H Μόσχα αρχίζει να στέλνει το “λογαριασμό” στη Σόφια

Αντιδρά η Σόφια με την απόφαση της ρωσικής αναδόχου εταιρείας του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε να ανεβάσει στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ το ύψος της αποζημίωσης που ζητά από τη Βουλγαρία εξαιτίας της απόφασης της τελευταίας να διακόψει την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση κι εξέφρασε την ελπίδα να έχει ληφθεί αυτή εν αγνοία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 «Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο κ. Πούτιν είχε γνώση αυτής, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες γι’ αυτόν οι επικείμενες συνομιλίες μας

στη Σόφια στις 9 Νοεμβρίου. Τότε πρέπει να υπογράψουμε τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream» υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ.

«Οι πραγματικοί φίλοι δεν εκβιάζουν ο ένας των άλλον αλλά βάζουν τα προβλήματα στο τραπέζι και τα λύνουν μαζί» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, σχολιάζοντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις μετά την ανακοίνωση, πριν από δύο μέρες, της απόφασης της ρωσικής επιχείρησης να καταθέσει τη σχετική αγωγή στη Διεθνή Διαιτησία του Παρισιού.

«Η περίοδος των εξαρτήσεων, της λήψης των αποφάσεων ‘κάτω από το τραπέζι’ και της σπατάλης χρημάτων δίχως συμφωνίες πρέπει να μείνει για πάντα στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Πλέβνελιεφ, σύμφωνα με τον οποίο «η Βουλγαρία θέλει να είναι καλός εταίρος κι έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τις θέσεις της συμμετοχής της σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά σχεδία κοινού ενδιαφέροντος».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από την πλευρά του τάχθηκε ενεργά υπέρ της ίδρυσης προσωρινής διερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ώστε «η Βουλή να διαλευκάνει άπαξ και δια παντός τις ευθύνες όλων όσων έχουν υπογράψει τις συμφωνίες για τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε»».

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Οβτσάροφ (σ.σ. κατά τη θητεία του οποίου υπεγράφη η συμφωνία κατασκευής του Μπέλενε, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού του βουλγαρικού Δημοσίου) χαρακτήρισε «ανούσιες» τις προτάσεις της πλειοψηφίας και της κεντροδεξιάς «Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΕΔΔ) για ίδρυση διερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Υπενθύμισε δε ότι το όλο θέμα ήδη έχει εξεταστεί από τη λεγόμενη «επιτροπή Στανίσεφ», την οποία ίδρυσε το κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, το 2009, για να διερευνήσει σε βάθος τη δραστηριότητα της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Αφορμή για την αγωγή της Ρωσίας δεν είναι η υπογραφή, αλλά η διακοπή της εκτέλεσης του συμβολαίου, που βαραίνει απόλυτα κι αποκλειστικά την παρούσα κυβέρνηση. Ως συνέπεια αυτού, όλοι μας θα πληρώνουμε το κόστος για τις ανοησίες της κυβέρνησής μας» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, στις δηλώσεις του στον Τύπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα