Lagarde: Η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από τη Λεττονία

08:39 6/6/2012 - Πηγή: Antinews

Κυνική προτροπή της Λαγκάρντ στην Ελλάδα να πάρει μαθήματα από τη βαλτική χώρα

Είτε η κ. Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ότι «το δις εξαμαρτείν… ου γυναικός σοφής» είτε διαπνέεται από απίστευτο κυνισμό. Διαφορετικά δεν θα προέτρεπε τους Ελληνες πολιτικούς να ακολουθήσουν το «επιτυχημένο» μοντέλο της Λετονίας, λίγες μόλις μέρες μετά την γκάφα της να συγκρίνει τα παιδιά της Ελλάδας

με αυτά του Νίγηρα.

Επισκεπτόμενη χθες την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε στη σουηδική Svenska Dagbladet πως η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να πάρουν μαθήματα από την πείρα της βαλτικής χώρας και από τις «γενναίες αποφάσεις» των πολιτικών της.

Γενναίες αποφάσεις

Ιδιαίτερα επέμεινε η κ. Λαγκάρντ στο γεγονός ότι οι Λετονοί πήραν «μια κι έξω» τις οδυνηρές αποφάσεις, χωρίς να «κουράσουν το λαό» (όπως άφησε να εννοηθεί ότι έκαναν οι Ελληνες).

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να το εφαρμόσουν. Στη Λετονία οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν ευρείας υποστήριξης … Η χώρα κινήθηκε με διπλή ταχύτητα, χτυπώντας (!) δυνατά και άμεσα αντί να υποφέρει για πολλά χρόνια», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, απροκάλυπτη προπαγανδίστρια του «δόγματος του σοκ». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε το διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ, Γιεργκ Ασμουσεν, χαρακτηρίζοντας τη Λετονία καλό παράδειγμα για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου. «Οταν αντιμετωπίζεις μια αναπόφευκτη προσαρμογή, καλύτερα να παίρνεις το φάρμακο αμέσως παρά να αφήνεις τον πυρετό για μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και ο Βενιζέλος

Κατά σύμπτωση (;) το ατυχές παράδειγμα της Λετονίας είχε επικαλεστεί και ο Ευ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου (;) σε τηλεοπτική συνέντευξη πως η Ελλάδα έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο για να γίνει Λετονία – δηλαδή για να φτάσει στους μισθούς των 200 ευρώ!

Γιατί όμως οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι ερωτεύονται τη Λετονία; Ισως επειδή η βαλτική χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων -μέλος της Ε.Ε. από το 2004- δέχτηκε να ισοπεδωθεί από τη λιτότητα για να εισπράξει σε δόσεις ένα δάνειο 7,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το «σχέδιο διάσωσης» ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011.

Ομως η εξόφληση του δανείου θα κρατήσει πολλά χρόνια και μάλιστα με βαρύ τίμημα για την κοινωνία της Λετονίας. Οπως συνέβη και σε άλλες χώρες που γνώρισαν τις «διασώσεις» του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Λετονίας μειώθηκε 5% την περίοδο 2008-2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2009, όταν η ύφεση άγγιξε το 18% και η ανεργία το 23%, ως συνέπεια της εσωτερικής υποτίμησης προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 15% του ΑΕΠ.

Περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας μετανάστευσε –κάπου 250.000 άνθρωποι- ενώ η φτώχεια οδήγησε σε αύξηση των θανάτων. Το σήμα κατατεθέν του ΔΝΤ ήταν η κατάρρευση της Παιδείας και της Υγείας. Οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας μειώθηκαν κατά 60% και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Εγκλιτις παραιτήθη

Keywords
Τυχαία Θέματα