Mείωση της δόσης των “κόκκινων δανείων” στο 30% για όσο διαρκεί το Μνημόνιο

Μια πρόταση – σταθμό για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων, και ιδιαίτερα στεγαστικών, έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ομάδα τραπεζών έχει υποβάλει προς το υπουργείο Ανάπτυξης μια σειρά προτάσεων για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Η βασική

πρόταση προβλέπει τη μείωση των καταβολών όχι στο 30% του εισοδήματος, όπως είχε προεκλογικά προτείνει η Ν.Δ., αλλά στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και, μάλιστα, με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σήμερα πληρώνει για ένα στεγαστικό δάνειο πχ. 1.000 ευρώ, με τη ρύθμιση θα μπορεί να καταβάλλει 300 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Έκρηξη

Όπως σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές, εάν από ένα συνολικό ποσό καταβάλλεται το 30% της δόσης, οι πιθανότητες να εξυπηρετούνται οι πληρωμές κανονικά είναι μεγαλύτερες. Η τραπεζική πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ», έχει ως στόχο τη λήψη από πλευράς κυβέρνησης νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αυξάνονται με μορφή χιονοστιβάδας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με το μήνα, καθώς βαθαίνει η ύφεση οδηγώντας χιλιάδες δανειολήπτες στις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους, πριν από την πλήρη αδυναμία πληρωμής.

Υπολογίζεται ότι 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία (επιμήκυνση διάρκειας, συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνειο κ.λπ.), στη συντριπτική πλειονότητά τους καταναλωτικά και στεγαστικά. Τα μισά δάνεια που ρυθμίζονται, μέσα σε λίγους μήνες ξαναγίνονται προβληματικά. «Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, το πρόβλημα δεν λύνεται όταν κάποιος είναι άνεργος ή όταν έχει υποστεί 30% ή 40% μείωση μισθού» ήταν το σχόλιο αρμόδιου τραπεζικού στελέχους στον «Ε.Τ.».

Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν ότι με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση οι τράπεζες σίγουρα εγγράφουν ζημίες, ωστόσο δεν χάνουν το κεφάλαιό τους, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών. «Με αυτό τον τρόπο δεν εγγράφονται επισφάλειες, οι οποίες οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψη των προβληματικών δανείων και άρα σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες», εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες.

Σε καθυστέρηση

Σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω) ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.

Η κατηγορία των στεγαστικών δανείων είναι αυτή που απασχολεί ιδιαιτέρα τις τράπεζες, καθώς το 2010 τα «κόκκινα δάνεια» μόλις που ξεπερνούσαν το 10%. Πλέον, σχεδόν το 20% των χορηγήσεων δεν αποπληρώνεται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 14 δισ. ευρώ. Τα υπόλ

Keywords
Τυχαία Θέματα