Τήνου
- Μογκερίνι: Η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ
- Έκκληση προς Αθήνα και Σκόπια να "λύσουν τα τελευταία ζητήματα" στο θέμα της ονομασίας, απευθύνει το Βερολίνο
- Σε νέες εκλογές οδηγείται η Ιταλία
- Προθεσμία 7 ημερών για τη δόση του 1 δισ. - Κρατικό "δεν πληρώνω"
- Η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή
- Koτζιάς: Οι δύο ΥΠΕΞ τελειώσαμε - Τον λόγο έχουν τώρα οι δύο πρωθυπουργοί
- To Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει στον Ιππόδρομο Αθηνών
- Παυλόπουλος: Προορισμός της Ε.Ε. η ενοποίησή της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Νέα συλλαλητήρια: Η τελευταία ευκαιρία για τη Μακεδονία!!!
- Υπάρχει έστω κι ένας έντιμος πολιτικός στην Αλβανία;
- Μην τσιμπάτε!
- Ο μεγάλος νικητής θα μπορούσε τώρα να είναι η Λέγκα του Βορρά
- Σέρτζιο Ματαρέλα: Ένας πρόεδρος με εξουσίες περιορισμένες, αλλά σημαντικές σε περιόδους κρίσης
- Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει τη φιλοπατρία με την άκρα Δεξιά
- Τουρκία: Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά 23 ημέρες πριν τις κάλπες
- Ποδέμος: Παραμένουν στις θεσμικές τους θέσεις Ιγκλέσιας και Μοντέρο
- Σταθάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους φόρους στα καύσιμα