Oxford Economics: Πού οδηγεί την ελληνική οικονομία το δεύτερο lockdown

Επιστροφή στην ύφεση εκτιμά η Oxford Economics ότι θα σημειώσει η ελληνική οικονομία λόγω του νέου κύματος της πανδημίας το οποίο και οδήγησε σε δεύτερο lockdown στη χώρα. Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, η πανδημία επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική οικονομία το 2020, οδηγώντας σε απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε απότομα το β’ τρίμηνο και, παρόλο που

αναμένεται κάποια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,2% το 2020 συνολικά, πριν αυξηθεί 4,5% το 2021 (από 7% που προέβλεπε πριν. Όπως τονίζει, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο θα είναι ισχυρότερη από ό, τι εκτιμούσε προηγουμένως, αλλά η δραστηριότητα θα συρρικνωθεί και πάλι στο δ΄ τρίμηνο, δεδομένης της ανησυχητικής υγειονομικής κατάστασης στη χώρα και του δεύτερου lockdown που επηρεάζει τη δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει η Oxford Economics, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 14,1% στο β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) καθώς τα περιοριστικά μέτρα έπληξαν τις καταναλωτικές δαπάνες και επιδείνωσαν το εμπορικό ισοζύγιο. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι οι πάγιες επενδύσεις έδειξαν ανθεκτικότητα, επισημαίνει. Έτσι αναμένεται πως το ΑΕΠ θα έχει ανακάμψει σημαντικά στο γ’ τρίμηνο του έτους προτού συρρικνωθεί και πάλι στο τρέχον τελευταίο τρίμηνο.

Ο τουρισμός ανέκαμψε οριακά τον Αύγουστο ωστόσο, και μετά από μια πολύ αδύναμη καλοκαιρινή περίοδο, οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον κλάδο και θα οδηγήσουν σε μόνιμες απώλειες.

Το δεύτερο lockdown

Αν και αναμένει ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει έντονα το τρίτο τρίμηνο και κατά 9,3%, μετά τη βουτιά-σοκ του β΄ τριμήνου, η ελληνική οικονομία θα υποφέρει ξανά στο τέταρτο τρίμηνο με την ύφεση να τοποθετείται στο 3,1%. Άλλωστε η ανάκαμψη είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται από το τέλος του τρίτου τριμήνου, όπως αναφέρει. Τα οικονομικά δεδομένα για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έδειξαν πως η δραστηριότητα έχει κατεβάσει ρυθμούς, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά μόλις 1,4% το Σεπτέμβριο, και τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,2%. Επιπλέον, τα δεδομένα του οικονομικού κλίματος για τον Οκτώβριο έδειξαν μια μικτή εικόνα για τις προοπτικές του δ’ τριμήνου. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Οκτώβριο σε όλους τους τομείς εκτός από την κατανάλωση, αλλά η ανακοίνωση του lockdown στις αρχές Νοεμβρίου σίγουρα θα χτυπήσει την εμπιστοσύνη. Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η ανεργία αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% το δεύτερο τρίμηνο (από 16,2% το πρώτο τρίμηνο). Στον τουριστικό τομέα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρέμειναν επίσης πολύ αδύναμες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 65%.

Ύφεση 8,2% το 2020

Παρά την ανάκαμψη της δραστηριότητας εν μέρει στο β’ εξάμηνο, η κλίμακα της διαταραχής του α’ εξαμήνου και η αναμενόμενη αδυναμία του δ’ τριμήνου σημαίνουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,2% το 2020, με τους ακόλουθους παράγοντες να "οδηγούν" την πρόβλεψη αυτή της Oxford Economics:

* Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα ανακάμψουν εν μέρει μόνο στο β΄ εξάμηνο: η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών στο α’ εξάμηνο. Δεδομένων των ασθενέστερων εισοδημάτων και της απότομης αύξησης της ανεργίας, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθούν κατά 6,3% φέτος, ειδικά καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι. Αλλά με την οικονομία να ανακάμπτει αργά, αναμένεται ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά μόλις 4% το 2021.

* Οι επενδύσεις υπό αυξανόμενη πίεση: μετά από μεγάλη πτώση το 2018, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 4,5% το 2019. Όμως, η απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία, οδήγησαν τις εταιρείες να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν έργα φέτος. Με τις επενδύσεις να έχουν μειωθεί 8,4% και 2,0% στο α’ και το β’ τρίμηνο αντίστοιχα, ο οίκος προβλέπει πτώση 7% φέτος πριν από αύξηση λίγο πάνω από 10,5% το 2021.

* Η αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί: μετά από κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας άρχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% τον Ιούνιο, με τον αριθμό των ανενεργών ατόμων να αυξάνεται ξανά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δυναμική της αγοράς εργασίας χαρακτηρίστηκε από τις απουσίες από την εργασία, τη μείωση των ωρών εργασίας, την αύξηση της εργασίας από το σπίτι και τη μείωση των ατόμων που έψαχναν για δουλειά. Οι προοπτικές θα επιδεινωθούν περαιτέρω όπως εκτιμά ακόμη και αν επεκταθούν τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν λόγω της πανδημίας.

* Οι εξαγωγές θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα: η πανδημία οδήγησε σε πτώση το εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο τουριστικός τομέας (ο οποίος αντιστοιχεί άμεσα στο 7,5% του ΑΕΠ και 19,2% έμμεσα) χτυπήθηκε έντονα καθώς οι τουρίστες ακύρωσαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και τα ξενοδοχεία ήταν κυρίως κλειστά. Επιπλέον, η ασθενέστερη ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών αγαθών. Η Οxford Economics αναμένει ότι οι συνολικές εξαγωγές θα μειωθούν 18,8% φέτος, προτού ανακάμψουν κατά 13% το 2021. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν ειδικά καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επανέλθει στο δ΄ τρίμηνο.

Ισχυρή δημοσιονομική στήριξη

Πάντως, η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ έχει παράσχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που χρηματοδοτούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ θα περιορίσουν κάπως το πλήγμα από την κρίση, όπως σημειώνει.

Μαζί με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το συνολικό κόστος των μέτρων θα φθάσει περίπου τα 27 δισ. ευρώ. Η κρίση, όπως προσθέτει, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος (το οποίο προβλέπεται περίπου στο 8% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 177% του ΑΕΠ το 2019 σε 197% το 2020, πριν υποχωρήσει και πάλι στο 193% το 2021.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα