«Mας έπιασαν στον ύπνο» λένε οι Κύπριοι καταθέτες

Στην ουρά σε κυπριακή τράπεζα και ένας ...εκσκαφέας (!) - ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ

Αυτό που έπαθαν χιλιάδες Ελληνες καταθέτες που πίστεψαν ότι αν πάνε τα λεφτά τους στην Κύπρο θα τα γλιτώσουν, δεν έχει προηγούμενο.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τα ελληνικά γκισέ και πήγαν σε τράπεζες της Κύπρου

την περίοδο που η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη. Και δε μιλάμε για μεγαλοκαταθέτες και πλούσιους που επέλεξαν το μαρτυρικό νησί που φάνταζε τραπεζικός και φορολογικός παράδεισος. Αλλωστε, αυτοί τα βγάζουν τα λεφτά τους σε πιο… εξωτικούς προορισμούς, αν όχι στην Ελβετία.

Μιλάμε για ανθρώπους που είχαν 80 ή 100 ή 150 χιλιάδες ευρώ και αποφάσισαν να τα σώσουν αφού ήταν το εφάπαξ τους, αποταμιεύσεις μιας ζωής. Η απόφαση του Γιούργκρουπ είναι σοκ για όλους αυτούς καθώς οι δανειστές της Κύπρου επέλεξαν εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθούν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι αν κάποιος έβγαλε στο εξωτερικό 101.000 ευρώ θα πληρώσει εφάπαξ 10.000 ευρώ. Θα του πάρουν δηλαδή το 10% των αποταμιεύσεών του διότι επέλεξε να γλιτώσει από τη Σκύλλα κι έπεσε στη Χάρυβδη. Κι επειδή η απόφαση μιλά για εφάπαξ φορολόγηση, να πούμε μόνο πόσες φορές ήταν… εφάπαξ κι έκτακτα τα μέτρα για την Ελλάδα για να καταλάβουμε τι σημαίνει.

Επίσης, αποφασίστηκε να φορολογηθούν και οι τόκοι των καταθέσεων!

Η είδηση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ έβγαλε τους Κύπριους καταθέτες στους δρόμους. Εκτός λειτουργίας βρήκαν το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων οι Κύπριοι που έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους, ενώ όταν αργότερα αυτό λειτούργησε, είχε ήδη κατακρατηθεί το «τέλος αλληλεγγύης»

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

Πέρα από το γεγονός ότι χιλιάδες Ελληνες είναι χαμένοι από την απόφαση, ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να «εξοντώσουν» την Κύπρο διότι χιλιάδες καταθέτες θα φύγουν από το νησί φοβούμενοι συνεχή φορολόγηση ή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η Κύπρος παύει να είναι ο φορολογικός παράδεισος των Ρώσων, Αράβων ή άλλων μεγαλοκαταθετών οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κουνήσουν μαντήλι. Κι ενώ η απόφαση του Γιούρογκρουπ που δεν έχει προηγούμενο, γίνεται για να σωθεί η κυπριακή οικονομία, στην ουσία αυτή θα καταρρεύσει αφού από τη μια το κράτος θα εισπράττει από τον έκτακτο φόρο κι από την άλλη θα φύγουν οι καταθέτες.

Μαύρο το μέλλον για την Κύπρο, δηλαδή κι ενώ θα εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις για λύση στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα