Vodafone: έκθεση - «βόμβα» καταγγέλλει παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων σε «πρώτο χρόνο»

22:59 6/6/2014 - Πηγή: Antinews

H Vodafone δημοσιοποίησε την πρώτη έκθεσή της σχετικά με την παρακολούθηση των πελατών της μετά από αιτήματα κυβερνήσεων, και είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με την εταιρεία, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, υπάρχουν μυστικά καλώδια τα οποία επιτρέπουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όλες τις επικοινωνίες των δικτύων της. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ευρέως ακολουθούμενη τακτική σε αρκετές από τις 29

χώρες στις οποίες η ίδια λειτουργεί τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από αυτήν.

Στην 40.000 λέξεων έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε αρχικώς στην εφημερίδα «the Guardian» και χαρακτηρίζεται ως η πιο ακριβής και κατανοητή, μέχρι στιγμής, έκθεση για τους τρόπους παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις κυβερνήσεις, η Vodafone αναφέρει ότι καλώδια έχουν συνδεθεί άμεσα με το δίκτυό της και με αυτό άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, επιτρέποντας έτσι στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις συνομιλίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις να εντοπίζουν και το πού βρίσκεται ο άνθρωπος που μιλά στο τηλέφωνο. Οι οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων και προστασίας προσωπικών δεδομένων αντέδρασαν έντονα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης λέγοντας ότι επιβεβαιώνει το χειρότερο εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και κάλεσαν και άλλες εταιρείες να προχωρήσουν σε ανάλογες εκθέσεις αλλά και να πιέσουν, επίσης, για αλλαγή της νομοθεσίας και περισσότερα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η γερμανική Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δώσει επίσης στοιχεία για ανάλογες παρακολουθήσεις από τις 14 χώρες που δραστηριοποιείται.

Στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στην Ουγγαρία, στην Ινδία, στην Μάλτα, στο Κατάρ, στη Ρουμανία, στην Νότια Αφρική και στην Τουρκία είναι παράνομο να προβαίνει ο οποιοσδήποτε σε αποκαλύψεις σχετικά με επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών ή υπολογιστών. Σε περίπου έξι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone είναι υποχρεωτικό ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν το ελεύθερο να χρησιμοποιούν τα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για παρακολουθήσεις. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει τις χώρες αυτές διότι φοβάται ότι το προσωπικό της εκεί θα υποστεί κυρώσεις και ότι φυσικά θα απειλεί και η επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Άμεση σύνδεση μυστικών καλωδίων με το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας

Η άμεση σύνδεση των μυστικών αυτών καλωδίων με το δίκτυο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν προϋποθέτει την προσκόμιση ενταλμάτων ή άλλων νομικών εγγράφων και όπως σημειώνεται στην έκθεση, πολλές φορές η εταιρεία δεν γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητα ή τον αριθμό των πελατών της που παρακολουθούνται. Οι υπηρεσίες παρακολουθήσεις δεν οφείλουν, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, να ενημερώνουν γι αυτό τις εταιρείες. Με βάση την έκθεση, η διαδικασία της παρακολούθησης με την μέθοδο των μυστικών καλωδίων γίνεται με ειδικό εξοπλισμό που είναι τοποθετημένος είτε σε κλειδωμένα δωμάτια στο κέντρο δεδομένων του δικτύου ή σε κάποια από τα τοπικά κέντρα ανταλλαγής του.

Το προσωπικό που ασχολείται με την παρακολούθηση μπορεί κάλλιστα να είναι και εργαζόμενοι της εταιρείας, όπως αναφέρει η Vodafone, οι οποίοι λαμβάνουν το οκ από τις μυστικές υπηρεσίες αφού πρώτα έχει ερευνηθεί το «λευκό τους μητρώο» και τους απαγορεύεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της δουλειάς τους με οποιονδήποτε. Η εταιρεία δηλώνει, στην έκθεση, ότι έχει ζητήσει από τους δικούς της εργαζόμενους να σέβονται τους συγκεκριμένους κανονισμούς αλλά παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει αν πραγματικά το κάνουν.

Η εταιρεία ζητά την άμεση αποσύνδεση όλων των άμεσων διαύλων παρακολούθησης που έχουν στήσει οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας έτσι ώστε να χρειάζονται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες προκειμένου να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες κάποιου ατόμου και να μην γίνεται αυτό με τόση ευκολία και τόσο ανεξέλεγκτα όσο γίνεται σήμερα. Ζητά επίσης οι κυβερνήσεις να δημοσιοποιούν ετησίως τα εντάλματα παρακολούθησης που έχουν εκδώσει, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται. Επισημαίνει επίσης ότι ένα μόνο ένταλμα μπορεί να αναφέρεται στην παρακολούθηση εκατοντάδων ατόμων ή συσκευών.

Στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στην Ουγγαρία, στην Ινδία, στην Μάλτα, στο Κατάρ, στη Ρουμανία, στην Νότια Αφρική και στην Τουρκία είναι παράνομο να προβαίνει ο οποιοσδήποτε σε αποκαλύψεις σχετικά με επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών ή υπολογιστών. Σε περίπου έξι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone είναι υποχρεωτικό ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν το ελεύθερο να χρησιμοποιούν τα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για παρακολουθήσεις. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει τις χώρες αυτές διότι φοβάται ότι το προσωπικό της εκεί θα υποστεί κυρώσεις και ότι φυσικά θα απειλεί και η επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία οι χώρες με τις περισσότερες παρακολουθήσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με τους πίνακες που αναφέρονται στην έκθεση της Vodafone η Μάλτα είναι από τα κράτη όπου γίνεται η μεγαλύτερη παρακολούθηση στην Ευρώπη, καθώς έχοντας 420.000 πληθυσμό μόνο η Vodafone είχε δεχτεί το 2013 3.773 αιτήματα για παρακολούθηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Στην Ιταλία, οι αρχές δικαιολογούν τα αιτήματα λόγω της δράσης της μαφίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει δεχτεί τα περισσότερα αιτήματα για καταγραφή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας: 606.000. Στην Ιταλία το κοινοβούλιο δίνει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των ενταλμάτων σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία, που αυτό δεν συμβαίνει για λόγους, όπως αναφέρεται, «προστασίας από την τρομοκρατία». Και οι δύο χώρες όμως γνωστοποιούν τον αριθμό των ενταλμάτων παρακολούθησης που έχουν εκδώσει με την πρώτη να μιλά για 141.000 και τη δεύτερη για 2.760 μέσα στο 2012. Στην Ισπανία έχουν εκδοθεί, πάντα μόνο προς την Vodafone, 24.000 εντάλματα – αιτήματα παρακολούθησης, στην Τσεχία 8.000, στην Τανζανία στην Αφρική 99.000.

Η κίνηση της Vodafone να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης «διαφάνειας», όπως χαρακτηρίστηκε, έχει προκαλέσει την ιδιαίτερα θετική αντίδραση ΜΜΕ και οργανώσεων δικαιωμάτων, καθώς στο επίπεδο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επικρατεί μεγάλη σιωπή όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων από μυστικές υπηρεσίες καθώς για να πάρουν άδεια λειτουργίας ανά χώρα χρειάζονται κυβερνητική έγκριση. Αντίθετα, στις εταιρείες λογισμικού, όπως η Apple και η Microsoft έχουν γίνει περισσότερες κινήσεις, όπως είναι η σταθερή δημοσιοποίηση των ενταλμάτων παρακολούθησης που λαμβάνουν από τις αρχές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, μετά από τη γνωστοποίηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων της NSA μέσα από τις καταγγελίες του Έντουαρντ Σνόουντεν. Στις ΗΠΑ οι αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Verizon και AT&T έχουν δώσει επίσης τέτοια στοιχεία αλλά μόνο για το, εντός ΗΠΑ, δίκτυό τους, κάτι που έχει και η γερμανική Deutsche Telekom, μόνο για τη Γερμανία, και η αυστραλέζικη Telstra, μόνο για την Αυστραλία.

Ο Σνόουντεν φέρεται να έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με τις Google, Reddit, Mozilla καλώντας τες να συνεννοηθούν για την λήψη περισσότερων μέτρων ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και για την υιοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών που θα καθιστούν δυσκολότερο για τα κράτη να παρακολουθούν με τέτοια ευκολία και αφιδώς τους πολίτες.

Μετάφραση – επιμέλεια: Μάρκο Πόλο

http://www.theguardian.com/business/2014/jun/06/vodafone-reveals-secret-wires-allowing-state-surveillance

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα