H υποκρισία των δανειστών με το ελληνικό χρέος

Όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, απλοί πολίτες, πολιτικοί, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα εκτός Ευρώπης θα ήταν εντελώς διαφορετική και σίγουρα θα ήταν πιο… βαλκανική χώρα παρά πιο ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα έκανε λάθος διαχείριση του πλεονεκτήματος να βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Για το ποιοι φταίνε γι’ αυτό είναι άλλη κουβέντα, όμως, ασφαλώς η συμμετοχή βοήθησε, οι

εταίροι έδειξαν αλληλεγγύη… μέχρι που ήρθε η κρίση.

Θες γιατί τα πήραν στο κρανίο, θες γιατί μας ζηλεύουν, θες γιατί η Γερμανία είναι αυτή η παλαιοσυντηρητική χώρα που θέλει να εγκαταστήσει ένα τέταρτο οικονομικό Ράιχ, η ουσία είναι ότι μας άδειασαν ουκ ολίγες φορές.

Η χειρότερη όμως είναι αυτή που συμβαίνει με το χρέος και με τη ρητή υπόσχεση και δέσμευση ότι εφόσον παρουσιάσουμε πλεονάσματα και νοικοκυρευτούμε τότε θα ανοίξουν το ζήτημα και θα μας βοηθήσουν αφού, όπως έλεγαν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Παρά το κούρεμα στα ομόλογα που έκαναν, τσακίζοντας και μικρο-ομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία, το χρέος δεν μειώνεται, έχει φτάσει στο 170% και είναι δύσκολο να πέσει στο 120% όπως λένε οι προβλέψεις. Όλοι οι τροικανοί έλεγαν ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει το δρόμο της και εδώ και ένα χρόνο λένε ότι θα ανοίξουν από μήνα σε μήνα το ζήτημα ώστε να πάει η χώρα σε ένα έμμεσο κούρεμα με μεγάλη επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

Αναγκαστικά η κυβέρνηση έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο καθώς σε άλλη περίπτωση και δεν θα έπαιρνε τις δόσεις από το ΔΝΤ (όπως προβλέπει το καταστατικό της) αλλά και θα οδηγούσαμε τους δανειστές σε απαιτήσεις που θα έφταναν στα όρια της χρεοκοπίας.

Μόνοι μας ποτέ δεν μπορούμε να πούμε μη βιώσιμο το χρέος, μόνο οι δανειστές πρέπει να ξεκινήσουν τη συζήτηση. Κι όμως, ξαφνικά διαρρέουν ότι βλέπουν βιώσιμο το χρέος κι ότι δεν χρειάζεται βοήθεια η Ελλάδα. Επομένως, την αφήνουν να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα, αφού πρώτα την κατέστρεψαν με τα λάθη τους, με τους λανθασμένους πολλαπλασιαστές, την λάθος αποτίμηση της κρίσης και ένα σωρό άλλες βλακώδεις προβλέψεις.

Έρχεται ο πολύς κ. Σόιμπλε και λέει με στόμφο ότι δεν μπορεί να μιλήσει με την Ελλάδα αν δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Για τις δικές του δεσμεύσεις δε μίλησε ποτέ, ούτε για τα λάθη και τις γκάφες του. Αφήνει την Ελλάδα απλά να διαλυθεί.

Βγαίνουν οι γερμανικές εφημερίδες και λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν τους νοιάζει αν θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός ή άλλος. Τους νοιάζει το πρόγραμμα και να πάμε να…

Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο όπου αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όταν το ΔΝΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε τριμερή για απομείωση του ελληνικού χρέους. Θα γινόταν μέσα Νοεμβρίου αν η Μέρκελ και η παρέα της δεν απαιτούσαν να μην πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η συνάντηση. Ξανά η Ελλάδα στο καναβάτσο από ένα μάτσο υποκριτές.

Κι ενώ λες ότι έχεις φτάσει στο τέλος και ζητάς ανάσα για να πας μπροστά, έρχονται πάλι οι ίδιοι άθλιοι και απαιτούν εδώ και τώρα μεταρρυθμίσεις, όπως βαφτίζουν τα νέα μέτρα που θα καταστρέψουν ακόμη περισσότερο τη χώρα. Διότι δεν είναι πλέον μια εμμονή επειδή μας δάνεισαν λεφτά και τα θέλουν πίσω. Είναι μια σφραγίδα, μια επιβεβαίωση των ανίκανων υποκριτών που κυβερνούν την Ευρώπη.

Κι ας μη γελιόμαστε. Έτσι όπως πάει η Ευρώπη θα διαλυθεί πρώτα αυτή, πριν καν προλάβουμε εμείς να βγούμε από αυτήν. Ο υποκριτής μπορεί να τη γλιτώνει πάντα αλλά έρχεται κάποια στιγμή και η ώρα του. Αν η Γερμανία ετοιμάζεται να διαλύσει την ΕΕ για να φτιάξει την γερμανική Ευρώπη, τότε είναι κοντά. Όμως, μάλλον θα μείνει μόνη της. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική της εγκληματικής τους αδιαφορίας και υποκρισίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα