H Τουρκία απογοητεύει την ΕΕ και στους αντιτρομοκρατικούς νόμους

Η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι την Τετάρτη να κάνει αλλαγές στους αντιτρομοκρατικούς νόμους της που απαιτούν οι Βρυξέλλες, σκληραίνοντας τη στάση της και θέτοντας για πολλαπλή φορά σε κίνδυνο τη σημαντική συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Αξιωματούχοι της ΕΕ και ομάδες δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί ευρέως την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να καταπνίξει τις διαφωνίες. Η Άγκυρα λέει ότι χρειάζεται τους νόμους για να αμυνθεί έναντι των Κούρδων μαχητών

στο εσωτερικό και των απειλών από το Ισλαμικό Κράτος στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Άγκυρα να περιορίσει τον νομικό ορισμό της τρομοκρατίας και να αλλάξει κάποιους νόμους ώστε να πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ - ως μέρος της ευρείας συμφωνίας για την εξασφάλιση τουρκικής βοήθειας στη μείωση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο υπουργός της Άγκυρας για τις υποθέσεις της ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV ότι η τουρκική νομοθεσία ήδη έχει εκπληρώσει τα πρότυπα της ΕΕ. "Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε οποιεσδήποτε αλλαγές στο νόμο καταπολέμησης της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Μποζκίρ, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες θέσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο ισχυρισμός του Μποζκίρ, ότι ποτέ δεν υπήρξε μια συμφωνία για τους νόμους, θα αναστατώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ που ανησυχούν ήδη για την αποχώρηση του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, βασικού μεσολαβητή για τη συμφωνία.

"Καθαρά πολιτική απόφαση"

Η συμφωνία για το προσφυγικό έχει μειώσει σημαντικά τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, αφού περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ιταλία από τις αρχές του 2015. Για πολλούς Τούρκους, τα ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη είναι η κύρια ανταμοιβή για τη συμφωνία. Αλλά η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε πέντε από τα 72 κριτήρια που επιβάλλει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του στενότερου ορισμού της τρομοκρατίας.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν και μέλος του κοινοβουλίου της Τουρκίας για το κυβερνών κόμμα AK, Μπουρχάν Κουζού, έγραψε την Τρίτη: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την έκθεση που θα ανοίξει τα ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Αν ληφθεί λάθος απόφαση, θα στείλουμε τους πρόσφυγες πίσω στην Ευρώπη". Πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να υπογράψει την κατάργηση της βίζας, έχουν επικρίνει την πρόταση. "Αυτό δεν αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων ή όχι, είναι μια καθαρά πολιτική διαδικασία, στην οποία η ΕΕ έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να πάει πολύ μακριά, αποδεχόμενη τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών", δήλωσε ο Μαλίν Μπιορκ, ένας αριστερός σουηδός βουλευτής.

Ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι οι βουλευτές δεν θα ασχοληθούν με την πρόταση προτού η Τουρκία πληροί όλα τα κριτήρια, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει να συμβαίνει αυτό πριν από τον Ιούλιο. Αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι η στάση του Κοινοβουλίου θα εξαρτηθεί τελικά από την πολιτική έκκληση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, να αποτρέψουν την επανάληψη των μαζικών αφίξεων από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αίθουσα του Στρασβούργου, τα μέλη από όλο το πολιτικό φάσμα κατήγγειλαν τον Ερντογάν και τους Τούρκους για "εκβιασμό" στο θέμα του προσφυγικού. Πολλοί επέμειναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση της βίζας, εάν δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια. Άλλοι, όμως, υπερασπίστηκαν επίσης το μέτρο ως έναν τρόπο για να δείξουν στους απλούς Τούρκους ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάν Βιρτζ είπε ότι το Βερολίνο αναμένει η Άγκυρα να ανταποκριθεί στην πλευρά της όσον αφορά τη συμφωνία, αλλά αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί αν δεν το κάνει. Πρόσθετες ανησυχίες για τις επιδόσεις της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ραάντ αλ-Χουσεΐν, που δήλωσε ότι είχε λάβει "ανησυχητικές" εκθέσεις σχετικά με τις παραβιάσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως στην κουρδική νοτιοανατολική περιοχή, κατά την επίθεσή τους εναντίον μαχητών. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν αναφορές για άοπλους αμάχους που σκόπιμα πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές και στρατιώτες, είπε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγίκ, απέρριψε τους ισχυρισμούς και ανέφερε τις πολλαπλές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), του Ισλαμικού Κράτους και του ακροαριστερού DHKP-C. "Η χώρα μας ...λαμβάνει όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των νόμων για τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια και για την προστασία της ζωής των πολιτών μας στην περιοχή", είπε.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα