Nέα πρόταση για τη φορολόγηση καταθέσεων θα υποβάλει η Κύπρος

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πήρε το «πράσινο φως» από τους εταίρους να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ποσοστού της επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις το οποίο μπορεί να πλησιάσει κοντά στο μηδέν για καταθέσεις μέχρι 100.000 έναντι 6,75% που είχε αποφασιστεί το Σάββατο τα ξημερώματα από το Eurogroup.

Ενημερώνοντας σήμερα το πρωί την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή

τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πάντως στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί το ποσοστό του «κουρέματος» για τα ποσά των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κλιμακωτά, ώστε τα έσοδα να ανέρχονται στο ποσό των 5,8 δισ. ευρω, που καθόρισε το Εurogroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Δηλώσεις Άσμουσεν

Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, εφόσον εξασφαλίζεται το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος, σημείωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν και υποστήριξε ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.
«Πρόκειται για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Από αυτήν, λοιπόν, και μόνο εξαρτάται εάν επιθυμεί να αλλάξει τη δομή του» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να παραμείνει η συμμετοχή με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και της Βουλής να αποφασίσουν για τη δομή».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν η ΕΚΤ που πίεσε γι αυτή την ειδική δομή της συμμετοχής στο σχέδιο διάσωσης που επελέγη. Πρόκειται για αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Σε δηλώσεις του στον Τύπο στο περιθώριο συνεδρίου σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Άσμουσεν επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί την Κύπρο συστημικά σημαντική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής λύση και τόνισε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα επηρέαζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέτες σε άλλες χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν, διευκρίνισε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι και η κατάσταση στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα της.

Με χθεσινές του δηλώσεις στους Financial Times, ο Επίτροπος Olli Rehn, σημείωνε πως οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση».

Πηγές:Ελεύθερος Τύπος,Ναυτεμπορική www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα