NATO: Τσάϊ και συμπάθεια για το Κίεβο, απλές επικρίσεις για Ρωσία

08:20 5/9/2014 - Πηγή: Antinews

Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα, ήταν η Ουκρανία. To ανακοινωθέν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι επικριτικό μεν για τη Ρωσία, αλλά ουσιαστικά ήπιο. Άρα αναμένονται οι επόμενες κινήσεις με βάση το σχέδιο 7 σημείων του Πούτιν και την πολύ πιθανή κίνηση Ποροσένκο για εκεχειρία. Την εκεχειρία ουσιαστικά την προανήγγειλε θες ο Ποροσένκο στο ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά δηλαδή, τσάϊ και συμπάθεια για το Κίεβο, αλλά, προς το παρών, επί της ουσίας (στρατιωτικές κινήσεις ΝΑΤΟ, πιθανή ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κ.λ.π.), όχι.

Άρα, σήμερα περιμένουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε επίπεδο πρέσβεων, να λάβει αποφάσεις εάν θα κάνει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δείχνει ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα γίνει. Πόσο μάλλον, αφού σε όλες τις διατυπώσεις υπάρχει η φράση "εάν δεν υπάρξει πρόοδος". Εάν δηλαδή, συνεχιστεί η κλιμάκωση, τότε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα δουν τι θα κάνουν.

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν με την πρόταση 7 σημείων έβγαλε από τη δύσκολη θέση, όχι μόνο τον εαυτό του, και τη Ρωσία, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ σίγουρα έκανε μια καλή πάσα επιβίωσης του ιδίου του Ποροσένκο. Να σημειωθεί ότι επενειλημμένως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ, κάνει λόγο για "κόμμα του πολέμου" στο Κίεβο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποιοι θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά αυτός μάλλον δεν είναι ο Ποροσένκο. Προφανώς, εννοεί το "αμερικανάκι", πρώην πρωθυπουργό, Γιατσενιούκ και την "Γιούλια", την Τιμοσένκο.

Συνομιλία Σαμαρά - Μέρκελ και ελληνική παρέμβαση για το μεταναστευτικό

[photo_1]

Ολιγόλεπτη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Ο κ.Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κ.Μέρκελ, ύστερα από δική της πρωτοβουλία, ενώ παρών στη συζήτηση ήταν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σαμαράς έκανε επίσης ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα. Κάλεσε δε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης.

Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε, στο περιθώριο της συνόδου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Έθεσε δε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα.

Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Η συνάντηση του κ.Σαμαρά με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Πλάμεν Ορεσάρκσι ακυρώθηκε λόγω έλλειψης χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα