H παροχολογία συνεχίζεται, η ανάπτυξη... αναζητείται

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2019 επιδίδεται, για μία ακόμα χρονιά, σε ένα κρεσέντο κατάθεσης τροπολογιών με την μορφή κατεπείγοντος, οι οποίες σε πολύ μικρό βαθμό διευθετούν επείγουσες οικονομικές εκκρεμότητες (σ.σ. όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την παράταση κατά 1 χρόνο του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού η ρύθμιση για την οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή). Κυρίως θεσπίζουν άσχετες διατάξεις στα 3 νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή

με τη μορφή του κατεπείγοντος κυριολεκτικά στο παρά ένα της λήξης της φετινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αντιθέτως, οι εμβληματικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις (όπως η παρέμβαση στο εταιρικό δίκαιο, στη νομοθεσία για fast track επενδύσεις και σε πολλά άλλα πεδία) που είχαν σχεδιαστεί για φέτος (σ.σ. με σχετικές χρονικές αναφορές μάλιστα να υπάρχουν και στα κείμενα της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και στο αναπτυξιακό σχέδιο), μεταφέρονται για το 2019.

Οι παροχές συνεχίζονται και εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με την απόφαση για το νέο επίδομα θέρμανσης (το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές) να αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Και τούτο τη στιγμή που παραμένει ζητούμενο η διασφάλιση μία ισχυρής ανάπτυξης η οποία όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τους στόχους του Προϋπολογισμού (βασίζεται σε 2,5% άνοδο του ΑΕΠ το 2019) αλλά και θα δώσει διέξοδο στην αγορά. Τη στιγμή μάλιστα που τα σύννεφα στην ευρωπαϊκή - και όχι μόνο - οικονομία πυκνώνουν, αλλάζοντας ενδεχομένως το σενάριο βάσης.

Το κατέβασμα του διακόπτη της Χαλυβουργικής και η κρίση που συνεχίζεται στην περίπτωση της Folli Follie χτυπούν το καμπανάκι για την πορεία της αγοράς. Αλλά και η αποκάλυψη ότι δεν πληρώνονται παρά με το σταγονόμετρο τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες (εξηγώντας, έτσι, γιατί αυξάνεται αντί να μειώνεται το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου), αλλά και η συνολικότερη πολιτική υπερβολικής συμπίεσης δαπανών -επενδυτικών και μη- βασικών παραγωγικών υπουργείων εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας.

Παραμένει στο "ράφι" ποσό 1,55 δισ. ευρώ του ΠΔΕ που θα μπορούσε να φτάσει στο 11μηνο στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, τροφοδοτεί τα πλεονάσματα και επιχειρείται –πάλι– στο παρά… πέντε να διατεθεί στις επιχειρήσεις με τις παρεμβάσεις στο ΠΔΕ να αναμένονται (νομοθετικά) σε δύο φάσεις μέσα στο 2019.

Πέρα από την πραγματική οικονομία, αλλά και από τις πιέσεις που προκαλεί ο εκλογικός κύκλος, υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε χθες (μία μέρα μετά το "γάντι" που του πέταξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον τρόπο τοποθέτησής του) το θέμα των δικαστικών αποφάσεων και του δημοσιονομικού κινδύνου που δημιουργούν για το 2019. Μιλώντας σε εκδήλωσή παρουσίασης βιβλίου, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά, λοιπόν, ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ο λόγος για μία θέση που ενστερνίζονται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αλλά και οι δανειστές που παρακολουθούν προς το παρόν από μακριά. Θα αποτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση μέσα στο 2019 όταν η δικαστική πορεία θα είναι πιο ευδιάκριτη, όπως και το μέλλον της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα