Reuters: Ο Τσίπρας ψάχνει εσωκομματική στήριξη ενώ η Ελλάδα ξεμένει από μετρητά

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά την συσπείρωση του κόμματός του, ενώ ο χρόνος τρέχει και έχει φτάσει σε οριακό σημείο για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους διεθνείς δανειστές και να αποτραπεί η χρεοκοπία, γράφει το Reuters.

Ελλάδα και δανειστές αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να προσπαθήσουν

να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μιας συμβιβαστικής λύσης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για την ανεπάρκεια των προτάσεων της άλλης πλευράς.

Με τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών να εισέρχονται σε μια αποφασιστική φάση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν λάβει μια σκληρή στάση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους με την ελληνική διαπραγματευτική τακτική και προσπαθώντας να τονίσουν στην Αθήνα το βάθος των κινδύνων που παραμονεύουν.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη ...αλλά η υπομονή μας εξαντλείται», δήλωσε ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Σταμπ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία. «Έχω ακούσει πολύ αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά και είναι μία υποεκτίμηση της πολυπλοκότητας του τι ζητείται από αυτούς» δήλωσε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Nieuws. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο Τσίπρας θα συναντήσει την Τετάρτη μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έχει ήδη τονίσει την επιτακτική ανάγκη για μια διευθέτηση.

Ενώ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός, και εν όψει των πληρωμών στο ΔΝΤ, ο Τσίπρας έκανε έκκληση για ενότητα σε μια συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντιπροσωπεύει τις φατρίες του κόμματος που κυμαίνονται από φιλο-Ευρωπαίους ως σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές, σημειώνει το άρθρο. Ο Τσίπρας, τονίζει, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους δανειστές, αλλά και τα μέλη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται σθεναρά στους όρους λιτότητας στους οποίους επιμένουν ΕΕ και ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για τη διάθεση κεφαλαίων διάσωσης.

Η ελληνική πρόταση «δεν είναι επαρκής για να προχωρήσει η διαδικασία» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν είναι ικανοποιητική και δεν είναι αποδεκτή από τα κράτη-μέλη» δήλωσε ένας άλλος. Ο Ντάισελμπλουμ αμφισβήτησε ακόμη και τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, παρότι και οι τρεις θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Ο Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση των συζητήσεων, πολλοί όμως την χαρακτήρισαν πρώιμη.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα