WSJ: Κίνδυνος για νέο πρόγραμμα διάσωσης από τη μη διευθέτηση του χρέους

Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, αλλά ανέβαλαν την τελική απόφαση για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της χώρας, μέχρι τον Αύγουστο του επομένου έτους.

Όπως αναφέρει η WSJ, η συμφωνία απελευθερώνει 8,5 δισ. ευρώ. "Ενώ αυτό φέρνει την Ελλάδα ένα μικρό βήμα πιο κοντά στο τέλος μιας οκταετούς δοκιμασίας,

η άρνηση των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το θέμα της ελάφρυνσης χρέους αφήνει την εξαντλημένη χώρα με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον και με τον κίνδυνο να χρειαστεί νέα διάσωση", αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα δεινά της Ελλάδας παραμένουν ένα μελανό σημείο σε μια ευρωζώνη που κατά τα άλλα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της αυτή την άνοιξη, υπογραμμίζοντας την αποτυχία της ένωσης να εξαλείψει τα προβλήματα που απειλούσαν την ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος πριν από πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα έχει θεσπίσει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας των οποίων τα αποτελέσματα εκτείνονται πολύ πιο μετά από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στο επόμενο έτος, με στόχο να πείσει τους πιστωτές να προχωρήσουν πιο μακριά από την εκταμίευση της δόσης, και να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας.

Η Αθήνα ήλπιζε ότι η ελάφρυνση χρέους θα άνοιγε το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, ως εκ τούτου δίνοντας μεγάλη τόνωση της εμπιστοσύνης σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Αντί αυτού, οι πιστωτές ανέφεραν χθες κάποια περιορισμένα μέτρα για πιθανή ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος, και ανέβαλαν περαιτέρω συζητήσεις για μέχρι τα τέλη του 2017 το νωρίτερο –μετά από τις εκλογές στη Γερμανία, με τις παραχωρήσεις προς τους Έλληνες να είναι εξαιρετικά αντίδημοφιλείς.

"Αυτό σημαίνει ότι τυχόν περαιτέρω αποσαφήνισε θα ερχόταν πιθανότητα πολύ αργά για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ", αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνει ακόμη ότι αυτή η καθυστέρηση θα καταστήσει πιο δύσκολο για την Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές και να εκδώσει αρκετό χρέος για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά από τη λήξη του προγράμματος, γεγονός που πιθανώς καθιστά απαραίτητη άλλη μία διάσωση, αναφέρουν τραπεζίτες και οικονομολόγοι.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα