"Nova" και "Gorna (Upper) Macedonia" τα ονόματα στο τραπέζι του "ονοματολογικού"

Στη …σοφία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας,Νίκος Κοτζιάς, την παραγωγή αποτελέσματος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Μιχάλη Ιγνατίου, hellasjournal.com.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση, και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα

φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία "Nova Macedonia” ("Νέα Μακεδονία").

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά, ως γνωστόν, θα δεχόταν την ονομασία "Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή. Χθες το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες παρουσία και του κ. Νίμιτς. Συζήτησαν το Σκοπιανό και ειδικά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά και το Κυπριακό.

Η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια καθώς οι επιλογές είναι δύο: Ή θα συνεχιστεί το αδιέξοδο, που προκλήθηκε από την απόφαση των Σκοπιανών να υποβάλουν πρόταση, εκτός των πέντε που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Ή θα υπάρξει συμφωνία στην ονομασία για να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος. Εάν συμφωνηθεί το όνομα, τότε οι Σκοπιανοί θα λάβουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι αυτόματα γίνονται και μέλη της Δυτικής Συμμαχίας. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Όμως θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι στο χέρι των Σκοπιανών να δείξουν ότι "είμαστε σε καλό δρόμο", όπως λένε οι ίδιοι, και τόνισε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. "Αλλά", πρόσθεσε, "έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις". Μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Κοτζιάς συνάντησε στους διαδρόμους του ΟΗΕ τον κ. Ντιμιτρόφ, με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα