Siemens: Από τις ημέρες της «γκλαμουριάς» στις φυλακίσεις

Μετά από τουλάχιστον δέκα τρία ολόκληρα χρόνια, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το σκάνδαλο Siemens, επιτέλους έπεσαν κάποιες "καμπάνες". Με αφορμή αυτές τις δικαστικές αποφάσεις που ήλθαν, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, γεγονός που δείχνει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ελληνικής "πολιτικής Δανιμαρκίας", το Antinews "ξέθαψε" κάποια άλμπουμ της Siemens. Από τις καλές εποχές της γκλαμουριάς, όπου

όλοι οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες έσπευδαν στις εκδηλώσεις, στις οποίες τους καλούσε ο επικεφαλής της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, που πρόσφατα "έφαγε" καταδίκη 15 χρόνων φυλάκισης.

Η πορεία της Siemens, από την γκλαμουριά στη φυλακή, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποτελεί τον καθρέφτη της Ελλάδας της Μεταπολίτευσης. Ένα ολόκληρο σύστημα προσωπικών, πολιτικών, επιχειρηματικών και κάθε λογής διαπλεκόμενων δεσμών, το οποίο έπεσε από τα ψηλά στα χαμηλά. Από την αποθέωση, τα γλέντια, τα χαβιάρια και τις σαμπάνιες, τις παχυλές χορηγίες, τα "δωράκια" ολοκληρωμένου πακέτου οικιακών συσκευών (τσάμπα) σε κάθε "πικραμένο", τις μίζες, τη διαφθορά, το ροκάνισμα του πλούτου προς όφελος εγχώριων και ξένων συμφερόντων, στο βάραθρο. Αυτή άλλωστε δεν ήταν η ίδια η μοίρα της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες; Το σκάνδαλο Siemens, που θεωρείται ως το σημαντικότερο των τελευταίων δεκαετιών, δεν είναι παρά μια αντιπροσωπευτική περίπτωση του πως οδηγήθηκε η χώρα μας στο μαρασμό.

[photo_0]

Τι ωραίες εποχές, όμως, εκείνες! Στο άλμπουμ των 100 χρόνων ύπαρξης της Siemens στην Ελλάδα, στην εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής, παρήλαυνε σχεδόν όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος. Για να σφίξει το χέρι του γενικού μάνατζερ της Siemens, Φον Πίρερ, ο οποίος τώρα επίσης "έφαγε" 15 χρονάκια, και του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Του ανθρώπου, ο οποίος δραπέτευσε από την Ελλάδα για να του δώσει η Γερμανία καταφύγιο. Άραγε, τι του "χρωστάει" η Γερμανία για να τον προστατεύει έτσι; Προφανώς, το Βερολίνο ξέρει να προστατεύει τους ανθρώπους του.

Αλλά και το έτερο καταδικασθέν, άλλοτε στέλεχος της Siemens Hellas, Χρήστος Καραβέλας, είναι άφαντος (;). Δραπέτευσε και αυτός στο εξωτερικό, λίγο προτού συλληφθεί (όπως και ο Χριστοφοράκος), επί κυβέρνησης Καραμανλή, με αποτέλεσμα να δεχθεί αρκετά πυρά η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή, κατά τους επικριτές της, πρόσωπα του υπουργείου Εξωτερικών έμαθαν που βρίσκεται ο Καραβέλας, αλλά δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι αρμόδιοι (!).

[photo_1]

Τι "ομορφιές", λοιπόν, κι εκείνες! Παρόντες στο Μέγαρο ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας μάλιστα, να σφίγγει το χέρι του Φον Πίρερ, ο τότε υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, πλειάδα άλλων "σημαινόντων" παραγόντων της πολιτικής, επιχειρηματίες, Δήμαρχοι, και ό,τι άλλο χωράει ο νους του καθενός.

Και βέβαια, ο Λουκάς Παπαδήμος, τότε κοτζάμ πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, να έχει λυθεί στο γέλιο. Που να φανταζόταν κι αυτός, όταν έκοβε τις κορδέλες με τον άλλοτε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για να γιορτάσουν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ότι κάποια στιγμή το μαγαζί θα φαλήριζε και ότι αυτός μάλιστα θα γινόταν πρωθυπουργός. Για να σώσει, ντε, τη χώρα. Από ποιους; Από τα διαχρονικά τρωκτικά, τα οποία επί δεκαετίες ολόκληρες αποκόμιζαν κέρδη από τις διαπλεκόμενες σχέσεις τους με τους κάθε λογής Χριστοφοράκους; Σήμερα, οπότε έχει καταστραφεί η ζωή ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, που μόχθησε για να φτιάξει τη ζωή του, οι εικόνες αυτές φαντάζουν ειρωνικές, αν όχι προκλητικές.

[photo_2]

Κι' όμως, ήταν ωραίες εκείνες οι εποχές! Πρωτοκλασάτοι - και μη - δημοσιογράφοι πήγαιναν με πληρωμένα τα έξοδά τους από τη Siemens σε εξωτικούς παραδείσους, μετά των συζύγων τους, για να απολαύσουν τη Φόρμουλα 1, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε οικιακές συσκευές εξόπλιζε τα σπίτια "πολιτικών φίλων" της Siemens, κρατικών παραγόντων που εισηγούνταν και αποφάσιζαν για μεγάλες προμήθειες στην Ελλάδα, πλουσιοπάροχες χορηγίες δίνονταν σε αθλητικούς συλλόγους ανάλογα με τις διασυνδέσεις που είχε ο καθένας με τη γερμανική εταιρεία, συνέδρια με τη χρηματοδότηση της Siemens οργανώνονταν για την προβολή συγκεκριμένων πολιτικών, ρουσφέτια και διορισμοί γίνονταν στην εταιρεία, μετά τα σχετικά πολιτικά τηλεφωνήματα, επιχειρηματίες βγαλμένοι από τα κολλέγια των βορείων προαστίων μοίραζαν την πίτα των κρατικών προμηθειών, κ.ο.κ.

Ήμασταν, όμως, μια καλή μα πάρα πολύ καλή ατμόσφαιρα! Ακόμα και οι πλούσιοι "φίλοι" της ηγεσίας της Siemens ζητούσαν τσάμπα από την εταιρεία να τους στείλει οικιακές συσκευές. Εκτός των σοβαρότατων πληροφοριών που περιλαμβάνει το αρχείο της Siemens, το οποίο κατασχέθηκε, είναι εντυπωσιακές κάτι τέτοιες "φαιδρές" λεπτομέρειες της συμπεριφοράς ορισμένων πλουσίων που φαίνεται είχαν καβούρια στην τσέπη τους ή, εν πάση περιπτώσει, θεωρούσαν αυτονόητο δικαίωμά τους τα "δωράκια" πανάκριβων - και απλησίαστων για πολλούς Έλληνες - οικιακών συσκευών.

[photo_3]

Αίφνης, λοιπόν, κάπου προς το 2007, έσκασε η βόμβα από το Αμέρικα. Διεθνές σκάνδαλο Siemens. Καραμπινάτο σκάνδαλο και στην Ελλάδα. Άπαντες έπεσαν από τα σύννεφα. Μα, η Siemens που είχε πάρει τις μισές δουλειές στην Ελλάδα, τα μεγαλύτερα έργα της χώρας, έδινε μίζες στα μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, εξαγόραζε κρατικούς παράγοντες και έφτανε στο σημείο να εξοπλίζει ακόμα και πολιτικά γραφεία; Σκάνδαλο με το κολοσσιαίο έργο του εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ, που μοιράστηκε τόσο στη Siemens όσο και στην Intracom! Στο ακριβοπληρωμένο σύστημα ασφαλείας των πολυδιαφημισμένων ως "καθαρών" (από σκάνδαλα) Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004! Στα νοσοκομεία! Στο Μετρό! Παντού, δεν γινόταν δουλειά χωρίς να σκάσει μίζα η Siemens.

Μετά από πολλά χρόνια αποκαλύψεων και τόνους μελανιού στον Τύπο, εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή, κ.λ.π., ο Τσουκάτος αθωώθηκε λόγω παραγραφής! Ο Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα. Κι εκεί τελείωσαν οι ευθύνες; Άραγε, ήταν ψέματα όσα λέγονταν όλα αυτά τα χρόνια περί γενικευμένης διαφθοράς σε μεγάλα κομμάτια του πολιτικού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού;

[photo_4]

Είναι πράγματι απίστευτο πως το "σύστημα" κατάφερε να θάψει κάτω από το χαλί του όλη αυτή τη βρωμιά. Και τώρα, πολλοί από αυτούς που ήταν εμπλεκόμενοι, όχι μόνον στο σκάνδαλο Siemens, αλλά και σε πολλά άλλα, και που ευθύνονται για την κατάρρευση της Ελλάδας, έρχονται και κουνάνε το δάκτυλο στους Έλληνες. Και το χειρότερο: Θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν, ακόμα και μέσω άλλων, νέων προσώπων, πλην όμως με τις ίδιες συστημικές φθαρμένες "λογικές" αυτή τη χώρα. Δυστυχώς γι' αυτούς, και ακόμα χειρότερα για τους Έλληνες πολίτες, η χώρα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Α, καμπάνες έπεσαν και σε 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους της υπόθεσης Siemens, για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ' εξακολούθηση. Αθωώθηκαν πέντε εξ αυτών και απηλλάγησαν οι υπόλοιποι 27 κατηγορούμενοι από το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου. Η ειρωνεία είναι ότι η υπόθεση της Siemens απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη επί σειρά πολλών ετών. Η δικογραφία αφορά σε διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η γερμανική εταιρεία, ως ανάδοχος του έργου της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

[photo_5]

[photo_6]

[photo_7]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα