O φιλελευθερισμός μετά το Brexit και η πολιτική του θυμού

17:05 2/7/2016 - Πηγή: Antinews

Πολλοί υπερασπιστές του Brexit βάσισαν την εκστρατεία τους στην αισιοδοξία. Εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία θα ήταν ελεύθερη να ανοιχτεί στον κόσμο. Αλλά αυτό που εξασφάλισε τη νίκη τους, ήταν ο θυμός.

Ο θυμός ξύπνησε μια νικηφόρο διάθεση στις καταθλιπτικές, γεμάτες απογοήτευση πόλεις της Αγγλίας. Θυμός για τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ακόμη και το φεμινισμό, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μεταφράσθηκε σε μια ψήφο απόρριψης για την ΕΕ. Λες και η νίκη

ήταν μια άδεια για να εξαπλωθεί το μίσος, ο θυμός έκτοτε ξεχύθηκε στους δρόμους της Βρετανίας, με ένα ξέσπασμα ρατσιστικής κακοποίησης.

Σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, από την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ ως τη Γαλλία της Μαρίν Λεπέν, πολλοί άνθρωποι εξοργίστηκαν. Αφού δεν μπορούν να βρουν μια φωνή μέσα στην επικρατούσα τάση, θα τους ακούσουν μέσα από τα άκρα. Εκτός και αν πιστεύουν ότι η παγκόσμια τάξη λειτουργεί προς όφελός τους, το Brexit κινδυνεύει να γίνει μόνο η αρχή μιας διαλεύκανσης της παγκοσμιοποίησης και της ευημερίας που δημιούργησε.

Η υπόλοιπη ιστορία

Η σημερινή κρίση στον φιλελευθερισμό -στην ελεύθερη αγορά, με τη βρετανική αίσθηση-γεννήθηκε το 1989, από τις στάχτες της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη την εποχή ο φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα κήρυξε «το τέλος της ιστορίας», τη στιγμή που δεν απέμεινε καμία ιδεολογία για να αμφισβητήσει τη δημοκρατία, τις αγορές και την παγκόσμια συνεργασία, ως τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του φιλελευθερισμού, αλλά αυτό προκάλεσε επίσης μία στενόμυαλη, τεχνοκρατική πολιτική εμμονή στη διαδικασία. Στο επόμενο τέταρτο του αιώνα η πλειοψηφία είχε ευημερήσει, αλλά πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται σαν να έχουν μείνει πίσω.

Ο θυμός τους είναι δικαιολογημένος. Οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της εφημερίδας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τεχνοκράτες έχουν κάνει λάθη και οι απλοί άνθρωποι πλήρωσαν το τίμημα. Η κίνηση προς ένα λανθασμένο ευρωπαϊκό νόμισμα, ένα τεχνοκρατικό σύστημα κατ 'εξοχήν, οδήγησαν σε στασιμότητα και στην ανεργία και οδηγούν την Ευρώπη σε διχασμό. Τα περίτεχνα χρηματοοικονομικά μέσα μπέρδεψαν τις ρυθμιστικές αρχές, συνέτριψαν την παγκόσμια οικονομία και κατέληξαν στις χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους διασώσεις των τραπεζών, και αργότερα, σε περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ακόμα και όταν η παγκοσμιοποίηση ήταν ευεργετική, οι πολιτικοί δεν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν τους ηττημένους. Το εμπόριο με την Κίνα έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και έφερε τεράστια κέρδη στους Δυτικούς καταναλωτές. Αλλά πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια που έχουν χάσει τη δουλειά τους δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια αξιοπρεπώς αμειβόμενη νέα εργασία.

Αντί να διαδώσουν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, οι πολιτικοί έχουν επικεντρωθεί αλλού. Η αριστερά προχώρησε σε επιχειρήματα σχετικά με τον πολιτισμό, τη φυλή, το πράσινο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σεξουαλική πολιτική. Η δεξιά κήρυξε την αξιοκρατική αυτο-εξέλιξη, αλλά δεν κατάφερε να δώσει στον καθένα την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτό. Οι περήφανες βιομηχανικές κοινότητες που βασίζονταν στην οικογένεια και το έθνος υπέστησαν αποξένωση και φθορά. Η αναληθής εκστρατεία που αντικατοπτρίζεται στα κομματικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσε το αίσθημα της προδοσίας.

Λιγότερο προφανώς, τα πνευματικά θεμέλια του φιλελευθερισμού έχουν παραμεληθεί. Όταν ο Τραμπ ζήτησε τον προστατευτισμό αυτή την εβδομάδα, προτρέποντας τους Αμερικανούς να "πάρουν πίσω τον έλεγχο", όχι μόνο παπαγάλιζε τους Brexiteers, αλλά και εκμεταλλευόταν το ότι σχεδόν κανένας πολιτικός δεν είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί φωναχτά την απελευθέρωση του εμπορίου, ως μια ώθηση στην ευημερία και όχι ως κόστος ή παραχώρηση. Ο φιλελευθερισμός εξαρτάται από την πίστη στην πρόοδο, αλλά, για πολλούς ψηφοφόρους, η πρόοδος είναι ό,τι συμβαίνει σε άλλους ανθρώπους. Ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ ανά άτομο αυξήθηκε κατά 14% το 2001-15, οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 2%. Οι Φιλελεύθεροι πιστεύουν στα οφέλη της συγκέντρωσης της κυριαρχίας για το κοινό καλό. Αλλά, όπως δείχνει το Brexit, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τη ζωή ή το μερίδιό τους στους καρπούς της παγκοσμιοποίησης, αποτυγχάνουν. Η μακρινή, περίπλοκη, καταθλιπτική ΕΕ είναι ένας ακαταμάχητος στόχος.

