Kαυτό τριήμερο διαβουλεύσεων για το ελληνικό χρέος – Δεν είναι βιώσιμο λέει το ΔΝΤ

Στο περιθώριο της σύνοδο των G7 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών που ξεκινά σήμερα στον Καναδά και κορυφώνεται το Σάββατο προγραμματίζεται να συνεδριάσει το Washington Group (ενδεχομένως πάνω από μία φορά) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και τις τρεις εκθέσεις βιωσιμότητας (DSA) που συντάσσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EKT και το ΔΝΤ.

Η βασική "μάχη" συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και με το "χάσμα" που την χωρίζει με την Γερμανία. Ωστόσο, εντείνονται και οι συζητήσεις για τον τρόπο "εξόδου" από τα μνημόνια, αλλά και για την ανάγκη ενεργοποίησης μίας ECCL.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες ξεδιπλώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ασφυκτικές πιέσεις προς την Γερμανία για υποχωρήσεις με στόχο μία συνολική συμφωνία μέσα τον Ιούνιο (λόγω ιταλικής κρίσης). Πιέσεις όμως ξεδιπλώθηκαν και προς την ελληνική πλευρά. Οι θεσμοί παρακολουθούν στενά ένα διπλό μέτωπο στο πεδίο της εφαρμογής του μνημονίου αναφορικά με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και με "αγκάθια" ιδιωτικοποιήσεων, δημοσίου και αντικειμενικών αξιών στα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Το νέο τελεσίγραφο του ΔΝΤ και η DSA
Σύμφωνα με πληροφορίες στη δική του έκθεση βιωσιμότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "βλέπει" σε όλα τα σενάρια, ακόμη και στο πιο ευνοϊκό το ελληνικό χρέος ως "μη βιώσιμο", ασκώντας έτσι πίεση προς τη Γερμανία για υποχώρηση από τη θέση της για επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους το πολύ κατά 3-5 έτη. Προς το σκοπό αυτό ζυμώσεις έλαβαν χώρα όλες τις προηγούμενες ημέρες αλλά με άδηλο -προς το παρόν – αποτέλεσμα.

Αν και στον Καναδά δεν βρεθεί λύση, μία ακόμα ευκαιρία για να συζητηθεί το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του Ταμείου θα δοθεί στο πλαίσιο του Euroworking Group που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη, αλλά και σε ανάλογες συζητήσεις που θα γίνουν στις 11 και 12 Ιουνίου. Βεβαίως πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Tαμείου μίλησαν (και πάλι) χθες για ένα χρονικό τελεσίγραφο που λήγει τη Δευτέρα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε να ενεργοποιήσει το δάνειό του. Όπως για τελεσίγραφο είχε γίνει λόγος και πριν το Eurogroup του Μαΐου. Έτσι μένει να φανεί πόσο (και αν) μπορούν να παραταθούν αυτές οι συζητήσεις...

Η έξοδος και η ECCL
Μία άλλη (λεκτική προς το παρόν) μάχη, είναι αυτή του τρόπου εξόδου της Ελλάδας από το 3ο πρόγραμμα, με τις "φωνές" όσων μιλούν για μία ενισχυμένη προληπτική πιστοληπτική γραμμή (ECCL) να πληθαίνουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις, υπό το βάρος των εξελίξεων στις αγορές ομολόγων λόγω της Ιταλικής κρίσης. Η θέση των Βρυξελλών και της Αθήνας επισήμως είναι ότι μία ECCL δεν θα βοηθούσε αφού θα έδινε το λάθος σήμα στην κυβέρνηση και τις αγορές (δηλαδή από τη μία δεν θα συνέβαλε στην ιδιοκτησία του προγράμματος και από την άλλη πλευρά θα έδειχνε ότι υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των Θεσμών) και πιθανόν να ανέβαλλε τις αποφάσεις για το χρέος.

Υπάρχει και ο αντίλογος που έχει εκφραστεί ήδη από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αλλά και από οικονομολόγους που συνδέεται με την ανάγκη ενός μαξιλαριού ασφαλείας το οποίο θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια. Βεβαίως, εξηγούν αρμόδιες πηγές, για να έχει νόημα αυτή η θέση θα πρέπει πέρα από το ποσό της ECCL σε αυτό το σενάριο να δοθεί στην Αθήνα και μέρος από το υπόλοιπο του δανείου του ESM για να ενισχύσει το "μαξιλάρι" που ήδη δημιουργεί από τα πλεονάσματα, τα Repos και τις "εξόδους" στις αγορές.

Η επίσπευση και η καθυστέρηση της Αθήνας
Η προσπάθεια πάντως επίσπευσης των διαδικασιών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση για το ελληνικό χρέος το ταχύτερο δυνατό είναι δεδομένη από όλες τις πλευρές των θεσμών. Ωστόσο, διαπιστώνεται η αδιαλλαξία της Γερμανίας που προς το παρόν επιμένει σε επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους το πολύ για 3-5 έτη και για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων (σ.σ. όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά η επέκταση αυτή να καλύψει χρονικό διάστημα μέχρι και 15 έτη και να γίνει άμεσα).

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το ελληνικό "μέτωπο". Τις προηγούμενες μέρες κοινοτικές πηγές έκαναν γνωστές τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα δύο "ελληνικά" πεδία. Μίλησαν για μεταρρυθμίσεις της τέταρτης αξιολόγησης όπως αυτές των αντικειμενικών αξιών ή των ιδιωτικοποιήσεων που λόγω αυξημένου βαθμού δυσκολίας μπορεί να καθυστερήσουν, "μπλοκάροντας" τις διαδικασίες.

Ανησυχίες εκφράζονται και για το θέμα του δημοσίου και την μεγάλη καθυστέρηση στην επιλογή Γενικών Γραμματέων αλλά και στα κριτήρια επιλογής τους. Για την τέταρτη αξιολόγηση το "τέλος χρόνου" έχει οριστεί στις 15 Ιουνίου, ενώ το επόμενο crash test έχει οριστεί για τις 4 Ιουνίου και αφορά στο άλλο "αγκάθι": θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το 1 δισ. ευρώ της υπόδοσης (που είναι διαθέσιμη από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου συνδεδεμένη με την τρίτη αξιολόγηση που έληξε τον Μάρτιο) και συνδέεται με μία απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες η οποία ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα