Reuters: Ένας τολμηρός Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε έναν "ενάρετο κύκλο"
Πριν από μερικά χρόνια, στη μέση της κρίσης του Grexit, ρώτησα έναν φίλο να μου πει πώς θα μπορούσα να μεταφράσω στα ελληνικά τη φράση "virtuous circle". Είπε ότι η φράση δεν υπάρχει, υπάρχει μονάχα ο όρος "φαύλος κύκλος". Ο φίλος μου έκανε λάθος. Υπάρχει ελληνική έκφραση για "ενάρετο κύκλο" και η χώρα μπορεί τελικά να εισέλθει σε έναν, μετά τις εκλογές αυτής της Κυριακής, γράφει ο Hugo Dixon στο Reuters.
"Οι
"Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπει σε έναν "ενάρετο κύκλο". Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια απόλυτα αναγκαία ανάκαμψη στη βάση των επενδύσεων, θα χρειαστεί να ξεριζώσει κακές πρακτικές που έχουν υπονομεύσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Σε τελική ανάλυση θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Τούτου λεχθέντος, ο Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν πολλά για τα οποία είναι υπόλογοι. Η συνεργασία τους έπληξε μαζικά την εμπιστοσύνη. Μόνο μετά την περικοπή των δαπανών από τον πρωθυπουργό και την αύξηση των φόρων σε αντάλλαγμα για τις εισροές μετρητών από τη ζώνη του ευρώ, η ελληνική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει.
Ακόμη και τότε η ανάκαμψη ήταν απίθανη. Οι ακαθάριστες επενδύσεις είναι μόνο 11% του ΑΕΠ. Όταν λαμβάνεται υπόψη η απαξίωση, το μετοχικό κεφάλαιο της χώρας είναι στην καλύτερη περίπτωση στατικό και ίσως συρρικνούμενο. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια καλή πορεία ανάπτυξης".
Το αισιόδοξο σενάριο
Όπως γράφει ο Dixon, όλα θα μπορούσαν να πάνε καλά στην περίπτωση που: "Η Νέα Δημοκρατία αναδύεται από τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να απολέσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συνεργασίες με άλλα κόμματα. Στη συνέχεια δημιουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που είναι καλοί στην υλοποίηση πολιτικών.
Ο νέος πρωθυπουργός τότε ξεμπλοκάρει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και επενδύσεων που έχουν "κολλήσει" από τον Τσίπρα. Καταργεί τους ελέγχους κεφαλαίου. Εκδίδει ένα δεκαετές ομόλογο, διπλάσιο σε ωριμότητα από αυτό που έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές επικροτούν το όραμά του.
Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει τη ζώνη του ευρώ και ζητά να χαλαρώσει το δημοσιονομικό σφίξιμο που απαιτεί από την Ελλάδα να αποφέρει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (πριν από την καταβολή τόκων) 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμειναν σε αυστηρούς ελέγχους του προϋπολογισμού, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να πάρει το χρέος της υπό έλεγχο. Όμως ο Μητσοτάκης πείθει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της -που ανήλθε στα 340 δισ. ευρώ ή 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018- με μικρότερο πλεόνασμα. Η χαλάρωση στα λουριά βοηθά στην ανάπτυξη της Ελλάδας".
Το αρνητικό σενάριο
Στην αντίπερα όχθη, γράφει ο Dixon, αυτό το "παραμύθι" θα μπορούσαν να το χαλάσουν αρκετά πράγματα: "Για αρχή, ο Μητσοτάκης μπορεί να αποτύχει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές. Ή θα μπορούσε να χάσει την πυγμή του και να διορίσει πάρα πολλές "παλιές καραβάνες" στην κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να κατευνάσει διάφορες φατρίες του ίδιου του κόμματος.
Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο Τσίπρας αύξησε πρόσφατα τις συντάξεις, μια κίνηση που υποστήριξε ο βασικός αντίπαλός του για πολιτικούς λόγους. Ο στόχος του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος μπορεί τώρα να ξεπεραστεί κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου φόρου εταιρειών για την τόνωση των επενδύσεων. Αλλά πώς θα το κάνει αυτό;"
Όπως τονίζει ο αρθρογράφος περαιτέρω κίνδυνοι έρχονται από το εξωτερικό. "Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Επιπλέον, η τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έχει ανοδική πορεία -με ετήσιες αφίξεις από 22 εκατ. μέχρι 30 εκατ. ετησίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια- εν μέρει λόγω της πολιτικής αναταραχής στην κοντινή Τουρκία και την Αίγυπτο. Το γειτονικό περιβάλλον είναι απίθανο να βοηθήσει τόσο πολύ στο μέλλον.
Εάν ο Μητσοτάκης μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα προβλήματα, υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα μεσοπρόθεσμου χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα τεράστια δάνεια της, επειδή η Ευρωζώνη της έχει δώσει "άδεια" στις περισσότερες αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίων. Αλλά αυτό τελειώνει το 2032.
Τέλος, ο πληθυσμός συρρικνώνεται -εν μέρει λόγω του brain drain, και εν μέρει επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι η αιτία".
"Αν η Ελλάδα επωφεληθεί από ένα βιώσιμο "ενάρετο κύκλο", ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα. Θα πρέπει να καθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να θέσει το δικαστικό σώμα πάνω από την πολιτική, να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό Δημόσιο, να παύσει ειδικές συμφωνίες για ολιγάρχες με διασυνδέσεις και να κάνει τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους τους.
Ακόμα και με την καλύτερη βούληση στον κόσμο, αυτό είναι το έργο τουλάχιστον δύο θητειών, που στην Ελλάδα η καθεμιά διαρκεί τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Επομένως, η πρώτη προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού πρέπει να είναι μηδενική ανοχή για κακές πρακτικές μεταξύ των υπουργών του. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να αντιστρέψει τον κύκλο της παρακμής", καταλήγει ο Hugo Dixon.
Πηγή:capital.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τσίπρας: Οι στιγμές με τα παιδιά του, το νέο "μέλος" της οικογένειας, οι φοβίες και το Casa de Papel
- Καίτη Γαρμπή: Ο γιος της πάει φαντάρος και δηλώνει «κλασσική Ελληνίδα μάνα» (Photos)
- Αποκλείεται: Αυτή είναι η ηλικία της Κατερίνας Καραβάτου
- Τα 6 πιο δυναμικά ζώδια που δεν καταλαβαίνουν από δυσκολίες
- Δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν πριν τις εκλογές. Πόσο ανεβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ποιοι μπαίνουν Βουλή
- Τέσσερις νεκροί στην θάλασσα σε αίγιο, πάτρα και αίγινα
- Τρόμος σε πτήση από φάρσα για βόμβα - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ–«ΦΩΤΙΑ»: Φρουρός κορυφαίου υπουργού διαρρέει απόρρητα σχέδια στην ερωμένη του...
- Πανελλήνιες βάσεις εισαγωγής
- Επιστροφή διπλωμάτων και πινακίδων ενόψει των εθνικών εκλογών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Reuters: Ένας τολμηρός Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε έναν "ενάρετο κύκλο"
- Δημοσκόπηση ProRata: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ
- ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.954.967 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα
- Ζαχαράκη: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης
- Η Άννα Ζαΐρη νέα πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
- Μητσοτάκης: Yπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα η ανάκαμψη της οικονομίας
- Τσίπρας: Η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία είναι στρατηγικού χαρακτήρα
- ΕΕ: Ο Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Ντου του Ρουβίκωνα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας
- Δέσμευση Μέρκελ - Pes σε Τσίπρα για Έλληνα Επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Λογοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
- Boeing: Δίνει 100 εκατ. δολάρια στις οικογένειες των θυμάτων σε Ινδονησία και Αιθιοπία
- Μαίρη Έλεν Νέζη: «…Η όπερα απευθύνεται σε όλους!…»
- Ευαγγέλιο, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 – Ποιον να φοβάστε
- Σκουρλέτης: Διχαστική και ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών
- ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός αποτελέσματα-voucher και δωρεάν βιβλία
- Όλα τα μέτρα προστασίας για τους ντελιβεράδες – διαβάστε την εγκύκλιο
- Ο Μητροπολίτης Μάνης στη 2η Μεραρχία Πεζικού στην Έδεσσα