Επιστροφή στο μέλλον

Τώρα που η ιστορία επέστρεψε με μια εκδικητική διάθεση, ο φιλελευθερισμός πρέπει να πολεμήσει για τα εδάφη του ξανά. Μέρος του έργου του είναι να βρει τη γλώσσα για να έχει ηθικά, φωτισμένα επιχειρήματα και να ακυρώσει ανθρώπους σαν τη Λεπέν και τον Τραμπ. Η ροή των αγαθών, των ιδεών, των κεφαλαίων και των προσώπων είναι απαραίτητη για την ευημερία. Η δύναμη ενός απειλητικού, εκφοβιστικού, ρατσιστικού κράτους είναι μια απειλή για την ανθρώπινη ευτυχία. Οι αρετές της ανοχής και του συμβιβασμού είναι οι συνθήκες για να αξιοποιούν πλήρως οι άνθρωποι τις δυνατότητές τους.

Εξίσου σημαντική είναι η ανάγκη για πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη διάχυση της ευημερίας. Το επιχείρημα για να βοηθήσουν εκείνους που είναι βυθισμένοι στη στέρηση είναι ισχυρό. Αλλά η κουλτούρα της αποζημίωσης μετατρέπει τους θυμωμένους ανθρώπους σε αγανακτισμένα αντικείμενα της κρατικής φιλανθρωπίας. Ως εκ τούτου, οι φιλελεύθεροι πρέπει επίσης να αποκαταστήσουν την κοινωνική κινητικότητα και να διασφαλίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μεταφράζεται σε αύξηση των μισθών. Αυτό σημαίνει ότι μια αδιάκοπη εστίαση στην διάλυση των προνομίων, καταπολεμώντας τα ειδικά συμφέροντα, εκθέτει τις κατεστημένες εταιρείες στον ανταγωνισμό και καταρρίπτει τις περιοριστικές πρακτικές. Πάνω απ 'όλα, η Δύση χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα λειτουργεί για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης και ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο αγώνας για φιλελευθερισμό αφορά άμεσα τη μετανάστευση. Δεδομένου ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις διαχειρίζονται όσους έρχονται να εργαστούν και να ζήσουν στη χώρα τους, η πλήρης ελευθερία μετακίνησης της ΕΕ είναι μια ανωμαλία. Ακριβώς όπως οι παγκόσμιοι κανόνες εμπορίου επιτρέπουν στις χώρες να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, έτσι υπάρχει μια περίπτωση οι κανόνες να αντιμετωπίσουν και την απότομη άνοδο των ατόμων. Αλλά θα ήταν ανελεύθερη και αυτοκαταστροφική η ιδέα ότι η μετανάστευση είναι απλώς κάτι που πρέπει να ανεχθούμε. Πριν περιορίσουν τους αριθμούς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει πρώτα να επενδύσουν σε σχολεία, νοσοκομεία και στέγαση. Στη Βρετανία, οι νέοι μετανάστες από την ΕΕ θα συμβάλουν περισσότερο στην οικονομία, από ό,τι αν φύγουν. Χωρίς αυτούς, βιομηχανίες, όπως οι υπηρεσίες φροντίδας και ο κλάδος των κατασκευών σύντομα θα καταρρεύσουν. Χωρίς τις ιδέες τους και την ενέργειά τους, η Βρετανία θα ήταν πολύ φτωχότερη.

Ο φιλελευθερισμός έχει αμφισβητηθεί και στο παρελθόν. Στο τέλος του 19ου αιώνα, οι φιλελεύθεροι υποστήριξαν έναν ευρύτερο ρόλο για το κράτος, συνειδητοποιώντας ότι οι πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες μειώνονται εάν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Στη δεκαετία του 1970 οι Φιλελεύθεροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγκαλιά του κράτους είχε γίνει πνιγηρή και καταπιεστική. Αυτό αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον στις αγορές.

Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός, εν μέσω τους θριάμβου της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, ένας βοηθός της έβαλε στα κρυφά ένα δοκίμιο του Φουκουγιάμα για την Ιστορία στα χαρτιά της. Το επόμενο πρωί δεν έδειξε ενθουσιασμένη. Ποτέ μην θεωρείτε δεδομένη την Ιστορία, είπε. Ποτέ μην χαλαρώνετε. Για τους σημερινούς φιλελεύθερους, αυτό θα πρέπει να είναι το σύνθημα.

economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα